Zobrazit plnou verzi příspěvku: Trvalé zobrazení uzlových bodů

sirkeci
15.04.2009, 11:43
Lze v autocadu nastavit trvalé zobrazení uzlových bodů objektů i bez nutnosti výběru objektů? Jde mi o případ, kdy potřebuji "oklikat" část výkresu polylinou a jednotlivé uzly musím hledat naslepo, což zvyšuje pracnost. Potřeboval bych všechny uzly vidět (resp. vidět, kde která čára začíná a končí nebo se láme).Děkuji (doufám, že jsem svůj dotaz zformuloval srozumitelně)

Pavel Homan
15.04.2009, 11:54
Uchopení objektů by nepomohlo? (Nástroje/Nastavení kreslení... karta Uchopení objektu; nebo rychlá aktivace pomocí kl. F3)

sirkeci
15.04.2009, 12:29

[QUOTE=Pavel Homan]Uchopení objektů by nepomohlo? (Nástroje/Nastavení kreslení... karta Uchopení objektu; nebo rychlá aktivace pomocí kl. F3)[/QUOTE]Ano, uchopování používám, ale pokud máte složitější výkres, tak je "oklikávání" polylinou zdlouhavé (uchopovací bod musíte hledat "šmejděním" kurzoru v okolí čáry, kterou oklikáváte) a někdy nepřesné (občas, když se čáry lámou jen nepatrně, nevšimnu si uchopovacího bodu a omylem ho přeskočím). Pokud bych body viděl přímo, byla by práce mnohem efektivnější

Ferdinand
15.04.2009, 13:36
Použijte příkaz _AI_SELALL anebo _pselect

sirkeci
15.04.2009, 13:46

[QUOTE=Ferdinand]Použijte příkaz _AI_SELALL anebo _pselect[/QUOTE]Tyto příkazy jen vytvoří výběr, já bych potřeboval, aby uzly byly viditelné i při aktivním příkazu (konkrétně při kreslení polyline)

alfred
15.04.2009, 15:19
To prostě nejde...

chose
15.04.2009, 15:32
Určitě?
Rozhodně zajímavý dotaz, kolikrát by se mi to taky hodilo. Možná by to šlo ošetřit prográmkem...

alfred
15.04.2009, 18:56
Jsem přesvědčen, že to určitě nejde. Kreslení křivky není transparentní příkaz a při spuštění se tedy výběr zruší.Zcela určitě by šlo nějak dosáhnout požadovaného výsledku - tedy zviditelnění míst, kde jsou uzly. Například napsat program, který by do všech uzlů ve výběru vložil nějaký prvek vypadající jako uzel (třeba blok) a tyto bloky pak zase automaticky smazat...  Ale osobně se mi to zdá příliš složité a ne až tak užitečné.

Vladimír Michl
15.04.2009, 20:57
Obvykle není potřeba znovu "odklikávat" už existující body. Pokud jde o nějaký atypický postup a je potřeba uzly křivek zvýraznit, je možné využít tip:
http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=5383

sirkeci
19.04.2009, 16:40
Děkuji, vyzkouším. Je otázka, jak se to bude chovat ve výkresu, ve kterém je několik desítek až stovek tisíc uzlových bodů (např. katastrální mapy). 

alfred
19.04.2009, 17:48
Možná by také pomohla funkce [CMD]HKŘIVKA[/CMD] (_BPOLY).Dejte si v katastrálce ty bloky do nové hladiny aby to šlo vypínat a myslím, že to půjde....

sirkeci
19.04.2009, 18:58
Zkusil jsem VerticesBlk, ale hází mi chybu s hláškou "chyba: Automation chyba. Chyba fileru". Možná je chyba někde u mně, nicméně je to asi jedno, obávám se, že tahle aplikace mi stejně nepomůže, protože umožňuje výběr jediné křivky (potřeboval bych uzly vidět v celém výkresu nebo aspoň jeho větší části).

sirkeci
19.04.2009, 19:04

[QUOTE=alfred]Možná by také pomohla funkce [CMD]HKŘIVKA[/CMD] (_BPOLY).Dejte si v katastrálce ty bloky do nové hladiny aby to šlo vypínat a myslím, že to půjde....
[/QUOTE]Tento příkaz používám, ale vytvoří jen křivku po obvodu uzavřené oblasti, já potřebuju kreslit uzavřené křivky pro šrafování větších oblastí, které jsou přerušené dalšími čarami ve stejných hladinách, takže si je nepovypínám.

alfred
19.04.2009, 19:04
To by šlo vyřešit snadnou LISP funkcí, kde by se funkce volala na výběr křivek. S chybou Vám poradí asi jen tvůrce, neboť je to VLX, tedy zkompilovaný LISP a tedy nejsou dostupné zdrojové kódy....

