Zobrazit plnou verzi příspěvku: Uveden český AutoCAD 2015 a LT 2015

Vladimír Michl
04.04.2014, 15:22

Rekordně rychle, se zpožděním pouhého týdne za anglickým originálem, byla uvedena česká verze AutoCADu 2015 a AutoCADu LT 2015 pro Windows 7 a 8/8.1. Uživatelé s Maintenance Subscription si ji mohou ihned stáhnout ze Subscription centra, uživatelé starších verzí mohou využít zvýhodněný upgrade. Trial verze je ke stažení zde v sekci Download. Přehled novinek verze 2015 najdete na stránkách:http://www.cadstudio.cz/uveden-autocad-2015-a-dalsi-nove-produkty-autodesk-art1934http://blog.cadstudio.cz/2014/03/autocad-2015-informace-primo-z-kuchyne.htmlhttp://www.cadstudio.cz/autocad

alfred
10.04.2014, 08:25
Jedna z novinek je "Nové Javascript API". Vím, že nějaké JAVA API bylo už ve 2014, ale tu zatím nepoužíváme a tedy jsem to nezkoušel.Jaká je využitelnost? Kompiluje se to, nebo je to textový soubor?Je v AutoCadu něco jako VLIDE (předpokládám, že ne)?Je to srovnatelné s VisualLispem (výkon, rychlost, možnosti, složitost)?Dá se čekat, že by VisualLisp časem zmizel a nahradila ho JAVA, nebo je to spíše rozšíření funkčnosti?

Vladimír Michl
10.04.2014, 08:38
Javascript je v AutoCADu 2015 rozšířen. Je tam jako skriptocací jazyk, nekompilovaný. Není to Java. Nemyslím, že by měl nějak nahrazovat jiné API.

Bonavox
21.04.2014, 19:48
Jedna z "novinek" hlavně je, že už není přístupná možnost přepnutí do AutoCAD Classic s klasickými ikonami.Zkrátka silou je cpán stupidní Ribbon, který akorát zdržuje (jednak než se v tom člověk zorientuje, jednak stejně musí přepínat mezi kartami Ribbonu, kdežto klasické ikony jsou hned po ruce a na "ráně").Úplně mi hlava nebere, proč ta možnost přepnutí do AutoCAD Classic je zrušená, když tam ty panely nástrojů stále jsou? Snaha protlačit Ribbon za každou cenu?RIBBONCLOSEMENUBAR-NPANEL

Vladimír Michl
22.04.2014, 08:10

Uživatelů starého uživatelského prostředí už je hodně málo, ale proti gustu žádný dišputát. Pokud přecházíte ze starší verze, pak vám funkce migrace uživatelských nastavení převede i klasické uživatelské prostředí; prostředí Classic není nabízeno jen novým uživatelům verzí 2015.

koutnak
22.04.2014, 12:09
S tím, že "uživatelů starého uživatelského prostředí už je hodně málo" bych tedy rozhodně nesouhlasil. Většina těch uživatelů které znám, ho naopak používá. Samozřejmě včetně mne. Ribbon zdržuje. Navíc (pokud je mi tedy známo), neumožňuje umístění části ikon svisle na kraji monitoru, čímž se na současných širokoúhlých monitorech šetří drahocenná výška.

maiklss
22.04.2014, 12:13
[QUOTE=Vladimír Michl]
Uživatelů starého uživatelského prostředí už je hodně málo, ale proti gustu žádný dišputát. Pokud přecházíte ze starší verze, pak vám funkce migrace uživatelských nastavení převede i klasické uživatelské prostředí; prostředí Classic není nabízeno jen novým uživatelům verzí 2015.[/QUOTE]
Velka škoda:(  Classic jsme používal jí  i kolegové  ve firmě nejvíce:( U Inventoru  jsem to  vzal  celkem dobre když  používám 3D myš ale v AutoCADu.Palec dolu vyjimečně

slasid
22.04.2014, 13:33
Mnoooo, úplně bych netvrdil, že ribbony nelze umístit ke kraji obrazovky.S.

