Zobrazit plnou verzi příspěvku: typy čar

Aranar
31.03.2006, 11:22
Nemá někdo v nadefinované typy čar na veřejné sítě? Nemám v Autocadu LT 0205 Cadcon.shx.
Děkuji

Radim Cech
31.03.2006, 12:22
Předpokládám, že máte nějaké zaměření od nějakého geodeta. Oslovte je, aby Vám poskytli knihovnu čar.

Aranar
31.03.2006, 12:55
Znáte to, když má někdo dát něco jen tak ... tak to zkoušim tady.
 

PepaR
02.04.2006, 21:33
Zajímalo by mne, zda poskytnutí CADKON.SHX je legální či ne? Nicméně když se poohlédnete pod fóru, tak to tu již zveřejněno bylo i s Vámi požadovaným souborem.

Pipa
02.04.2006, 21:48
Poskytování částí komerčních produktů určitě košer nebude. Ale je zde spousta free dostupných produktů kde tyto definice jsou. Např. na www.nadstavba-st.com, nadstavba sice není pro LT, ale definice se samozřejmě použít dají.

Radim Cech
02.04.2006, 22:27
Myslím si, že je to čisté, a to z jednoho jediného důvodu. Pokud Vám někdo dává podklad, a je jedno, zda jde o zaměření, půdorys či jiný DWG soubor, jsou-li v něm použity speciální značky nebo čáry, které vyžadují SHX, musí je Vám poskytnout. Jinak není podklad skutečným podkladem.
Proto jsem psal, že pokud máte geodeta, od kterého dostáváte podklady, tak ho požádejte o knihovnu čar. Sám mám asi tři od různých firem včetně SHX souborů pro správné zobrazení.

PepaR
03.04.2006, 01:24
[QUOTE=CADKON.SHX] http://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=2238&KW =cadkon%2Eshx[/QUOTE]
Je zajímavé, že nahoře v menu 7 tlačítek, z nichž to jedno, hodně důležité se tak málo používá.
 
Že neuhodnete, které to je?  PepaR2006-4-3 1:26:51

Mantlík
03.04.2006, 08:12
[QUOTE=Pipa]Poskytování částí komerčních produktů určitě košer nebude.[/QUOTE]
Obecně máte samozřejmě pravdu.
Nicméně právě, co se týče souborů *.SHX naprosto souhlasím s p. Čechem.
Tyto soubory jsou podle mne v souladu s architekturou Acadu volně přenositelné a šiřitelné a počítá s tím i např. příkaz acadu ETRANSMIT, který sbalí všechny potřebné soubory pro přenos (tedy i včetně fontů, tvarů, atd.). Autor produktu, který by volný přenos neposkytl, by byl sám proti sobě, svůj produkt by tím výrazně diskriminoval. Jistou autorskou ochranu bych viděl spíše u zdrojových souborů *.SHP, ale ty většinou autor nedistribuuje
Pokud geodet předá zaměření, kterému scházejí nějaké značky jen proto, že nepředal i potřebný soubor *.SHX, je to na reklamaci a ne na nějaké doprošování, zda by náhodou nedal ještě ....

Rostislav Říha
03.04.2006, 15:59
jasne - z tohoto by se mel stat standard, co se tu resi v jine diskusi: soucasti "vzoroveho" typu car by mel byt i shx....

Radim Cech
06.04.2006, 11:31
Po poskytnutí ukázek z vlastní knihovny čar jsem očekával nějaké dotazy či připomínky atd., ale nikdo nic.
Mám to chápat tak, že to všem vyhovuje?
Předpokládal jsem, že se začnou knihovny rozšiřovat podle přání ostatních a získáme tak další "speciální" typy čar, které se mohou hodit, např. pro urbanismus a územní plánování atd.
 

Mantlík
06.04.2006, 11:59
No, tak úplně to neusnulo, aspoň v mém případě. Ale byl konec čtvrtletí, a to není tak úplně doba dělat něco jiného, než co nás přímo živí (tedy zakázky)
V minulých dnech jsem se ve volných chvílích pokoušel dát dohromady moje čáry, aby to bylo přehledné a mohly se případně dodávat další. Předpokládám, že zítra bych sem mohl umístit (zatím) nějaké DWF s typy čar. (Právě i ty pro urbanismus a územní plánování)
A protože si myslím, že není vhodné mít k jednomu souboru *.LIN více souborů *.SHX, jsem ochoten "spravovat" nějaký soubor LIN + SHP/SHX (pro výkresy v metrech), kam bychom shromažďovali vhodné čáry
Proto prosím p. Čecha (pokud s tím souhlasí), případně i někoho jiného, o zaslání jeho souboru LP_KOMPLEX.SHP, abych mohl jeho tvary a čáry implementovat do mých souborů (mám jich tam asi víc, než on) a následně LIN + SHX uvolnit pro obecné použití

Radim Cech
06.04.2006, 13:28
S tím nemám problém a pošlu. Očekávám pak bohatší knihovnu.
V každém případě bych se ale přimlouval za knihovny tři, jednu s jednuduchou definicí čar, druhou s vkládaným textem a třetí s komplexními čarami.
Pokud si pak kdokoliv složí knihovny do jedné, je už jeho věc.
 

