Zobrazit plnou verzi příspěvku: uzamčení dwg

Rostislav Říha
02.07.2008, 18:19
dobrý den a omluva - fakt jsem nešika, vážně jsem se snažil hledat, protože vím, že se to tu už probíralo, ale nějak jsem neuspěl - jaká je možnost uzamknout obsah dwgčka, aby s ním nešlo nic dělat, jen prohlížet a tisknout? děkuji za - pokud možno rychlé - nasměrování...

Rostislav Říha
02.07.2008, 18:27
je to výborné, jen co jsem poslal ten příspěvek, už mi dole naskočily ty tipy, co jsem potřeboval:)) ...takže upřesňující dotazy:

když použiji ochranu přes NVLOŽ, jaká jsou rizika? jak z toho lze data dostat?
Když budu chtít dávkově zaheslovat hromadu výkresů, jak to udělám?
Když si v SECURITYOPTIONS nastavím heslo, tak mi to v AC2006 dovoluje zaheslovat výkres proti otevření - já bych ale chtěl, aby šel otevřít a tisknout, ale nešel editovat...jak to lze udělat?
děkuji předem za rady...

Rostislav Říha
02.07.2008, 18:33
doplňující dotaz:
máte někdo napsané makro, které vezme všechny entity v souboru, rozbije je na entity typu úsečka s tím, že se zachovají jejich vlastnosti jako tlouštka čáry, barva a typ čáry, a pak každou tu úsečku pomocí _break rozdělí na tři kusy? ... ano, z čistého zoufalství:)

zdrk
02.07.2008, 20:34
Nepomohlo by předávat ony výkresy v DWF - otevřít a tisknout jde, editovat už velkými problémy.

be_em
02.07.2008, 20:45
ja som už niečo podobné riešil tu a s podobným výsledkom. Nakoniec som to aj tak odovzdal v "upravenom" DWG:

Zabezpečenie súboru

Po skúsenostiach som ja osobne za DWF!be_em2008-07-02 20:50:48

Buba
03.07.2008, 08:43
Myslela som, že keď odovzdám projekt v zaheslovanom pdf, tak neodovzdám svoje know-how, ale mi dokázali, že to tak nie je.
Za pár sekúnd sa dá odheslovať. Potom existuje konverter PDF->DWG, celkom schopný.
Čo sa týka rozkúskovaných úsečiek, tiež sa to už na tomto fóre riešilo, ako ich dať dokopy, atď....
Podľa môjich skúseností, keď raz odovzdáte vektorový súbor, technicky je možné ho previesť do iného vektorového formátu, v konečnom dôsledku teda aj do DWG.
Treba zabudnúť na dôveru v SW zabezpečenie a postaviť sa k problému, tak ako to zákerákom-podľa mňa zlodejom sťažiť. Keď im na tom totiž veľmi záleží, cestu si nájdu vždy. V konečnom dôsledku je to len balík núl a jednotiek.
Riešim to teda naďalej cez pdf, dwf, resp. bitmapové súbory (tie sú "najelegantnejšie") pre takých ľudí. :-)
Škoda márniť svoj vlastný čas pre tých, čo chcú zarábať na opančovaných projektoch.

be_em
03.07.2008, 08:48
100% súhlas

Rostislav Říha
03.07.2008, 09:04
ze vsech rad, ktere tu zaznely primo v tomto tématu, se mi nejvíc pozdává CADVault - ale stojí to docela dost peněz, tak bych se rád předem zeptal někoho, kdo to má, na pár upřesňujících informací:

Když chci, aby entity byly vidět a šly tisknout, ale nic víc, půjde to nastavit? Pokud ano, předpokládám správně, že se výkres otevře normálně a entity budou viditelné, a heslo bude třeba zadat až ve chvíli, kdy by uživatel chtěl dělat nějaké jiné úpravy, nebo ne?
je nějak možné zamknout dávkově všechny výkresy, i když jsou rozestrkané po různých adresářích?
Jak funguje CADVault s xrefy? Např. mám půdorys, který je poskládaný z několika xrefů - ty xrefy asi zamknu každý zvlášť (to musím udělat určitě, jinak by šlo vytahat data z nich) a pak zamknu i ten soubor, do kterého jsou připojeny - jak to bude fungovat?
Zatím myslím, že potřebuji udělat něco takovéhohle:

u všech souborů, které jsou v adresáříCH "Views", bindnout vsechny xrefy
Následně všechny tyto soubory pozamykat - všechny layouty, model...
Je na to nějaký skriptík nebo lispík? Našel jsem LockAll, ale ten, pokud správně chápu, pozamyká jen všechny layouty daného výkresu...
 
děkuji předem za info.

