Zobrazit plnou verzi příspěvku: STYL ROZVINU - TABULKA OHYBU

Lukáš Záruba
17.06.2019, 10:23
Zdravím,Mám problém s lisem, nemohu se trefit do rozvinu ( někdy je rozdíl hodně velký). Vypadá to že lis nepočítá s K-faktorem ale počítá dle přednastavených hodnot. Bohužel ani obsluha lisu neumí získat tabulku parametrů lisu. Potřebuji tedy poradit jak pracovat s tabulkou ohybů. Nemá někdo nějakou radu nebo i návod.  Předem děkuji

Radek001
17.06.2019, 10:44

Nechte si zkusmo udělat několik vzorků na lisu (pro různé tloušťky plechu a různé matriály) a tabulku ohybů v Inventoru nastavte dle skutečnosti (dle dat získaných ze vzorků). To je asi nejčistčí a ve výsledku nejpřesnější řešení.

Lukáš Záruba
17.06.2019, 10:52
Děkuji za radu, upřesním otázku. Ohnuté vzorky a změřené již mám ale nevím jak pracovat s tímto nástrojem, co tam dopsat tak aby to fungovalo. Nikdy jsem to nedělal a když tento nástroj otevřu, tak po mě chce tabulku vyplnit. 

Radek001
17.06.2019, 11:16

Aha. Určitě nejdřív zazálohovat co máte, resp. vytvořit novou, vlastní tabulku, např. s názvem Vaší firmy. Dále - my máme ohyby řešeny přes tabulku txt, kde je sepsáno zkrácení pro různé materiály, tloušťky (poloměry ohybů) a úhel ohybů. Přesný postup jak tu txt tabulku vytvořit a připojit k Inv., si už ale nepamatuji, je to již dávná minulost. Snad mě někdo doplní, případně později zkusím zavzpomínat.

Radek001
17.06.2019, 15:37

Pokud si tedy správně vzpomínám, ve Vašem případě (bez txt tabulky ohybů) je možno vytvořit nový styl pomocí "tlačítka Nový" a po kopírování styl přejmenovat + upravit. Takto pro každý materiál, tloušťku.Bez hlubších znalostí je to ale poměrně zdlouhavá práce - je třeba průběžně ověřovat SOULAD VÝSLEDKŮ z Inventoru a reality (vzorků od lisu). Prostě měnit K-faktor, až se trefíte. Po čase ale budete schopen správný K-faktor odhadnout. Snad Vám to trošku pomůže. Zdravím.

Navara
17.06.2019, 16:21

Tabulku ohybů lze vytvořit, ale jak píše Radek001, je to namáhavá a zdlouhavá práce. Já jsem se na posledních několika projektech setkal s výpočty rozvinů docela často a vždycky jsem to uhrál na správně nastavený kFaktor. Dělal jsem to tak, že jsem do definice kFaktoru dosadil skutečnou velikost a zpětně dopočítal kFaktor a odchylka byla vždy hluboko pod výrobní přesností.

Lukáš Záruba
17.06.2019, 18:09
Děkuji za rady ale již jsem toho spoustu zkusil. Dokonce jsem si i přidal parametr který mi (když to nevadilo) měnil rádius a tak sem se přiblížil k požadovaným rozměrům rozvinu. Měl jsem i různé materiali s různými K-faktory. Vím že je tabulka pracná ale domnívám se že výsledek mě i kolegům usnadní práci.

Ľubomír Pápay
18.06.2019, 08:29
Hm...ak sa Vám stále nedarí trafiť do prijateľného rozmedzia, nebude to tým že plech má texturovanú štruktúru a pri rôznej orientácii polotovaru v nástroji vykazuje aj rôzne výsledky po ohybe?

Radek001
18.06.2019, 08:50
[QUOTE=Ľubomír Pápay]Hm...ak sa Vám stále nedarí trafiť do prijateľného rozmedzia, nebude to tým že plech má texturovanú štruktúru a pri rôznej orientácii polotovaru v nástroji vykazuje aj rôzne výsledky po ohybe? [/QUOTE]
 Ano, jak píše p. Pápay, orientace taky může hrát roli. Jen pro info - na rozvin běžně uvádíme směr vláken. Na druhou stranu, obvykle to samo osobě není zásadní. Velký vliv (myslím že větší než orientace) má taky konkrétní tloušťka plechu, ty standardní tolerance tloušťky jsou docela velké. A pak se to spolu naskládá...Vliv směru vláken (orientace) celkem logicky roste s tloušťkou plechu.