Zobrazit plnou verzi příspěvku: Väzba bod-bod v .iam

pedro
18.12.2006, 14:23
Nech skúšam čokoľvek, nedarí sa mi v zostave vytvoriť väzbu medzi dvoma ipt, že majú spoločný jeden bod. Pre jednoduchosť zostav mohla mať iba dve ipt a ipt 1 by mohla predstavovať iba úsečka A-B a ipt 2 úsečka C-D. Chceme vytvoriť väzbu, aby bod B bol totožný s bodom C. Poradí mi niekto, ako na to?

Mrázek
18.12.2006, 15:02
Musejí být v partech body, na které chcete aplikovat vazbu, přímo definovány jako "pracovní bod".

pedro
18.12.2006, 15:10
Vďaka za reakciu. A ďalej, samotnú väzbu v zostave ako nadefinujem? Tak jednoducho ako v náčrte to asi nemôjde ...

Mrázek
18.12.2006, 15:19
Vazba sestavy "Proti sobě" (angl. Mate).
Ale bacha - ten pracovní bod musí být definovaný v prostředí modelu, neplést s Bodem, Středem díry v náčrtu; k prvkům náčrtu se vazby sestavy nechytají!!

pedro
19.12.2006, 08:58
Ďakujem pekne za radu - Funguje to! Poradíte mi, ako v tejto zostave definovať uhol medzi úsečkami A-B a C-D? Domnieval som sa, že touto väzbou na body A, C a následne B, D sa mi podarí vytvoriť väzbu na zhodnosť úsečiek, ale zastavilo ma chybové hlásenie. V zostave je, zdá sa, všetko oveľa komplikovanejšie ako v parte. Robím rám bicykla. Ako part no-problem, ale rozobrať ho na jednotlivé trubky do zostavy pre tvorbu výkresov, to asi nepôjde. Tak to skúšam v zostave od začiatku pridávať trubku po trubke ...

Mrázek
19.12.2006, 11:13
Vazba úhlová - udělejte si osy trubek (opět v partu jako pracovní osa) a ty je nutno vzájemně zavazbit. Současně dáte vazbu těchto os k pracovní rovině (buď využijete jednu ze základních rovin nebo si nadefinujete novou), aby vám to nelítalo volně v prostoru.
Projděte si základní postupy ve Visual Syllabu (ikonka v horní liště vedle Helpu). To jsou naprosté základy práce a nelze vám zde bod po bodu vše vysvětlovat. Oprostěte se od zvyklostí z AutoCADu či jiného 2D CADu, protože logika práce ve 3D je poněkud jiná, ale je daleko přímočařejší a pro techniky logičtější.  A není to vůbec nic složitého.

pedro
19.12.2006, 11:41
Vďaka za rady. Ten Tutorial som si už prešiel. Aj učebnicu pre stredné školy pre Inventor 6 som si prečítal. Ale mrknem sa na tie väzby v zostave ešte raz. Ten rám mám celý hotový ako jeden súbor ipt. Teraz sa snažím o to isté v iam.

pedro
20.12.2006, 10:04
Poprosím ešte o jednu roadu: Ako urobiť pri tvorbe súčasti v zostave vysunutie po povrch inéj súčasti? Tam sa mi to vôbec nechytá.

Mrázek
20.12.2006, 11:09
Pokud se jedná o vysunutí k rovné ploše, tam to jde. Pokud potřebujete dotáhnout k sobě např. dvě trubky (když tvoříte ten rám kola), udělejte je delší a pak je navzájem ořízněte (rovina náčrtu kolmá na osu ořezávající trubky, náčrt získáte projekcí). Bohužel musíte jít přes náčrt a vysunutí (odebrání materiálu), Inventor neumí v sestavě boolovské operace mezi party. To jde v odvozené součásti, ale to byste se dostal oklikou tam, kde jste začal - odvozená součást je part, nikoliv assembly.

pedro
20.12.2006, 11:26
Ďakujem pekne za radu. Trošku ma to sklamalo, lebo som dúfal v jednoduchšie riešenie. Asi so mnou budete súhlasiť, že by to mohlo ísť aj tak, že v parte vysuniem povrchovú válcovú plochu zhodnú s nadväzujúcou trubkou, a vysunutie urobím po ňu. Nedá sa táto plocha odvodiť priamo z povrchu už existujúcej súčasti - predstavujem si niečo ako 3D premietanie geometrie, tak ako to funguje v 2D náčrtoch?