Ferdinand
03.07.2008, 11:01
[QUOTE=Rostislav Říha]
...když použiji ochranu přes NVLOŽ, jaká jsou rizika? jak z toho lze data dostat?[/QUOTE]
Jako vše, dá se to také obejít... Minsert Blok lze samozřejmě z výkresu vyexportovat jako obyčejný Blok příkazem Wblock - výsledkem je "obyčejný" výkres s entitami Bloku. Anebo se Nvložený Blok rozbije - příkazem Flatten a následně Explode (již diskutováno jinde/y...).Ferdinand2008-07-03 11:01:50

Rostislav Říha
03.07.2008, 17:00
dekuju. MINSERT je tudiz jako ochrana na dva zobacky a svislou carku. nebudu pouzivat.
Ze vsech tipu, co jsem zatim dostal, mi nejlogictejsi prijde ten cadlock - dokonce i pravne - asi nejvic odpovida te "dualite" autorskych prav, ktera jsou vzdy: majetkova (tech se obvykle vzdavame ve smlouve pod podminkou, ze klient vse zaplatil) a dusevni (jakoze jsme autor a to nam nikdo neodpare)...majetkova rikaji, ze muze vysledem me cinnosti pouzit, dusevni jsou dotcena ve chvili, kdy chce neco menit bez meho souhlasu.
Jakmile budou pravni anna a liza hotovy, seznamim rad s vysledkem:)

Buba
04.07.2008, 08:43
Súčasťou razítka každého výkresu máme uvedenú formulku o autorských právach, tiež v textoch. Ale to Vy asi tiež.
Takže je to právne napadnutelné, ak si niekto sám vytlačí alebo skopíruje nami dodanú dokumentáciu.

Peter Jirat
04.07.2008, 08:52
Trochu ke kontrole, kde se naše výkresy používají: Kolega si do všech výkresů jedné zakázky dopsal Copyright a naše jméno, ten text zmenšil do naprostého minima, umístil ho do kliky dveří (lze vidět pouze při naprostém zazoomování) a předal klientovi. Samozřejmě jsme to měli za měsíc zpátky v podkladech u jiné zakázky ze stejného města :-)
Také se snažíme jít cestou dwf, hlavně pokud je ve smlouvě "digitální kopie".

Vladimír Michl
06.07.2008, 22:34
NVLOŽ, rozkládání entit, vypnuté hladiny a další kouzla využívající klasické příkazy AutoCADu poskytují jen velmi omezenou ochranu (jde velmi snadno obejít).
Jediné fungují technické (nejen právní) zabezpečení autorských práv DWG výkresů poskytuje předávání v publikačním formátu (DWF, DWFx) nebo DRM nadstavba CADVault. Ten umí všechny vámi požadované kombinace (i dávkové zamykání a xrefy), nevýhodou může být cena a závislost na dalším producentovi software. Lze zaslat a vyzkoušet bezplatnou trial verzi.

Romain
15.07.2008, 06:00
Jasně že PUBLIKOVAT v DWF.

Buba
15.07.2008, 09:33
Našla som na webe konverter DWF->DWG. Celkom pekne funguje.
Takže aj DWF sa dá zneužiť. :(

Buba
15.07.2008, 09:36
Takže mi pripadá najbezpečnejšie predávať výkresy ako nejakú bitmapu a nie vektorový formát.

PepaR
15.07.2008, 10:29
To máte jak se vším v digitálním věku, vše se dá obejít a je to možná dobře, že je to pro ty mladé snaživce vázva, výdyť jinak bychom se nikam neposunuli.
 