Vladimír Michl
22.04.2014, 13:40

Pro stávající uživatele se ale nic nemění - instalační proces migrace ze starší verze převede i prostředí Classic, takže to pak ve verzi 2015 je. Navíc se dá nastavit zpátky několika příkazy. To, že je uživatelů klasického prostředí ve skutečnosti už jen málo, vyplývá z dat měřených pomocí online nástrojů "customer involvement program". Právě větší dostupná plocha pro výkres a rychle dostupné kontextové nástroje jsou argumenty pro použití ribbonu. Ribbon jde umístit kamkoliv na obrazovce (ke všem okrajům, nebo jako plovoucí).

alfred
22.04.2014, 13:43
[QUOTE=Vladimír Michl]
Uživatelů starého uživatelského prostředí už je hodně málo, ale proti gustu žádný dišputát.[/QUOTE]Určitě nesouhlasím. Uživatelů ribbonu znám naprosto zanedbatelné množství. Více než 90%uživatelů co znám používají staré uživatelské prostředí.

koutnak
22.04.2014, 13:54
[QUOTE=Vladimír Michl]
Pro stávající uživatele se ale nic nemění - instalační proces migrace ze starší verze převede i prostředí Classic, takže to pak ve verzi 2015 je. Navíc se dá nastavit zpátky několika příkazy. To, že je uživatelů klasického prostředí ve skutečnosti už jen málo, vyplývá z dat měřených pomocí online nástrojů "customer involvement program". Právě větší dostupná plocha pro výkres a rychle dostupné kontextové nástroje jsou argumenty pro použití ribbonu. Ribbon jde umístit kamkoliv na obrazovce (ke všem okrajům, nebo jako plovoucí).[/QUOTE]Jak to tak vypadá z předchozích reakcí, u nás asi ribbon moc v oblibě nebude. To že jde ribbon umístit kamkoliv neřeší to, o čem jsem psal výše: "umístění části ikon svisle ..."A pokud jde o migraci - já si raději na čisté instalaci vše nastavím znova. Jakékoliv migrace v oblibě moc nemám, přenáší se i případné chyby.

Mrázek
22.04.2014, 14:10
Co se ribbonů týče - je to věc zvyku, stylu práce apod. Ale co od první chvíle nechápu, je v době širokoúhlých monitorů defaultní umístění na horním okraji. V Autodesčích produktech to jde sice nastavit na boční umístění, ale už to není tak přehledné. U Microsoftích produktů jsem nepřišel na to, jak to dát na bok, takže mám dvě třetiny monitoru na nic a papír, který je na výšku, je nahoře zbytečně o menu zmenšen.

Mantlík
22.04.2014, 15:00

Taky se přidám ...Neznám téměř nikoho, kdo by dobrovolně používal ribbony.Přepínám si na ně jen tehdy, pokud zrovna využívám funkce civilu

johny
22.04.2014, 16:23
[QUOTE=koutnak] To že jde ribbon umístit kamkoliv neřeší to, o čem jsem psal výše: "umístění části ikon svisle ..."[/QUOTE]
Nesouhlasím. Od verze 2011?? lze zobrazovat RIBBON i ToolBars dohromady!!! Obrázek mám sice jen z Acad 2014, ale Acad 2015 to umí určitě taky.Osobně jsem Ribbon taky moc nemusel - hlavně pro jeho HW náročnost na starých kompech a tím jeho pomalost, ale nový komp a hlavně to, že za těch cca 6 let co ho Autodesk vylepšuje je uživatelsky velmi dobře upravitelný, bych už nešel zpátky. Teď vlastně používám jenom jeden Tab (Home), skoro nepřepínám na jiné a mám tam vše co potřebuju + kombinace velkých a malých ikon, ikon s texty a samotných ikon jej dělá snadno zorientovatelným a velmi přehledným.. Jen je tedy potřeba si s tím chvíli vyhrát a nepoužívat to jejich někdy dost nepřehledné defaultní řešení (např. panel hladiny, který až v Acad 2015 konečně udělali parádně přehledně, nebo Anotace vůbec).
johny2014-04-22 16:35:00

Vladimír Michl
22.04.2014, 17:06

To je celkem zajímavá korelace mezi pokročilostí uživatele (velká část aktivních přispěvatelů v CAD Fóru) a neláskou k ribbonu. Mezi uživateli produktů řady AutoCAD (kde se to dá přepnout) je skutečně většina ribbonistů - je to zřejmé z našich supportů i z oněch zmíněných globálních dat CIP (pokud vyloučím nepravděpodobnou možnost, že Česko se z hlediska přijímání ribbonu liší od zbytku světa). I když tam by mohla existovat korelace mezi pokročilostí uživatele a jeho odmítáním účasti na CIP.