johny
19.04.2009, 19:16
Taky jsem to kdysi resil, a presne me napadlo, ze by bylo super ty uzly zobrazit trvale... coz se mi nepodarilo.
Me se osobne nejvice osvedcilo si nastavit uchopy jen na konec a
polovina a co nejvic toho povypinat (specialne tu katastralku urcite).
Samozrejme, že se clovek nekdy splete, ale i tak je to dosti rychle.Jinak navrhovana reseni se mi zdaji dost komplikovana... myslim, ze to nikam moc nepovede.A posledni... Osobne se mi na to celem zda nejpomalejsi zadavani oblouku... cili vzdy Oblouk, pak jeste Druhy bod... to je silene. Proto jsem si to cele prednastavil na klavesy F9-F12... Jestli chcete kouknete na pristevky v sekci programovani a Téma: Docasne uchopy na cely prikaz KRIVKA.

sirkeci
19.04.2009, 23:43
To máte pravdu, já si pro tento případ nechávám zapnuté jen koncové úchopové body, stejně je to ale při složitějších křivkách zdlouhavá práce. No nic, vypadá to na neřešitelný problém, přitom se to zdá být tak primitivní... 

Vladimír Michl
20.04.2009, 08:42
[QUOTE=sirkeci]Zkusil jsem VerticesBlk, ale hází mi chybu s hláškou "chyba: Automation chyba. Chyba fileru". Možná je chyba někde u mně, nicméně je to asi jedno, obávám se, že tahle aplikace mi stejně nepomůže, protože umožňuje výběr jediné křivky (potřeboval bych uzly vidět v celém výkresu nebo aspoň jeho větší části). [/QUOTE]
To je divná chyba - zadáváte správně jméno toho bloku? Musí už existovat ve výkresu.
 
Nová verze VerticesBlk (viz Download) už umí vybírat více křivek najednou. Musí to být  standarní LWPOLYLINE (ne "těžké" křivky, ne vyhlazené křivky).

aurum
20.04.2009, 14:23
Rád bych navázal na předchozí diskuzi. Při práci v ACADU v problematice územního plánovaní (vyplňování ploch šrafou) je významnou pracovní činností oklikávání - vytváření hranic polylinií a následné vyplnění šrafou. Oklikávám katastrální mapu a další podklady - liniové stavby apod. Tento podklad mám připojený jako x-ref a jednotlivé věci obtahuji a následně plochuji. Máte někdo tip či trik, jak dosáhnout největšího efektu produktivity práce?

Vladimír Michl
20.04.2009, 14:27
Úplně největšího efektu asi dosáhnete vytvořením topologie hranic a automatickou tematizací zobrazení ploch - nemusíte nic klikat.

sirkeci
20.04.2009, 14:36



Pardon, byla to moje chyba - zadával jsem název neexistujícího bloku a navíc jsem si načetl tu starší verzi VerticesBlk, která opravdu neuměla víc křivek najednou. Teď jsem vyzkoušel tu novou verzi a funguje perfektně. Do bloku jsem vložil samostatný bod a uchopování omezil jen na tyto body, takže "oklikávání" je teď mnohem rychlejší. Ješte jsem si hladinu s bloky izoloval (ostatní hladiny zamknul a ztlumil, abych je viděl jen slabě a bloky s body byly viditelnější)Děkuji všem za pomoc.Edit: Tak přeci ještě jeden problém - při násobném výběru velkého množství křivek VerticesBlk vytvoří bloky jen u menší části z nich. Vyčistil jsem výkres od všeho, co není křivka a všechny křivky jsem převedl na "lehké" (KPŘEVOD). Hlásí: "chyba: nesprávný typ argumentu: numberp: nil" Nevím, v čem je chyba. Mimochodem, poznám nějak, jestli je určitá křivka "lehká" nebo "těžká" (např. ve vlastnostech)?
sirkeci2009-04-20 16:01:09

sirkeci
20.04.2009, 15:19

[QUOTE=Vladimír Michl]Úplně největšího efektu asi dosáhnete vytvořením topologie hranic a automatickou tematizací zobrazení ploch - nemusíte nic klikat.[/QUOTE]Obávám se, že v urbanistických úlohách se "oklikávání" existujících čar nevyhnete. Jde totiž o to, že dostanete jako podklad výřez katastrální mapy, což je výkres obsahující např. desetitisíce (podle velikosti výřezu) neuzavřených křivek a bloků, které jsou většinou ve stejných hladinách. V této změti čar potřebujete vytvořit uzavřené křivky vyplněné šrafou např. podle funkčního využití území (zástavba, zeleň, komunikace...), podle povrchů (dlažba, asfalt, zeleň) a podobně. Když už jednou ty křivky vytvoříte, samozřejmě si už potom vše systematizujete a zjednodušujete, ale na počátku je opravdu nutné "oklikat" ten surový podklad. Nevím, jestli je to srozumitelné, ale každý, kdo někdy dělal jakýkoliv urbanistický výkres, ví o čem je řeč