Zobrazit plnou verzi příspěvku: Tvorba rodin - programovací jazyk?

Jan Zadrbal
06.02.2008, 03:10
Dobrý den,
Existuje pro revit nějaký programovací jazyk pro tvorbu rodin? Mám na mysli nějaký mocný nástroj jako GDL v archicadu.
Tvorba rodin v revitu mi přijde jednoduchá a přehledná, ale dost omezená. Z archicadu jsem zvyklý používat např. random, for cyklus, deformaci souřadnic ... např. tvorba palisádového ohraničení dle dráhy (matematicky definovaná křivka - připomínající archimédovu spirálu), s náhodně vysokými, širokými a nakloněnými palisádami - nevím zda v revitu lze.
Např. parametrické exteriérové žaluzie s parametry výška, šířka, šířka lamely, úhel sklonu lamel, spuštění... atd. mi v revitu dalo hroznou práci (přes vnořené rodiny). (Do fasády vložena nepravidelnost, abych zabránil fádnímu rytmu oken - proto ta námaha) Pro složitější rodiny bych uvítal nějaký mocný, klidně i složitý nástroj. Děkuji za odpověď.

Vladimír Michl
06.02.2008, 07:42
To, že pro vytváření uživatelských rodin nepotřebujete být programátor a učit se nějaký nestandardní jazyk (jako GDL), je vnímáno jako jedna z velkých výhod Revitu právě oproti ArchiCADu.
Většina požadavků se tak dá řešit pouhým nastavením - přístupem ke tvorbě rodiny (často je princip odlišný než u ArchiCADu). Pokud hodně pokročilý uživatel potřebuje vytvářet hodně speciální rodiny (náhodná čísla, atd.), může využít API v Revitu. To podporuje standardní a neproprietární programovací jazyky a technologie jako Visual Basic a .NET.
 

Jan Zadrbal
06.02.2008, 23:00
Děkuji za odpověď. Nastuduji API.