koutnak
22.04.2014, 18:04
[QUOTE=johny]Nesouhlasím. Od verze 2011?? lze zobrazovat RIBBON i ToolBars dohromady!!! Obrázek mám sice jen z Acad 2014, ale Acad 2015 to umí určitě taky.[/QUOTE]Nechci se tady zbytečně dohadovat, ale mi šlo o to, že toolbary si můžu rozdělit. Část horizontálně, část svisle, takže si příliš nezmenšuju "volnou monitorovou výšku". S ribbonem to asi neudělám. Záleží samozřejmě i na rozlišení monitoru, ale když vidím tu vaši "nudli", tak ta by mě tedy hodně štvala.

slasid
22.04.2014, 18:12
Každému dle jeho gusta a stylu práce.Ale i s těmi ribbony se dá "čarovat". Nastavit se dá prakticky cokoliv stejně jako u toolbaru, v tom bych rozdíl zrovna nehledal.S.

johny
22.04.2014, 18:57
[QUOTE=koutnak]Záleží samozřejmě i na rozlišení monitoru, ale když vidím tu vaši "nudli", tak ta by mě tedy hodně štvala.[/QUOTE]
Easy... Jen jsem reagoval na to, že nelze část ikon dát svisle. To že Ribbon vytváří "nudli" z monitoru.. To je na jinou a dlouhou diskusi o tom, proč se tam masově vyrábějí a proč si firmy kupují do kanceláří 16:9 monitory. A osobně by mě argument o nuldi seděl do diskuse o MS Office.. né do Cadfora, kde by měl mít projektant monitor dle potřeby, né to co velí trh...Ten obrázek co jste komentoval bylo jen nahodile zmenšené okno, ve skutečnosti je to z 16:10 24" monitoru.. Plný obrázek ale ukazuje jiný problém Ribbonu, který ani Acad 2015 nevyřešil. A to že Ribbon je VŽDY zarovnaný doleva, nelze do celkově vycentrovat. Což je na velkých monitorech dost divné, všechny ovladače jsou v levém rohu. Navíc jsou některé Taby dost krátké, pak je to dost extrémní.Jinak v práci používám 2x 22" 4:3. A mám spíš opačný problém, než komentujete - panel vlastnosti to pak dost zužuje.. Vůbec, vy ten prostor po stranách nevyužíváte pro panely typu Vlastnosti, Nástroje? Vždycky jsem myslel, že kvůli tomu je Ribbon nahoře.. aby další nástroje byly přirozeně po stranách...Čiliže ve výsledku, když já používám jen jeden Panel Ribbon, pak ho používám taky jaksi "postaru". Jen využívám jeho benefity v možnostech customizace ke zlepšení orientace v ikonách. Na těch toolbarech se mi nelíbí, že jsou malé, všechny ikony nevýrazné, podobné, špatně se v tom orientuje. Ale to už jsem odběhl. Záver je takový, že Autocad 2015 umožňuje používat staré Toolbary, které dost zkušených uživatelů preferuje :)

maiklss
22.04.2014, 19:43
Novinkám  se  nevyhne nikdo:(  ale aspoň  že je víc  pozitivních  novinek než negativních:)

koutnak
22.04.2014, 20:06
[QUOTE=johny]... kde by měl mít projektant monitor dle potřeby, né to co velí trh...[/QUOTE] Mnozí jsou nuceni používat to co dostanou, nikdo se jich neptá. Ale to znám naštěstí spíše z doslechu.[QUOTE=johny] Vůbec, vy ten prostor po stranách nevyužíváte pro panely typu Vlastnosti, Nástroje?[/QUOTE] Nástroje nepoužívám vůbec. Vlastnosti ano - v mém dřívějším příspěvku je ve vloženém náhledu zcela vpravo. Jen ho mám s nastavením "Schovávat". Plně rozbalený ho mívám jen někdy, v případě aktuální potřeby.

