Zobrazit plnou verzi příspěvku: tvorba vlastního typu čar

dew.drop
01.12.2011, 16:47
Můžete mi někdo poradit jak se tvoří vlastní typy čar?Potřebovala bych např čáru, která se bude skládat z malých kroužků-v podstatě něco jako tečkovaná čára, pouze místo teček kolečka. Díky

Mantlík
01.12.2011, 17:00



1)Podívejte se na tip 6135, stáhněte si některé čáry a v textovém editoru se podívejte na jejich strukturu2) Zkuste se nejdřív naučit nějakou "obyčejnou" čáru (třeba čárkovanou) - viz helpy3) Pokud to umíte, přejděte na "komplexní typy čar" Ty už vyžadují naučit se tvorbu "tvarů" (SHAPE) - ty se uloží do souborů SHP a následně zkompilují do SHXTen kroužek totiž musíte mít jako TVAR.  Definují se v textovém souboru jako posloupnost předem definovaných znaků.
Mantlík2011-12-01 17:04:14

vbehun
01.12.2011, 17:52
Místo vlastního tvaru můžete v komplexní čáře použít text.U kroužků / oválů pak spoustu možností:- malé o = "o", - velké O = "O", - nulu = "0" - nebo znak stupně = "°"


splonk
02.12.2011, 11:32
Dobry den
Mne v tomto hoooodne pomohl typ c 7480...
http://www.cadforum.cz/cadforum/teckove-a-sipkove-typy-car-z-textu-tip7480
 
Dekuju :-)
JASponza

alfred
02.12.2011, 17:45
Při použití textu veliký pozor na jednu věc. Ve stylu čáru zadáváte název "Stylu písma". Ten zajedno musí být při načtení čáry ve výkrese definován. A pozor aby tomu stylu písma byl přiřazen správný font - hlavně pokud použijete nějaký exotičtější font, tak ho nesmíte zapomínat předávat s výkresem.Jinak pro plný AutoCad doporučuji vyzkoušet nástroje z expresstools na tvorbu čar a na tvorbu tvarů a SHP. Jednotlivé definice tvaru z SHP lze pak sehrát do jednoho souboru a zkompilovat. Podobně lze vytvořené čáry nahrát do jednoho souboru.PS. Zajímalo by mě, ve které verzi už konečně Autodesk dokáže udělat pořádný nástroj na správu a tvorbu čar. Ideálně by bylo aby v čáře bylo možné použít definovaný blok, která je přímo ve výkresu a ne jen tvar, který je vždy mimo výkres... . Nakonec jak se pěkně a snadno se definují různé uživatelské čáry například v ArcView...

vbehun
03.12.2011, 18:31
K předchozímu bych doplnil:(1)Jediný textový styl, který je ve výkresu vždy přítomen, je styl Standard s (mimořádně nevzhledným) písmem txt.shx. Ale i s ním lze vystačit.(2)Nástroje pro tvorbu čar a tvarů z ExpressTools mají svůj vlastní osobitý přístup a ne vždy správně interpretují to, co by si uživatel přál stvořit.Jejich výstup je nutno často ručně korigovat tak, aby výsledek byl vůbec použitelný. Preferuji proto raději vlastní tvorbu, nad kterou mám plnou kontrolu.(3)Pokud ještě není Alfredův požadavek z výše uvedeného PS (použití bloku do komplexní čáry) na wish listu, bylo by nejvýš vhodné jej tam zařadit.


alfred
03.12.2011, 20:14

[QUOTE=vbehun]K předchozímu bych doplnil:(1)Jediný textový styl, který je ve výkresu vždy přítomen, je styl Standard s (mimořádně nevzhledným) písmem txt.shx. Ale i s ním lze vystačit.(2)Nástroje pro tvorbu čar a tvarů z ExpressTools mají svůj vlastní osobitý přístup a ne vždy správně interpretují to, co by si uživatel přál stvořit.Jejich výstup je nutno často ručně korigovat tak, aby výsledek byl vůbec použitelný. Preferuji proto raději vlastní tvorbu, nad kterou mám plnou kontrolu.

[/QUOTE]ad 1: To právě není zcela přesné. Standard je sice v defaultní šabloně, ale lze se ho snadno zbavit - buď při pozdějším čištění, nebo prostým přejmenováním. Není to tedy něco jako hladina "0", které se zbavit nelze. Není tedy 100%, že ve výkrese vůbec tenhle styl je. Navíc si mnoho uživatelů mění písmo - já osobně používám Romans právě kvůli textům v komplexních čárách. Pokud bych si v komplexní čáře použil nějakou komplikovanější značku, tak bych si určitě vytvořil zvláštní styl s unikátním jménem, ale je potřeba dbát na to, že se tento font musí předávat s výkresem. To má ale nevýhodu, že instalovat nějaký font znamená mít právo zápisu do adresáře fontů (v adresáři AutoCadu a nebo u TT fontů ve Windows). TT fonty ale nestačí pouze do adresáře nahrát, musí se zvláštně instalovat - tedy další komplikace. ad 2: s těmi nástroji nemám tak bohatou zkušenost, ale ruční tvorba knihovny tvarů je docela pracná a ne úplně triviální záležitost. Ale velkou část vlastních čar jsem si tvořil také ručně. Bohužel je to ale opravdu dost nepříjemné . A nebo možná je to naopak naštěstí, protože by byly výkresy zapleveleny velmi komplikovanými a náročnými čárami... Ale zpět k původnímu dotazu - veliké množství čar již bylo vytvořeno. Mnoho značek a tvarů je obsaženo v současných již existujících SHX, které se dají najít na netu a tedy není bezpodmínečně nutné začínat od začátku.