Nicméně ta bitmapa je na zváženou, za prvé velikost, za druhé nemožnost odměření vzdáleností a mizerný tisk. je nutno zvážit otázku bezpečnost vs produktivita.PepaR2008-07-15 15:38:36

Kotlaba
15.07.2008, 12:54
[QUOTE=Peter Jirat]Kolega si do všech výkresů jedné zakázky dopsal Copyright a naše jméno, ten text zmenšil do naprostého minima, umístil ho do kliky dveří (lze vidět pouze při naprostém zazoomování).... [/QUOTE]
Asi ještě lepší by bylo ten minitext překrýt silnou čarou, to by jej nikdo neviděl, jen ten kdo by věděl co má předtím smazat - a ještě lepší by bylo ten text předtím rozbít na úsečky.
Ale pokud je výkres "zabezpečený" tak že jej lze pouze prohlížet a tisknout, tak mi to bude stačit abych si jej obyčejně obkreslil. Akorát mi to dá víc práce než kdybych si jej zkopíroval.

Rostislav Říha
15.07.2008, 20:46
[QUOTE=Buba]Našla som na webe konverter DWF->DWG. Celkom pekne funguje.
Takže aj DWF sa dá zneužiť. :([/QUOTE]
kde je? jak vypadá výstup? co mu proti autocadu chybí?

Vladimír Michl
15.07.2008, 21:06
DWF se dá/nedá zneužít stejně jako jakýkoliv jiný výtisk výkresu - co vidí oči, jde i oskenovat, zvektorizovat a načíst do CADu.
Přesnost a objem atributových informací (hladiny, vlastnosti entit) zahrnutých v DWF určuje autor DWF při publikování.

Rostislav Říha
15.07.2008, 21:20
asi půjdu do firmy koupit cadvault. protože:
-dwf není bezpečné
-pdf taky ne
-uměle "mršit" dwgčko, aby bylo nepřesné a nepoužitelné (ztráta hladin, inteligence entit...) mi přijde trapné: někomu dám dwg, tvářím se, jakoby nic, a přitom mu dávám paskvil...taková nesympaticky česká cesta:)
-cadvault afaik obejít nejde (jde???)
-cadvault dává jasný vzkaz: máš dwg?máš...máš heslo?nemáš...piss off.nechci, abys mi do toho koukal. a dál je to job právníků.
 
xanadu odkazuje na hezkou recenzi: http://management.cadalyst.com/cadman/article/articleDetail.jsp?id=376257
 
...a jak cadvault vypadal doteď super, tak - jako potenciální klient prosím o přesné info, které určitě bude k užitku všem:
 
- jak to je s nadstavbami jako je ACA? recenze říká, že "podle spokesmana cadlocku to některým zákazníkům, co mají aca, funguje" ... má životní zkušenost je, že mezi těmi "některými" nikdy nejsem já....
- jak je to s dávkovým uzamčením celého projektu? recenze je taky taková nejistá: mám projekt v aca, dwgček je cca 150, struktura adresářů dle aca, na kolik kliknutí je zamknu?
 
...prosím o konkrétní zkušenost - má ji někdo?

Vladimír Michl
15.07.2008, 22:43
Nezkoušeli jsme všechny možné objekty Architecture, ale s běžnými ADT výkresy CADVault fungoval. Je možné si vyzkoušet bezplatnou trial verzi.
 
Dávkové uzamčení výkresů není problém - stačí v jakémkoliv batch script procesoru načíst a spustit příkaz LockAll.

Buba
16.07.2008, 09:54
http://www.cad-2.com/
Môžte si ho vyskúšať v trial verzii.
Ale pripadá mi, že je presný ako písal pán Michl, t.j. všetko závisí od nastavenia publikovania.
Zachováva hladiny, niektoré objekty sú zachované, niektoré sú rozbité na úsečky (čo mi pripadá celkom slušné).
Texty som nedosledovala, ale niektoré sú ako objekt TEXT, niektoré sú prekonvertované na krivky.
Vzhľad, ale ostal zachovaný.
Prekvapila ma nízka "pořizovací" cena.