Machacek
23.04.2014, 05:50

Přiznám se :-) Ribbonovou nabídku normálně používám od začátku a nemám s tím problém. Na začátku to trošku dřelo a nadával jsem, ale když si tam člověk trošku přehází ty ikonky, tak už je to v pohodě.

alfred
23.04.2014, 18:48
[QUOTE=Vladimír Michl]
... I když tam by mohla existovat korelace mezi pokročilostí uživatele a jeho odmítáním účasti na CIP.[/QUOTE]To asi bude hrát nezanedbatelnou roli. Věřím, že spousta lidí s trochu pomalejším HW to vypne už jen pro tu jistotu, aby to náhodou nezdržovalo. Nejsem si úplně jist, ale myslím, že to mám také vypnuté. Co se týče ribbonů a ukázek kombinace toolbar + ribbon, které jsou v příspěvcích výše: Spoustu příjkazů, co máte v ikonách píšu zkratkami na klávesnici (typicky zkratka na 1-2 písmena), což je nejrychlejší a zaměstnám i levou ruku. Chytání řeší kombinací popup menu a klávesou (menu jen problikne, protože volby kláves mám naučené a také překonfigurované tak, že nejsou zdublované a také jsou stejné jako v dialogu nastavení trvalého OSNAP, čímž si trochu opravuji zmršený český překlad) - tím vůbec nepotřebuji toolbar OSNAP. Mě osobně přijdou ribbony jako plýtvání místem. Gigantické ikony zabírají prostor 4 normálních ikonek... Jediný užitečný přínos je ten, pokud funguje Ribbon jako dynamická volba podle toho co právě člověk dělá, jako je to například v Civilu. Tam si to bez ribbonu nedovedu představit. Jinak srovnávat možnosti Ribbonu v Autodesk programech a Microsoft Office je úplně nebe a dudy. Microsoft neumožňuje prakticky žádnou konfigurovatelnost. Jediná záchrana pro MSO 2007 pro mě byla uživatelský ribbon ve formě klasického menu...

splonk
28.04.2014, 10:03
[QUOTE=alfred]Jinak srovnávat možnosti Ribbonu v Autodesk programech a Microsoft Office je úplně nebe a dudy. Microsoft neumožňuje prakticky žádnou konfigurovatelnost. Jediná záchrana pro MSO 2007 pro mě byla uživatelský ribbon ve formě klasického menu... [/QUOTE]
Jen drobnost... MSO Ribbon konfigurovat lze... sice ne tak "jednoduse" jak jsme zvikly z AutoCADu, a tudiz chvily trva nez clovek prijde nato, jak to delat nejlepe (alespon mne to trvalo :-))... vysledek je ale zcela uspokojivi!!!Vizte napr. http://gregmaxey.mvps.org/word_tip_pages/customize_ribbon_main.html a na to navazujici hrooomada odkazu...Ohledne customizace AutoCADu, Classic zobazeni, Ribbonu... Osobne mi v ACA staci pruh s Comboboxama na prepinani haldin, tl. car.... .... styly textu, kot apod... (ikdyz i toto najdu ve Vlastnostech) vsechno ostatni mam "v hlave, lispech, ToolPalette a na pravem tlacitku"... Pochopitelne, toto nemuzu vyzadovat od kolegu a tudiz par ikonek navic, ve firemnim WorkSpace jeste mame (v classic provedeni). Monitory pouzivame 24'' 1920x1200 a to je myslim si minimum. Pro pripad, ze by nekdo chtel pracovat s ribbony, tato moznost tam pochopitelne zustava... toto chteni je vzdicky ale kratkodobe, nebot kazdy casem pochopi prednosti velkeho kresliciho platna a ze, nauceni se par desitek klavesovych zkratek, neni zas az takovy problem :-) ...Proti ribbonum osobne nic nemam... jen mi prijdou drobne neprakticke... a i ona HW narocnost na moje dvoujadro s 3GB pameti.. :-) nooo, nic moc. Musime ale s nima do budoucna pocitat...V MSOffice, pro ribbony existuje krasna, a i "dost poruce" zkratka: Ctrl+F1zdravim

