Zobrazit plnou verzi příspěvku: Velikost souboru *.dwg

Mikemamm
12.09.2011, 21:51
Zdravím, rád bych se zeptal, jak je možné ovlivnit, případně upravit velikost souboru dwg ? Např mám 6 půdorysů v jednom dwg a dwg má již 18MB.
Je to pak zdlouhavé načítání....

Jak tedy ovlivnit v počátcích projektování ?
Jak upravit velikost již hotového dwg ?

Děkuji

Jan Rais
12.09.2011, 23:01
- Zkuste nejdřív výkres vyčistit příkazem _purge. Třeba jsou tam nepoužívané veliké vnitřní bloky. - Při kreslení je možné velikost výkresu ovlivnit například tím, že mnohokrát se opakující skupiny entit nebudete x krát kopírovat, ale uděláte z té jedné skupiny entit tzv. vnitřní blok a ten potom x krát použijete ve výkrese. Výkres bude znát jednu skupinu entit uloženou v tzv. vnitřním bloku a potom už jenom x krát odkaz na ten jeden nitřní blok. To znamená, když mám mít ve výkrese 150 stejných oken, tak okno nakreslím pouze jednou, udělám z něj vnitřní blok a ten potom x krát použiji ve výkrese.

alda
13.09.2011, 07:08
Zdravím.

-Další možností, pokud je to možné, je rozdělit soubor na 6 souborů po jednotlivých půdorysech. Pokud jsou půdorysy "patra nad sebou" je praktické pomocí xrefů jednotlivá patra prolinkovat pro kontrolu.-Brutálnější metoda je pomocí Pišblok viz. http://www.autodeskclub.cz/clanek/5664-zazrak-jmenem-wblock-pisblok

Vladimír Michl
13.09.2011, 07:40
Rozhodně v tomto případě výkres rozdělte na více souborů pospojovaných přes xrefy - 18 půdorysů (pater? profesí?) v jednom souboru by být nemělo. Jejich společnou správu můžete řešit např. přes správce sady listů - to je často podceňovaný koncept.
 
Příkaz Čisti v tomto případě pravděpodobně moc nepomůže. Příkaz Pišblok je zase potenciálně nebezpečný (můžete přijít o data výkresu), ten moc nedoporučuji používat. Navíc jeho "zázračnost" je z velké míry založena pouze na tom, že nevytváří náhledy v DWG (a o tu bitmapu je pak DWG soubor kratší).

zdrk
13.09.2011, 09:27
Dalším důležitým ukazatelem velikosti souboru je počet filtrů hladin a počet měřítek.
Doporučuji zbytečné filtry a mařítka mazat.

Peter Jirat
13.09.2011, 10:04


A přidám ještě Overkill, který vám umožní smazat překrývající se entity.

Buba
13.09.2011, 12:29
Tiež zjednotiť názvy hladín a používanie štýlov, čo naviac veľmi zprehľadní orientáciu v projekte. Určiť do ktorej hladiny čo kresliť, akou farbou a aké typy čiar a fonty sú povolené.
Tiež sa dohodnúť na štandartných bežne dostupných používaných textových fontoch, aby ste sa vyhli otáznikom namiesto diakritiky. Ideálne je použiť jednotný font.
 
Pozrite si používanie Štandardov v AutoCADe.

Petr75
13.09.2011, 14:21
Krom výše uvedeného nastavit na nulu "Procento inkrementálního ukládání":Nástroje -> Možnosti -> záložka Otevřít a uložit.Popřípadě ještě zrušit ukládáni miniatury náhledu.


Mikemamm
13.09.2011, 18:29
Děkuji všem za rady.

Používám cca 50 hladin, které jsou bohužel potřebné pro určité části projektu.
Hodně používám dyn bloky (okna, dveře, zařizováky apod) - zde by problém být neměl.

Asi to opravdu vypadá, že se budu muset naučit dělat nové dwg soubory pro každý půdorys či čáast projektu, abych docílil menší velikosti.
Zkusím ještě nějaké rady co jste mi tu poskytli a uvidíme co se bude dít.
Děkuji za rady

Rostislav Říha
13.09.2011, 21:28


ještě možná jestli někde nejsou rozbité šrafy, spline zkonvertované na křivku s velkým množstvím segmentů, rozbitý ttf text......entity nulové délky (odstraní je lisp killdots)......nějaké proxy entity, které se nezobrazují (nedostala se do souboru data z nějaké Vámi nepoužívané nadstavby AutoCADu?)......zapomenuté entity v nějakém z rozvržení...