Zobrazit plnou verzi příspěvku: tvorba součásti tažením

cevelik
20.01.2010, 14:12
zdravím,
jsem samouk a nechápu jednu věc, jakým způsobem lze vytvořit třeba oblouk z kulatiny průměr 10mm.
dělá se to pomocí 3d náčrtu, kde je jeden náčrt kružnice průměr 10mm a k tomu se uděla trajektorie, podle které se potom tažením vytvoří součást?
ja se to učím sám a prostě si s tím nevím rady, no

Mrázek
20.01.2010, 14:26
Podívejte se na animace ve Visual Syllabu (ikonka s malým otazníčkem vedle ikony helpu) .. specielně toto je v sekci Součásti - načrtnuté konstrukční prvky - Tažení.
Pro váš případ žádné 3D náčrty nepotřebujete, jeden bude kružnice, druhý 2D oblouk, obojí ve dvou navzájem kolmých rovinách (můžete využít základní roviny souřadného systému nebo si nadefinovat své roviny).
Nemáte-li se s kým poradit v práci nebo ve škole, sežeňte si na tyto základy příručku (tuším, že něco vyšlo v Computerpressu)

cevelik
20.01.2010, 14:35
jo vše v poho, knižku samozřejmě mám, stahuju si i z netu nejake modely a snazim se je preparovat abych pochopi, jak se prave tohleto dela.
ALe asi jsem na to hrozne tupej nebo co. No me spis asi nejdou ty roviny proti sobe, budu badat dal

ale diky

Mrázek
20.01.2010, 14:50
Pro začátky se skutečně naučt využívat základního souřadného systému a mám výborné zkušenosti s využitím počátku. Novější verze už umožňují automatickou projekci počátku, ve vaší verzi to tuším ještě nebylo. Takže nejdříve si v náčrtu (defaultně je první náčrt v xy) promítněte počátek a ten použijte jako střed kružnice. Pak ukončete náčrt. Pro duhý náčrt zvolte třeba rovinu xz, opět si rpomítněte počátek a ten použijte jako první bod oblouku. Tohle vám musí zafungovat.
Jinak tento postup je pouze pro vyzkoušení funkce. Není totiž podmínkou, aby při tažení vycházely oba náčrty ze stejného bodu.

cevelik
20.01.2010, 15:06
jo, tak vaše rada zabrala . Ja jsem to tak udelal pomocí tech dvou rovin, je to jednoduche, no ale proste jsem si to blbe vysvetloval. To je to, co mi vadí, proste staci jen jedna otazka a jde to. Do knizek clovek cuci a nic. Teda alespon ja, no

děkuju, mějte secevelik2010-01-20 15:18:56