Zobrazit plnou verzi příspěvku: Tvorba bloku

Filipsv
24.07.2013, 19:19
Ahoj, mám následující problém. Mám v AutoCADu nakresleno elektrické schéma. Vše je nakresleno jednou čarou a potřeboval bych značky, které jsou nakresleny jednou čarou převést na bloky. To se mi i podařilo, ale problém je následující. Mám tam například spínací kontakt, který se opakuje třeba 10x. Znamená to, že tam musí být 10 bloků nebo můžu udělat přes ten jeden a zbývajících devět tam nějak přiřadit, nebo jak by se to dalo udělat?Další věc, když ten blok chci vložit, tak se mi nevkládá u hlavního kříže ale vždycky strašně daleko od něj, jak to nastavit, aby se to vkládalo přímo u kříže?A ještě posední dotaz. Dají se ty bloky skrýt tak jako třeba čáry, které si přiřadím do různých linií, které skryju?

Vladimír Michl
24.07.2013, 20:34

Asi úplně nerozumím, ale pokud se ve výkresu opakuje nějaký symbol vícekrát, stačí jedna definice bloku, vložená vícekrát. Vkládací bod bloku definujete při jeho definici. Reference bloku jde skrýt pomocí hladiny, stejně jako jiné entity. Pokud máte na mysli skrytí čar "pod" blokem, pak použijte Wipeout.

PepaR
25.07.2013, 04:26
Dobrý den,s těmi bloky je tak, že ve výkrese je vždy jeden zdroj identifikovaný jménem a ten můžete libovolně rozmísťovat do schematu vložením [CMD]VLOŽ[/CMD] (_INSERT) nebo kopírováním již vloženého [CMD]KOPIE[/CMD] (_COPY) a pak k těmto prvkům dotahat čáry. Pokud uděláte změnu v bloku (tzn. předefinujete jej), tak se Vám změna projeví ve všech vložených instancích.Problém s vkládáním již osvětlil pan Michl.P. S.: Hezkou sadu vytvořených značek pro elektro můžete nalézt např. v katalogu bloků.

koutnak
25.07.2013, 15:40
Píšete, že pro skrytí čar pod blokem se má použít Wipeout/Překrýt. Moc rád se nechám poučit jak. Má, (a asi zřejmě i tazatele Filipsv) představa by byla, že "krycí blok" by fungoval tak, jakoby byl nakreslen na papír který do výkresu vlepím. Tzn. že vše pod vloženým blokem se skryje.  A musela by to být vlastnost tuho bloku.

Mantlík
25.07.2013, 15:58
[QUOTE=koutnak] představa by byla, že "krycí blok" by fungoval tak, jakoby byl nakreslen na papír který do výkresu vlepím. Tzn. že vše pod vloženým blokem se skryje.  A musela by to být vlastnost tuho bloku.
[/QUOTE]
Pak byste ale musel "vnitřní prostor" bloku vyšrafovat (nejlépe vzorem Solid a barvou 255) a barvu dát v bloku při jeho tvorbě dospod.Vyzkoušeno, funguje - ale někdy (výjimečně) se stane, že se ta barva dostane nahoru. Když nic jiného, pak zabralo znovuotevření autocadu ... (verze 2010, v 2012 se mi to ještě nestalo)

koutnak
25.07.2013, 16:12
Děkuji za postrčení. Je to logické, taky mě to mohlo napadnout. Není to zcela dokonalé ve smyslu zapnu/vypnu "průhlednost", ale to se dá pořešit dvěma variantama bloku.

Vladimír Michl
25.07.2013, 16:14
[QUOTE=koutnak]Píšete, že pro skrytí čar pod blokem se má použít Wipeout/Překrýt. Moc rád se nechám poučit jak. Má, (a asi zřejmě i tazatele Filipsv) představa by byla, že "krycí blok" by fungoval tak, jakoby byl nakreslen na papír který do výkresu vlepím. Tzn. že vše pod vloženým blokem se skryje.  A musela by to být vlastnost tuho bloku. [/QUOTE]
Ano přesně tak, do definice bloku prostě přidáte wipeout. Viz např. blok Kondenzátor:
http://www.cadforum.cz/catalog/block.asp?blk=10374

koutnak
25.07.2013, 17:09
Jak prosté, milý Watsone. Jen je potřeba případné čáry kreslené přes skrytou plochu přenést nahoru.