Rostislav Říha
06.04.2006, 14:27
U mne, podobne jako u ´pana M., prilis prace => malo casu
[QUOTE=Radim Cech]V každém případě bych se ale přimlouval za knihovny tři, jednu s jednuduchou definicí čar, druhou s vkládaným textem a třetí s komplexními čarami.
Pokud si pak kdokoliv složí knihovny do jedné, je už jeho věc.[/QUOTE]
A nebude u tech tri knihoven problem s tim, do ktere knihovny caru zaradit?..dal bych prednost JEDNOMU souboru, v nemz budou cary INTELIGENTNE pojmenovany, aby se zmacknutim pocatecniho pismene clovek hned dostal do patricne casti knihovny...minimalizace poctu souboru navic zabrani tomu, aby se muselo resit, jestli cara, ve ktere je napis -----PLYN------PLYN----- patri do komplexnich, nebo tech s textem:) - shrnuto: hlasuji za max. 2 soubory, jeden s "normalnimi" a druhy s "ostatnimi" carami.
Navic: ...ono jeste s tim, ze se rikalo, ze budou knihovny zvlast pro metry a zvlast pro milimetry, tak jich docela pribude...
[QUOTE=Radim Cech]Pokud si pak kdokoliv složí knihovny do jedné, je už jeho věc.[/QUOTE] ...to teda neni:) - pokud se zavadi standard, tak se zavadi standard:)
hezke odpoledne

Pipa
06.04.2006, 14:44
Rád se k tomuto projektu přidám.
Ale nevím kde, kdy jak.

Jan Pajerchin
06.04.2006, 14:45
http://www.techsoft.sk/SkoleniaAutoCADInternetOld.php?idLekc ia=03&idDoplnok=A

Mantlík
06.04.2006, 14:59
[QUOTE=Rostislav Říha]
A nebude u tech tri knihoven problem s tim, do ktere knihovny caru zaradit?..dal bych prednost JEDNOMU souboru, v nemz budou cary INTELIGENTNE pojmenovany, aby se zmacknutim pocatecniho pismene clovek hned dostal do patricne casti knihovny...minimalizace poctu souboru navic zabrani tomu, aby se muselo resit, jestli cara, ve ktere je napis -----PLYN------PLYN----- patri do komplexnich, nebo tech s textem:) - shrnuto: hlasuji za max. 2 soubory, jeden s "normalnimi" a druhy s "ostatnimi" carami.
Navic: ...ono jeste s tim, ze se rikalo, ze budou knihovny zvlast pro metry a zvlast pro milimetry, tak jich docela pribude...
[QUOTE=Radim Cech]Pokud si pak kdokoliv složí knihovny do jedné, je už jeho věc.[/QUOTE] ...to teda neni:) - pokud se zavadi standard, tak se zavadi standard:)
hezke odpoledne
[/QUOTE]
No vidíte ...
Pokud chceme společně vytvořit jakýsi standard - a hlavně aby fungoval - bude to ještě nějaký čas trvat a vyvrbí ho až diskuze nad něčím. Těžko se něco nadefinuje najednou.
Z mého pohledu logicky souhlasím s p. Čechem - kdo chce použít čáru s textem (např. plyn), ví, že si má sáhnout do souboru čar s textem - a kdo chce čáru se značkou, použije jiný soubor LIN. A pokud mám i víc základních čar (bez textu či značek), vnesou mi tam ostatní jen chaos.
 
Pro ostatní a nové:
Kdo mi chce poslat nějaké zajímavé čáry, které by chtěl uvolnit pro ostatní, ať je prosím pošle na adresu:
doprava@ppu-babtie.cz
PS. Pokud to jsou komplexní čáry (se značkou), přiložte prosím i příslušné soubory tvarů (nejlépe *.SHP nebo aspoň *.SHX)