Mrázek
20.12.2006, 12:24
Já pracuji ještě na verzi 9 a tam nějak výrazněji jednodušší způsob není možný. Vím, že verze 11 se dost posunula v plochách, takže možná by se toho nějak dalo využít. Bohužel - nemám kde vyzkoušet.
Dříve popsaný způsob vypadá sice trochu krkolomně, ale není to tak strašně a hlavně to funguje. Ale netvrdím, že to je způsob jediný. Čím má modelář větší možnosti, tím více existuje cest, jak se dostat ke stejnému výsledku (to vidím hlavně při práci v Catii).

pedro
27.12.2006, 11:10
Vďaka za odpoveď aj za vinš. Neúspešne som sa pokúšal použiť štandardné nástroje ako Vysunutie v zostave po povrch inej súčasti. Dobrá sa zdala funkcia Zvýšiť úroveň. Žiaľ ani tá sama neaktualizuje tvar plochy prevzatý z inej súčasti pri zmene tej vzorovej. Radil ste mi použiť premietanie v náčrtoch z iných súčastí. Žiaľ ani to sa neaktualizuje pri zmene vzorovej súčasti. Alebo sa to dá nejako zaväzbiť?
No ale nakoniec sa mi podarilo postúpiť o riadny kus ďalej. V zostave sa možno prepínať medzi štandardnou sadou nástrojov a Generátorom rámečku a to je práve to, čo som potreboval. Týmto som v pohode poukladal všetky trubky na Koncept.ipt vytvorený z úsečiek - osí trubiek a pospájal ich – vymodeloval prieniky pomocou funkcie Drážka ... Takto vytvorený model samostatne reaguje na všetky zmeny v Koncept.ipt tak, ako som si to predstavoval.
 
No ... riešim opačnú otázku ako doteraz. Možno nejako pohodlne spojiť dva ipt do jedného? Nenašiel som spôsob, ako by mi hore popísaný spôsob umožnil urobiť ohyb trubky. Mám to zatiaľ vymodelované ako spoj dvoch trubiek pod uhlom a chcem ich spojiť dokopy.
 
Veselého Silvestra a veľa sťastia v Novom roku!

Mrázek
27.12.2006, 11:21
[QUOTE=pedro]
 Radil ste mi použiť premietanie v náčrtoch z iných súčastí. Žiaľ ani to sa neaktualizuje pri zmene vzorovej súčasti. Alebo sa to dá nejako zaväzbiť?
 
 
No ... riešim opačnú otázku ako doteraz. Možno nejako pohodlne spojiť dva ipt do jedného? Nenašiel som spôsob, ako by mi hore popísaný spôsob umožnil urobiť ohyb trubky. Mám to zatiaľ vymodelované ako spoj dvoch trubiek pod uhlom a chcem ich spojiť dokopy.
 
Veselého Silvestra a veľa sťastia v Novom roku![/QUOTE]
 
K prvnímu problému - součásti musejí mít nastavenou adaptivitu (ve stromě historie přes pravé tlačítko). Jinak se chovají tak jak píšete - převezme se tvar v okamžiku modelování, ale při změně jedné součásti se druhá neaktualizuje. Pouze pozor - adaptivita docela zatěžuje systém, takže nastavit pouze tam, kde to nezbytně potřebujete!
Druhý problém -spojení dvou součástí- řeší odvozená součást. (nový part - příkaz "odvozená součást" - načíst sestavu - uložit....udělá to nový part, složený z dílů sestavy a je to asociativní, tedy při změně zdrojové sestavy se změní i odvozená součást).

pedro
30.12.2006, 13:16
Niečo robím nesprávne, nedarí sa mi rozchodiť adaptivitu pri premietaní. Založím novú zostavu. Vytvorím v nej novú Súčasť1 - iba úsečku. Vytvorím Súčasť2 premietnutím úsečky zo Súčasti1 v tej istej rovine. Nastavím adaptivitu pre oba náčrty. Ak ľubovoľne zmením náčrt úsečky v Súčasti1 zmeny sa nijako neprejavia na Súčasti2 ...  Netušíte, kde robím chybu?

Mrázek
02.01.2007, 08:52
Váš postup je poněkud nestandardní. Inventor je 3D modelář a pokud pracujete s objemovými modely, tak vše funguje O.K. (např. náčrt, vzniklý promítnutím hrany se při změně modelu zdrojového partu přizpůsobí ... je-li adaptivita zapnuta).
Moc nechápu, proč vazbíte součásti ve fázi náčrtu. Pokud potřebujete použít jeden náčrt pro více partů, tak použijte sdílení náčrtu.

rumcaiz
02.01.2007, 10:30
zkuste toto:
v sestavě
Součást1 - 1 úsečka (obecně jakákoli součást)
Součást2 - nová - v náčrtu nakreslit úsečku, pro náčrt zapnout adaptivitu. nechte tam prozatím jen ten náčrt
v sestavě vytvořte první vazbu mezi součást2 počátek úsečky - bod/hrana/pracosa... Součást1(mi to funguje nejlépe pokud rovina náčrtu Součásti2 není rovnoběžná s hranou/rovinou/pracosou... vazbeného prvku/objektu Součásti1) a pak i druhou vazbu (podobně jak tu první)
pak je náčrt Součást2 adaptivně spojen se Součást1.
následně už můžete do Součásti2 vstupovat, doplňovat další náčrty a prvky podle potřeby

pedro
04.01.2007, 12:42
Ďakujem za rady. Poradíte mi, ako urobiť vysunutie pod iným uhlom ako 90° na rovinu náčrtu?

Ľubomír Pápay
04.01.2007, 12:51
Použiť funkciu Loft by nešlo?