koutnak
25.07.2013, 17:42
[QUOTE=Mantlík][QUOTE=koutnak] představa by byla, že "krycí blok" by fungoval tak, jakoby byl nakreslen na papír který do výkresu vlepím. Tzn. že vše pod vloženým blokem se skryje.  A musela by to být vlastnost tuho bloku.
[/QUOTE]
Pak byste ale musel "vnitřní prostor" bloku vyšrafovat (nejlépe vzorem Solid a barvou 255) a barvu dát v bloku při jeho tvorbě dospod.Vyzkoušeno, funguje - ale někdy (výjimečně) se stane, že se ta barva dostane nahoru. Když nic jiného, pak zabralo znovuotevření autocadu ... (verze 2010, v 2012 se mi to ještě nestalo)[/QUOTE]Na rozdíl od Wipeout/překrýt, který opravdu jen skryje to co je v ohraničené oblasti (ale umí jen ohraničení úsečkama, ne třeba kružnici) se mi u vašeho řešení vyšrafovaná plocha vytiskne (u ČB tisku černě).

Mantlík
25.07.2013, 18:24

Tak teď jste mne dostal ...  Já to mám u dopravních značek a to nikdy černobíle netisknu.Ale je možné a) místo MONOCHROME.CTB použít GREYSCALE.CTB (samozřejmě to pak asi bude chtít v rozvržení všechno kromě hladiny výplně přepsat  na černouanebob) styl MONOCHROME si zkopírovat na např. MONOCHROME1 a u  barvy 255 ji změnit z černé na 255 a pak používat tento ctb (pravděpodobně to asi půjde obdobně i pro STB, ale to nemohu sloužit) PS. Wipeout mi zatím v bloku použít nenapadlo, ale asi je to též řešení

Filipsv
25.07.2013, 22:16
Jak se jmenuje nebo jak se nastavuje ten vkládací bod? Vždycky se mi to vloží někam úplně mimo. Ten výkres je vložen na nějaké asi defaultní obrovské "plátno" takže jak se v tom zoreientovat, aby to vkládalo kam chci já? Chtěl bych asi když ten blok vyberu aby se to vkládalo tam kde je zrovna navigační kříž.Další věc. Pokud je ten třeba jistič i s popisem, jak z toho udělat blok, u kterého jde editovat text? Když jsem to označil i s textem nešlo mi to editovat. Chtěl bych si tam předepsat některé věci a pak zbytek jen dopsat.Co se týká toho skrývání, to se udělá jak? Označím ten prvek a pak kliknu na hladinu, ve které to chci? Takhle jsem to dělal a bohužel, když sem tu hladinu zneviditelnil tak ten blok tam stále byl. Chtěl bych mít vrstvu značky a v té vrstvě mít veškeré bloky se značkama. 

Filipsv
25.07.2013, 22:20
Tvořím v AutoCADu Electrical 2013.

VlJanecek
25.07.2013, 22:24
Vkládací bod se definuje v příkazu BLOK hned jako první parametr. V anglickém AutoCADu to bude asi "Reference point".Proměnlivé texty se dělají pomocí atributů. Asi bude lepší si o blocích nejdřív něco přečíst. Máte to v Helpu nebo tady v příručce v sekci Výuka - http://www.cadforum.cz/cadforum/Vyuka-AutoCAD/bloky/ram_blokyCE.html

koutnak
26.07.2013, 10:36
[QUOTE=Filipsv]Co se týká toho skrývání, to se udělá jak? Označím ten prvek a pak kliknu na hladinu, ve které to chci? Takhle jsem to dělal a bohužel, když sem tu hladinu zneviditelnil tak ten blok tam stále byl. Chtěl bych mít vrstvu značky a v té vrstvě mít veškeré bloky se značkama. [/QUOTE]K tomu skrývání existují dvě cesty:-tvorba dynamického bloku, při které lze navrhnout různé varianty zobrazení bloku. To ale není zcela triviální ani pro pokročilejší uživatele. A nastavení toho kterého zobrazení (ekvivalent vašeho skrývání) je záležitostí jen toho daného zobrazení bloku, nelze to provést "centrálně" pro všechna zobrazení téhož bloku ve výkrese-tvorba běžného bloku, kdy různé části bloku máte nakresleny v různých hladinách. Pak se vám zmrazením dané hladiny přestane část bloku, v této hladině nakreslená, zobrazovat. Toto je naopak "centrální" řešení. Nelze při více zobrazeních stejného bloku mít v jednom něco skryto a ve druhém ne.

Buba
29.07.2013, 22:35

Ale v Electricale by ste mali pracovať s Componentami cez menu Schematic->Edit Components. Ak si chcete vytvárať nové, alebo upravené komponenty, tak Vám odporúčam si odzálohovať základné bloky a pracovať v projekte. Bloky Electricalu sa trochu líšia od štandartného AutoCadu, lebo majú naviac väzby s databázami a inými objektami (napr. vodičmi, DB pre panely) a zopár ďalších vylepšení.