Radim Cech
06.04.2006, 16:10
Minimum jsou určitě knihovny dvě a to základní s jednoduchou definicí čáry a pak pro čáry s textem a čáry komplexní. V žádném případě ale nedoporučuji tady přidávat čáry od geodetů, popř. z jiných profesí, jako rozvody TZB v objektu atd.
Vezměme taky na vědomí, že knihovna se stovkou čas se špatně prohlíží z rolety, pokud potřebujete jedné čáře náhle změnit vzhled a nelze to natvrdo dát jako vlastnosti hladiny. Navíc při špatném pojmenování se nebudou řadit za sebou, ale budou se kombinovat standardní čáry s komplexníma, to bude potřeba ošetřit nejakým uvozením.
Doporučuji zvážit ještě jednou potřeby všech zainteresovaných a to hlavně u těch komplexních čar. Velké knohvny jsou spíše na obtíž, dokážu si klidně představit i více knihoven s komplexními čarami a specifikovat je podle zaměření - urbanismus, stavařina, TZB atd.
Prosím kolegu Mantlíka, aby sesumarizoval příspěvky a požadavky a dal k diskusi ten seznam čar. Možná dojdeme k společnému názoru, že bude lepší mít více knihoven.
Vycházím ze zkušenosti s těmi třemi, protože když jsem potřeboval jeden typ čáry s textem 50dB, věděl jsem, jaká je to knihovna a že těch čar je tam pár, tak jsem to rychle našel. V knihovně se stovkou čar budu dlouho hledat.
 

Radim Cech
06.04.2006, 16:49
Příspěvek p.Pajerchina je přesně ten, který do toho vnese ten správný chaos. To myslím teď bez jakékoliv invektivy.
Ty čáry jsou bezvadné, nekteré by se mi i hodily pro situace do urbanismu, ale rozhodně ne pod názvem IZOLACE DŘEVOTŘÍSKA, s tou nemám venku co dělat.
Jak jí ale pojmenovat jinak???
 

PepaR
06.04.2006, 17:13
Musím se omluvit, rád bych se taktéž zapojil do synchornizace, ale blíží se konec semestru a odevzdávání projektů atd...

Buba
07.04.2006, 08:31
Možno by bolo dobré pouvažovať vo variante:
-základné typy čiar
-typy čiar pre vonkajšie rozvody profesií
-typy čiar pre vnútorné rozvody profesií
(prípadne rozvody profesií v jednom súbore)
-súbory pre zvláštne profesie, t.j. s potrebou väčšieho počtu čiar
Celé by to mohlo byť ovládané nejakým jednoduchým Menu, pomocou ktorého si zapnem profesiu, ktorú idem kresliť a otvoria sa mi potrebné súbory k nej (aj vrátane potrebných blokov) napr. v palete nástrojov.

Radim Cech
07.04.2006, 08:56
Venkovní rozvody jsou součástí balíku geodetických čar. Každý projektant, který dostává podklady od geodetů s tím nemůže mít problémy a nebo má špatné geodety. My dostáváme automaticky protokol o zaměření se souborem DWG a souborem SHX, který obsahuje značky pro všechny typy čar, nejen pro inženýrské sítě, ale i svodilda, oplocení atd.
Takže venky bych prostě neřešil. Pokud s tím má někdo extra problém, tak ať se ozve a můžeme tu umístit jednu knihovnu od geodetů.
Včera mi kolega Mantlík poslal ukázku knihovny a docela jsem se zděsil. Tak obrovskou knihovnu modifikací čar ACADISO bych nikdy nevyužil, proto celou standarizaci vidím velmi černě. Knihovna se stovkou čar nemá absolutně smysl, jinak se v tom špatně hledá.
Vidím to spíše v umístění více knihoven někde s laskavým svolením p.Michla a každý bude mít možnost inspirace. Mě se např. některé čáry líbí jak od p. Mantlíka tak od p. Pajerchina, takže si požádám o dodání SHP tvaru pro příslušnou čásu a doplním si to do své knihovny pod svým názvem. Zsatánce ISO asi nepotěším, ale je to čistě můj pohled na věc.
 

koutnak
10.04.2006, 11:13
Toto téma "typy čar" rozvíjí dřívější téma "typ čar" na kterém diskuze poněkud utichla. S tím souvisí i postesknutí Radima Čecha:
[QUOTE=Radim Cech]Po poskytnutí ukázek z vlastní knihovny čar jsem očekával nějaké dotazy či připomínky atd., ale nikdo nic.
Mám to chápat tak, že to všem vyhovuje?
Předpokládal jsem, že se začnou knihovny rozšiřovat podle přání
ostatních a získáme tak další "speciální" typy čar, které se mohou
hodit, např. pro urbanismus a územní plánování atd.
[/QUOTE]I já jsem se do tématu "typ čar" zapojil popisem jak jsem dospěl ke stanovení LTSCALE a do iProject vložil své typy čar (nemám možnost vložit soubory přímo do diskuze, proto tato forma) a taky jsem se nedočkal žádné reakce. Možná by stálo za to, tato dvě témata sloučit do jednoho (námět pro moderátora).