Zobrazit plnou verzi příspěvku: Tisk různých formátů .....

Lestr
04.01.2012, 11:36
Dobrý den,
prosím o radu. Tisknu výkresy ve formátu A4 a A3 . Při každém tisknutí musím - nejprve kliknout na menu viz. příloha 01, vyskočí mi okno viz. příloha 02 a v této tabulce nastavím formát výkresu dle výkresu. Když toto neudělám a tisknu přímo přes příkaz viz. příloha 03 a mám za sebou rozdílné formáty A3 a A4 vytisknou se mi všechny na formát nastavený dle okna příloha 02. Jde nějak nastavit abych mohl použít jen příkaz 03 a tiskárna si brala formát automaticky z výkresu ??? Když mám totiž více výkresů otevřených a musím pokaždé překlikávat a měnit formáty, tak je tento postup značně zdlouhavý .
Děkuji za odpověď.

dusek
04.01.2012, 13:13
Myslím, že automaticky to nastavit nepůjde. Jak by pak tiskárna poznala, že chcete velký výkres tisknout na menším formátu? Ale třeba se mýlím.Já tento problém řeším tak, že si otevřu výkresy od jednoho formátu, ty vytisknu, a po vytisknutí všech si otevřu formát další formát.Jinak nastavit formát pro tisk jde už i po kliknutí na ikonu tiskárny (obrázek č.2), po kliknutí na Vlastnosti pak můžete nastavit formát papíru.

Charlee
04.01.2012, 13:43
Mám makro na tisk na A3, ale určitě pújde upravit aby nejdřív zjistil formát a podle toho vytiskl. Dělal jsem ho asi ve verzi 2009 či 2010 ale furt mi funguje i ve 2012. Nevím jak se zobrazí speciální znaky, ale jak se mi zadaří, přepíšu ho na blog.Public Sub TiskA3() 'Print all sheets in drawing document 'Get the active document and check whether it's drawing document On Error Resume Next If ThisApplication.ActiveDocument.DocumentType = kDrawingDocumentObject Then If Err.Number = 91 Then MsgBox "Musí být otevřen výkres" Exit Sub End If Dim oDrgDoc As DrawingDocument Set oDrgDoc = ThisApplication.ActiveDocument ' Set reference to drawing print manager ' DrawingPrintManager has more options than PrintManager ' as it's specific to drawing document Dim oDrgPrintMgr As DrawingPrintManager Set oDrgPrintMgr = oDrgDoc.PrintManager Dim JmenoAktualnihoListu As String Dim JmenaListu As String Dim PocetListu As Long PocetListu = oDrgDoc.Sheets.Count Dim ListyKTisku As Boolean ListyKTisku = False ' Set the printer name ' comment this line to use default printer or assign another one oDrgPrintMgr.Printer = "\\VFS01\Canon iR3025 PCL55" 'Nastavení měřítka, papíru, které listy, orientace listu, všechno černě oDrgPrintMgr.ScaleMode = kPrintFullScale oDrgPrintMgr.PaperSize = kPaperSizeA3 oDrgPrintMgr.PrintRange = kPrintCurrentSheet oDrgPrintMgr.Orientation = kPortraitOrientation oDrgPrintMgr.AllColorsAsBlack = True ' Change the number of copies to 1. oDrgPrintMgr.NumberOfCopies = 1 JmenoAktualnihoListu = oDrgDoc.ActiveSheet.Name Dim CisloAktivnihoListu As Long Dim i As Variant 'Zjištění čísla aktivního listu For i = 1 To PocetListu JmenaListu = oDrgDoc.Sheets.Item(i).Name If JmenoAktualnihoListu = JmenaListu Then CisloAktivnihoListu = i End If Next ' Zjištění velikosti aktivního listu Dim VelikostListu As String Select Case oDrgDoc.ActiveSheet.Size Case kA0DrawingSheetSize VelikostListu = "A0" Case kA1DrawingSheetSize VelikostListu = "A1" Case kA2DrawingSheetSize VelikostListu = "A2" Case kA3DrawingSheetSize VelikostListu = "A3" Case kA4DrawingSheetSize VelikostListu = "A4" Case Else VelikostListu = "nestandartní" End Select ' Zjištění natočení listu a případná změna Dim OtoceniListu As String If oDrgDoc.ActiveSheet.Orientation = kPortraitPageOrientation Then oDrgPrintMgr.Rotate90Degrees = 0 OtoceniListu = "na výšku" Else oDrgPrintMgr.Rotate90Degrees = 1 OtoceniListu = "na šířku" End If 'Ověření údajá a jestli oraavdu tisknout If MsgBox("Tisknout aktuální list číslo " & CisloAktivnihoListu & Chr(13) & _ "(" & JmenoAktualnihoListu & ", " & VelikostListu & ", " & OtoceniListu & ", " & " ze " & PocetListu & " listů)" & Chr(13) & _ "na tiskárnu " & oDrgPrintMgr.Printer & Chr(13) & "na A3, 1 : 1, na výšku?", vbYesNo + vbQuestion) = vbYes Then oDrgPrintMgr.SubmitPrint End If 'Když dokument není výkres Else MsgBox "Lze tisknout jen výkresy" End IfEnd Sub


