Zobrazit plnou verzi příspěvku: Úprava fontu

aureo85
01.08.2014, 11:35
Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s modifikací standardních SHX fontů? Na netu jsem prošel nespočet informací o konverzi do shp, kompilaci atd., ale úprava v textovém souboru je na mne složitá. Existuje řešení? Děkuji Lukáš.

Seiner
01.08.2014, 11:56
Kdysi dávno jsem tvořil SHX svarové značky, značky drsnosti a tolerance tvaru a polohy.Textovým editorem to byla dost náročná práce - a to se tvarová složitost s písmem nedá srovnávat.V praxi se ale ukázalo, že to není šťastné řešení - při předávání souborů bylo nutné přidat i SHX soubor a příjemci s tím stejně neuměli nebo nechtěli pracovat. Nakonec jsem značky konvertovali do bloků a je pokoj.  Mám jakési tušení, že existují nástroje pro převod entit na SHP, ale už bych se do toho nepouštěl z uvedených důvodů.(V době, kdy jsem to dělal se obecně tvrdilo, že mail nad 100 kB je strašně moc :-)

Buba
01.08.2014, 12:20

Neodporúčam modifikáciu štandardných fontov, ale ak tak vytváranie nových. Stalo sa mi v minulosti, že spolupracujúca firma nám odovzdala výkresové podklady s takýmito upravenými fontami bez upozornenia a súbory fontov nepribalila. Potom nám pripomienkovali, že vzhľad pri tlači nebol taký ako u nich :)Tvorbu fontov pekne prehľadne rozpracoval myslím PepaR, ale teraz to neviem narýchlo nájsť. Kedysi to myslím bolo aj v odkazoch na CAD fóre. Možno poradí pán Michl :)

Vladimír Michl
01.08.2014, 12:33

Přesně tak. Úprava standardních fontů je potenciálně velmi nebezpečná - výkres u příjemce najednou bez varování "vypadá jinak". Vytváření nových fontů je relativně složité a nesmíte zapomenout výkres před přes eTransmit - nejen nakopírovat DWG. K tvorbě SHP/SHX už musí být dobrý důvod - např. že budete prodávat komerční písma nebo potřebujete vytvořit knihovnu tvarů (např. pro komplexní čáry). Pokud to chcete jen na značky, je daleko pohodlnější a bezpečnější je tvořit jako bloky. Na převod geometrie do SHP formátu slouží Express Tool [CMD]MKSHAPE[/CMD], ale i s ním je to piplačka.

aureo85
01.08.2014, 13:33
Samozřejmě nehodlám úplně nahrazovat nativní SHX fonty, ale začnu s existujícím ten si upravím a uložím jako "originál". Ano tato úskalí znám. Neexistuje tedy řešení kreslení přímo v autocadu a potom modifikace do shx? 

Seiner
01.08.2014, 13:44
Komu není rady ;-)No asi existuje - v těch bonus aplikacích je TXTEXP, který konverzuje SHX text na úsečky a oblouky (tuším). To si pak překreslíte a tím MKSHAPE byste zase vytvořil SHP kód.Abyste to mohl začlenit do standardního fontu, musel byste mít jeho zdroj (SHP). V dřevních dobách byl běžnou součástí instalace. Teď už asi ne. Ale ty základní (TXT, Simplex, Duplex) by měly jít pořád sehnat.

vbehun
01.08.2014, 13:45
Co přesně tím chcete vyřešit? Písmeno, značku, symbol?Mnoho unikátních tvarů je v Unicode fontech.[QUOTE=aureo85]Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s modifikací standardních SHX fontů? Na netu jsem prošel nespočet informací o konverzi do shp, kompilaci atd., ale úprava v textovém souboru je na mne složitá. Existuje řešení? Děkuji Lukáš.[/QUOTE]


aureo85
01.08.2014, 15:13
Děkuji za rady. Potřebuji jednu specifickou značku co dávám do textů. A pak jsem chtěl upravit trochu nějaké znaky isocp např. se mi nelíbí nula, diakritika apod. Já něco vyzkouším a buď to půjde nebo ne.

PepaR
10.08.2014, 14:52
Dobrý den, a jakou specifickou značku prosím potřebujete?