Zobrazit plnou verzi příspěvku: Vazby v náčrtu

newton19
05.12.2014, 15:16
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na něco ohledně vazbení náčrtu. Ve škole nám vyučující říkal, že chce mít náčrt zavazbený, aby se s ním nedalo volně pohybovat. Nevím už ale přesný postup.. Myslím, že jej označil, pak označil rovinu a zavazbil to přes totožnou vazbu ke středu počátku nebo té roviny, už si přesně nevzpomínám jak to bylo. Nevíte někdo jak se to dělá?

simunek
05.12.2014, 23:52
No jednak je dobré mít samotnou geometrii v náčtu plně definovanou(zavazbenou, zakótovanou) a pak tedy také tu geometrii jako celek mít zavazbenou k počátku nebo rovinám. Pak když zatáhnete za tu geometrii tak se nemůže nikam hnout.To bych řekl Vás učí dobře.Dělá se to úplně stejně jako když vazbíte např. dvě čáry geometrie. Dáte vazbu, vyberete čáru geometrie a vyberete promítnutou souřadnou osu nebo počátek atd. To kterou čáru geometrie zavazbíte k počátku vám ovlivní v jaké poloze bude geometrie vůči souř. systému 

newton19
06.12.2014, 14:51
Díky za odpověď, teď se chci ještě zeptat, když už to mám zavazbené k rovině, ale chci to umístit tak, aby byl počátek ve středu náčrtu, nevíte jak to udělám? To se taky dělalo pomocí vazby.

simunek
07.12.2014, 15:52
Jde o to co máte v náčrtu. Pokud například kružnici tak musíte vazbou totožné sesouhlasit střed kružnice a bod počátku. Pokud máte třeba obdélník a chcete to mít uprostřed, můžete si třeba dokreslit uhlopříčku (označte ji jako konstrukční) a poté opět sesouhlasit středový bod uhlopříčky a počátek.Nějakou pomoc najdete např. těchto stránkách v rubrice Školení/výuka, nebo můžete zagooglit nebo myslím i Inventor samotný má pěkné návody.

newton19
07.12.2014, 17:36
děkuji moc