Zobrazit plnou verzi příspěvku: Tablet a autocad

gsxrfun
12.04.2007, 11:38
Jaký tablet v nějaké nižší cenové relaci by jste mi doporučily pro použítí s Autocadem LT2005CZ?...potřebuji občas obkreslit obrázek nebo vykres kreslený v ruce většinou formátu A4, vyjímečně A3 a nebo bych ho chtěl používat i na kreslení nových výkresů ve spojení s perem né s myší.Děkuji

Seiner
12.04.2007, 11:48
Já bych osobně do tabletu nešel. Když už chcete obkreslovat, tak radši oscanovat a "podložit". A pro vlastní práci s příkazy nepovažuji tablet za vhodný. Kdysi dávno (akce 2000) jsem s tabletem pracoval. To ještě neměl AutoCAD toolbary. A měl jsem z toho problémy s krční páteří, protože jsem pořád otáčel hlavu mezi obrazovkou a tabletem. Další problém byl při přechodu mezi klávesnicí a tabletem. Pero bylo ještě s kabelem a nemělo stojánek - myš popadnete daleko rychleji.

gsxrfun
12.04.2007, 11:54
Myslíte naskenovat a pak vložit do cadu a obkreslovat?...ale to se myší hrozně špatně dělá.

Seiner
12.04.2007, 12:01
IMHO na tabletu to nebude o mnoho lepší. Jestliže budete odcvakávat zlomy úseček na papíře, za chvíli tam budete mít spoustu nepřesných průsečíků a konců.
Jen můj názor a Vaše volba.

Miroslav Harant
12.04.2007, 12:05
Rád bych šel okamžitě do digitálního zápisníku, nejdřív v terénu dostávám na papír spoustu čar a informací a pak musím v kanclu dělat to samé na PC, mrkněte na http://www.alza.cz/18843074/tablety.htm

Kotlaba
12.04.2007, 15:11
Pokud pro vás není přijatelný hybridní výkres - kus jako obrázek, kus dokreslený (ale LT se s bitmapovými obrázky moc nekamarádí) nehodil by se vám nějaký program pro převod z bitmapy na vektory? Kdysi jsem si stáhnul demo programu Wintopo.

Mantlík
12.04.2007, 15:19
Co se týče nákupu a cen, tak Vám moc neporadím. Ale protože zkušenosti jsou poměrně značné, tak aspoň je.
Strašně moc záleží na tom, k čemu to potřebujete, v jaké profesi, s jakou přesností a jak přesně jste ochoten pracovat.
Samozřejmě zlaté časy tabletů byly v dobách DOSu, případně do doby širšího rozšíření scannerů. Nicméně občas jsem velmi rád, že nám A3 tablet zůstal.
Jeho velkou předností pro mne je to, že mohu při obkreslování danou oblast DOST přesně polohově napasovat do stávající kresby (samozřejmě pokud  mám na papíře a v souboru minimálně 2, raději ale 5-6 souhlasných bodů - nejlépe výrazných průsečíků) a nemusím se starat o měřítko, nestejnoměrné "sražení" papíru, pootočení kresby (kopírováním či při skenu), ....
Například při dokreslování změn z posledního snímku katastrálky v měřítku 1:1000 až 1:2000 se dá dosáhnout nepřesnosti i 25 až 50 cm, což podle mne obtahováním skenovaných obrázků nedosáhnete.
Co se týče návrhové kresby, tak třeba mohu dostat na pauzáku ručně návrh architekta, obtáhnu ho tabletem a následně v acadu dle mých potřeb, norem, geometrie, apod
Tohle lze ale dělat jen s tzv. "pukem", což je myška se záměrným křížem, peru jsem na chuť nepřišel (asi i kvůli dosažitelné přesnosti)
 
A4 tablety jsou většinou značeny jako 12", A3 jako 18x12"
Kdysi dělal levné a slušné tablety Genius (máme ho), ale už je myslím nedělá. Snad ještě existuje Calcomp (mezitím "spolkl" i Summagraphics)
 
Pak je taky potřeba, aby byl tablet kompatibilní s ovladači WinTab

Jan Rais
12.04.2007, 17:45
Moje zkušenost.Obrázek, nebo výkres oscanuju, vložím do AutoCADu a obkresluju "Křivkou" a měním vzdálenost - hustotu bodů podle toho, jak malé nebo velké jsou obkreslované křivky, rádiusy ... Potom použiju funkci na Editaci Křivky - Spline, nebo Interpolace. Na moje časté obkreslování různých firemních log, obrázků atd. jsem si koupil obyčejný tablet Wacom Volito. http://www.ixbt.com/peripheral/wacom/volito/vol.jpgNyní už prodávají Volito 2.  http://www.wacom.cz/   http://www.grafika.cz/art/hw/Wacom-Intuos-A6wide-rec.html Za pomoci pera (oďobávám) obkresluju obrázek, hezky bod po bodu. Pro takové obkreslování se mi pero osvědčilo jako lepší nástroj než myška. Při mojí častější klasické strojařské práci, používám ale myš.Takže, pro loga, obrázky - pero. Strojařina - myška.