Zobrazit plnou verzi příspěvku: Tvorba geometrie lopatek turbokompresoru

Petrr
18.10.2011, 09:13



Zdravím, chtel bych se zeptat, zda-li nekdo nevite, jestli inventor
obsahuje specialni fuknci pro tvobru lopatek u turbokompresoru nebo u
turbin. Zkousel jsem to pomoci spiraly a fce sablonovani a to se moc
nedari. Tedy jestli se da v prubehu tazeni spiralou menit stoupani a
castecne i profil??Nebo je na to uplne jina funkce???





















Vladimír Michl
18.10.2011, 09:42
Obávám se, že lopatky turbíny nebudou jen prosté tažení a šablonování. Pro takovéto složitější plochy možná bude potřeba Autodesk Alias.

Martin Madaj
20.10.2011, 10:34
Dobrý den, speciální funkce na toto Inventor neobsahuje, ale vymodelovat to jde. Nicméně se jedná o hroznou drbačku (nemluvě o kótování výkresu, kde není jediná rovná čára) a výsledek nemusí být nijak skvělý, zejména s ohledem na křivost a napojení výsledných ploch. Takže přeji pevné nervy.

Zkuste šablonovat válcové řezy, pokud je máte; s největší pravděpodobností bude potřeba nejprve modelovat plošně a až pak vytvořit objemový model.Jiný software s propracovanějšími funkcemi pro plošné a drátové modelování by byl vhodnější.

horalek
23.10.2011, 20:58
Pro výpočet přesného tvaru lopatek se používají speciální výpočetní SW. Jejich výsledkem jsou jednotlivé průřezy formou XY souřdnic.  Výstupy se většinou ukládají ve formátu TXT či XLS.
A právě pomocí souřadnic z EXCELU je pak možné vyvářet křivky v Inventoru. Tím získáte jednotlivé řezy, které propojíte šablonováním s požadovanými parametry. Zbylé části vymodelujete standardními modelovacími funkcemi Inventoru.
 
 

Petrr
24.10.2011, 08:41
Dobrý den, děkuji za odpovědi, pokusim se to udelat pomoci ploch, coz uz jsem tedy zkousel a moc se nedařilo. V časopisech jsem videl ze se tyto kola v inventoru delaji, proto jsem myslel ze je na to konkretni fce.