VlJanecek
04.01.2012, 14:23
Díky, to je užitečné makro.


Lestr
04.01.2012, 14:36
Makro vyzkouším,
pro pana duska: jde mi oto, že když chci tisknout tak musím nastavit na ten formát jak tabulku tiskárny, tak tabulku v nastavení, tedy nastavit vše dle obr. 01 až 03
nechápu proč to musí být tak divně ....
 
Třeba jsem se blbě vyjádřil ,ale nejvíc mi vadí, že tiskárnu mám nastavenou pořád na formát A4, když chci tisknout formát A3 tak musím otevřít v menu nastavení tisku /obr 02/ a nastavit A3, pak dát teprve tisk a vytiskne mi to A3 ikdyž v nastavení tiskárny je pořád to A4, vadí mi ale to zbytečné kliknutí na nastavení tisku a poté na samotnou ikonu tisku .
 
Bral bych , kdyby prostě nastavení formátu bylo už přímo v možnostech tisku po kliknutí na samotný tisk.
 
Opačně mi to totiž nefunguje. Když nastavím v tisku formát na A3 a dám tisk, tak mi to vytiskne na A4 který je nastavený v nastavení obr 02.
Nevím jestli jsme to vysvětlil správně.
 
Vím, že u verze 2010 a nebo i 2011 jsem prostě klikl na ikonu tisku, vybral formát dle formátu výkresu a jen klikl na tisk ......
Nyní to musím složitě nastavovat a při tisku na to myslet což mi užírá čas ..... Určitě v tom bude nějaká volovina v nastavení ......

hoboj
05.01.2012, 08:00
Dobrý den, pokud by jste používal jen funkci tisk (ctrl+p) potom se Vám vytiskne výkres na papír, který máte nastaven v nastavení tisku.
 
Vhodné je používat stejné formáty, které tisknout najednou a potom další, kde bude stačit jen jedna změna formátu na jiný a potom se vytiskne dalších třeba 100.
 
Dobré je používat makro, ale nejlepší je používat přímo od Autodesku Multi sheet plot, kde si jednou nastavíte tiskárnu a potom už jen vyberete výkresy stejného formátu, které tisknout a je to rychlejší i než makro. Záleží, jak máte uložené výkresy a pokud z nich jde na první pohled vyčíst formát výkresu.
 
A potom nemusíte řešit, jak píšete, že je to otravné. Výhoda maker v tomto případě je když nemůžete vyčíst přímo ze souboru, jaký je to typ formátu.
 
Šlo by také vytvořit makro, ve kterém si vyberete cestu výkresů a potom jen nastavit makro, aby se rozdělovaly formáty výkresů na různé tiskárny.
 
A potom stačí tisknout o sto šet :-D
 
Pěkný den.

maiklss
10.01.2012, 21:20
Makro na tisk máme u nás ve firmě a tisk dokumentace a nemá to  chybu. V iformačnim systému  určím jednou formát u každého výkresu a příště už jen vybírám  soubory které se mi  rozešlou do složek s názvama formátu  a pomocí  vytvořené  služby tisk  nám  to samo pošle na tiskárnu  podle formátu který nadefinuju.Pokud se ti jedná o tisk dokumentace tak  bych i volil třeba  Plánovač úloh a tam je hromadný tisk