Zobrazit plnou verzi příspěvku: Uložiť z v2011 do v2004

be_em
05.12.2011, 12:03
Pozdravujem všetkých,

mám otázku ohľadom uloženia súboru dwg verzie 2011 do verzie 2004 (ide o značný rozsah súborov).

Chcel by som vedieť či tento "downgrade" je v poriadku, o čo prídem v súbore keď ho uložím do tejto verzie, čo je to nejaké tragické alebo je to OK a nemusím sa toho obávať. Žiadne dáta nestratím? atď atď ... poprosím o Vaše skúsenosti.

hoboj
05.12.2011, 12:50
Funguje to normálně bez problémů. S žádným problémem jsem se nesetkal. Neměl by jste přijít o nic.

alfred
05.12.2011, 13:02
Jde také o to zda pouzijete prikaz [CMD]ULOŽJAKO[/CMD] (_SAVEAS) nebo [CMD]-EXPORTTOAUTOCAD[/CMD] (_-EXPORTTOAUTOCAD) (resp. [CMD]EXPORTTOAUTOCAD[/CMD] (_EXPORTTOAUTOCAD))On formát AutoCadu je relativně komplikovaný - když použijete pouze [CMD]ULOŽJAKO[/CMD] a protáhnete výkres starší verzí AutoCadu, a pak zase načtete do nové, tak zůstanou například nové entity (např. multiodkaz, tabulka, dynamické bloky, ...), které v předchozí verzi AutoCadu vůbec nebyly. Nějak tomu dokonce u Autodesku říkají a uvádí to jako výhodu. Nejsem si úplně jist, ale tuším, že tam je nějaká hranice (? R14 ?), kdy už to nefunguje. Osobně se tomu ale snažím pokud možno (a pro jistotu) vyhnout.

Buba
05.12.2011, 13:29
V minulosti som mala výkres, kde som atribúty bloku vypĺňala automatickým poľom. Keď sme výkres následne editovali v nižšej verzii, kde ešte polia neboli, tak sa toto zmenilo na obyčajný text. Vizuálne sa ale výkres nezmenil.
Z toho usudzujem, že keď máte použité Annotate objekty, prípadne používate parametrické kreslenie, tak o toto prídete, ale napríklad pri nastavení kolmosti čiar, ostanú nakreslené kolmé čiary, len vlastnosť parametrizácia "kolmá" sa stratí a pod.

Vladimír Michl
05.12.2011, 14:13
Uložením do staršího formátu se musí zjednodušit objekty, kterým starý formát nerozumí (3D povrchy, měřítka anotací, tabulky, spline, dynamické pole, atd.). Určitá ztráta data tudíž hrozí.
 

DWG formát AutoCADu ale podporuje "round-tripping", takže pokud po "okružní jízdě" onen DWG načtete zpět do nové verze, nezměněné nové objekty se zase objeví. Důsledkem je ale nafouknutí takto převáděných DWG souborů.