vejskrab
05.05.2014, 22:16
Máte pravdu, lze nastavit téměř cokoliv, ale pak jsou tu novinky, se kterými nic neuděláte (alespoň jsem to nenašel).Souřadnice byly vždy v levém dolním rohu a nyní jsou asi uprostřed, záleží na počtu zapnutých ikon na spodní liště.Tlačítka na spodní liště bylo možné zobrazit jako ikony nebo popis (KROK, RASTR, ORTO apod.) v 2015 už pouze jako ikony, které neznám, protože jsem je nikdy nepoužíval.Přepínač MODEL-VÝKRES byl vpravo jako první v pravé části ikon v 2015 je schovaný mezi souřadnicemi a ikonami.Chybí spodní posuvník tzn, že již nejde scrolovat vertikálně Při výběru objekty zmodrají-proč?. Možná jsou to maličkosti, ale pokud mám plynule přejít na novouverzi tak potřebuji, aby funkce na které je člověk zvyklý fungovaly stejněa postupem času žačít objevovat novinky a vylepšení. Nyní přechod na novou verzi člověka akorát naštve, protože stráví spoustu času přizpůsobenímprogramu, které se mi v 2014 ještě povedlo ale v 2015 již ne. 

Vladimír Michl
05.05.2014, 23:37

Nastavení stavového řádku se dá hodně přiblížit verzi 2014 (viz porovnání 2014/2015 níže), ale některé odlišnosti jsou. Zvětšený počet stavových ikon už by se textově už asi nevešel.

johny
05.05.2014, 23:38
Čárkovaný výběrSELECTIONEFFECT 0PRESELECTIONEFFECT 0Ostatní asi nelze.

slasid
06.05.2014, 10:13
Mno a teď ještě aby někdo odhalil, jak je to s tou tloušťkou zobrazovaných čar :-).S.

slasid
06.05.2014, 12:09
A navíc pořád problém s měřením plochy.S tím si Autodesk zatím moc nedokáže poradit :-(S.

KMachálek
06.05.2014, 12:40
Co tam nefunguje s tloušťkami a s měřením ploch? Mám verzi 2015 nainstalovanou krátce ale zatím jsem na žádný problém nenarazil.

slasid
06.05.2014, 13:06
Pokud měříte malou plochu na "velkých" souřadnicích příkazem _MEASUREGEOM, tak ji nelze změřit. Respektive nezadáte třetí bod. Podobná chyba byla v A2103 v A 2014 se neprojevovala.A tloušťky čar se zobrazují poněkud jinak než v A 2014, viz http://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=19207&title=zobrazeni-tloustky-car-a2015

splonk
06.05.2014, 13:31
[QUOTE=slasid]A tloušťky čar se zobrazují poněkud jinak než v A 2014, viz http://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=19207&title=zobrazeni-tloustky-car-a2015[/QUOTE]
A tady ste to zkousel...? Nebo jsem si Vas dotaz spatne vylozil...

slasid
06.05.2014, 13:58
:-) Nevyložil jste si to špatně.Tohle nastavení pochopitelně znám.Viz zmiňované téma Pokud upravím měřítko zobrazení tak, aby byl nejmenší možný rozdíl mezi tl. čáry 0.25 a 0.30, tak je čára 0.30 příliš "tlustá" a rozdíl mezi 0.30 a 0.60 je prakticky zanedbatelný.V A2014 je "škálování" myslím daleko lepší.

splonk
06.05.2014, 14:48
... jsem si to myslel... :-)Asi to fakt bude soviset s tim, jak si dana verze AutoCADu "rozumi" s grafikou... Pamatuji si na rozdil mezi 2006 a 2009 a pak i 2013 je to trosku jinak... A myslim si, ze to soviselo i s akceleraci grafiky... a pak vubec ... rozdil v rychlosti ve 3D... pri zapnutem LWDISPLAY v Modelu... ale to jsme uz nekde jinde.Myslim si ale, ze je dulezite, jestli to z tiskarny leze tak, jak ma :-). A v modelu budete proste vedet, ze se jedna budto o "tlustou" nebo o "tenkou" caru...???... jsem Vam moc nepomoh, ze... :-(

slasid
06.05.2014, 17:40
Njn, z tiskárny "to leze" pochopitelně OK.A v modelu si budu muset zase zvyknu na něco jiného.S.

slasid
13.05.2014, 13:40
Dělám něco špatně, a nebo v A2015 nelze kopírovat rozvržení přetažením se stisknutou klávesou CTRL?S.

johny
13.05.2014, 13:46
Děláte to správně...viz odkaz, nechte vyhledat CRTL..http://www.jtbworld.com/autocad2015.htm

slasid
13.05.2014, 13:49
Tak to rozhodně není krok vpřed :-(S.