Zobrazit plnou verzi příspěvku: více jader, správa paměti, windows 7

Rostislav Říha
28.12.2009, 17:18
DD, mám nový comp s win7/64 a tudíž pár otázek:

je v acadu nějaká proměnná/nastavení, jak se mají jádra používat, nebo se vše ovládá přes "Set Affinity..." ve správci úloh?
Má smysl do win7 instalovat cacheman (který tu byl dříve doporučován do XPček)?
Něco dalšího, co bych měl o win7 vědět?
Dík...

PepaR
28.12.2009, 19:55
Nevím jak je tomu u Windows ve verzi 7, ale Cacheman uměl tu správu paměti vždy řídit mnohem lépe než Windows. Nemluvě o tom, že v novější verzi umí nastavovat prioritu jednotlivým procesům/aplikací, podporuje více jader atd. atd.
 
PS: Překvapuje mě, že je v nějaké české firmě vůbec Cacheman nasazen, kdybych ho nepotřeboval a nepřekládal, tak o něm skoro ani nevím ;).PepaR2009-12-28 20:21:57

Rostislav Říha
28.12.2009, 21:06
kdybyste Vy sám cacheman kdysi nezmínil, tak by u nás nebyl nasazen:-)...přišel mi lepší než memturbo, které jsme používali dotehdy, a navíc ty funkce, které v něm zůstávají zpřístupněné poté, co vyprší trial, nám úplně stačí...
...zatím ale furt nevim, jestli si ním mám své panenské win7 zaplevelit - pořád mi to přijde podobné, jako čipovat auto - kdyby to přece bylo tak snadné, tak to dělá výrobce rovnou ... no, a protože ve svém autě mám čip, a ono jezdí líp, tak jsem takovej rozpolcenej:-)

PepaR
28.12.2009, 21:14
Aha, tak tak to tedy je ;) S tím čipováním jste to napsal moc hezky, ale v Cachemanu jde to prvotní "panenské" nastavení zálohovat a pak se k němu i přes nějaké to čipování navrátit. Každopádně rozhodnutí nechám je na Vás, s Win 7 jsme neměl tu čest a dlouho mít ani nebudu, leda tak až při koupi nového železa. Slyšel jsem na ně, ale jen samou chválu. Jak se na to díváte Vy očima CADisty?

Rostislav Říha
29.12.2009, 11:20
Čipování/Cacheman:
V autě mám "oficiální" čip od ladičské firmy z německa, kam člověk musí se svým autem přijet, oni mu na brzdě nahrajou všechny charakteristiky konkrétního motoru, turba atd. a následně vytvoří palivovou mapu, nastavení blowoff ventilu atd. na míru pro konkrétní motor a turbo - to pak vyzkouší na brzdě znova, zeptají se na uživatelské preference,ještě jednou/dvakrát se ten cyklus zopakuje a pak je teprv hotovo ...mohu dosvědčit, že to opravdu funguje a takhle mi to i přijde logické - tuto péči nemůže výrobce už z principu (prodává auto s nezajetým motorem) nabízet...volvařům doporučuji http://www.heicosportiv.de/mainframe.asp?lang=en......a takhle by to asi mělo být i s Cachemanem - nastavovat na míru konkrétímu železu, konkrtním uživatelským potřebám...rovnou říkám, že já tneumím - dovedu si to nainstalovat, náhodně pozapínat pár switchů a říkat si, že jsem tomu pomohl...je na tom někdo líp?:-)
 
Windows 7
rada pánů Michla a Caldra z xanadu, ať si rovnou pořídím 7ky, se mi zatím zdá dobrá - systém se zdá přehlednější, než Visty, a uživatelsky přítulnější než XPčka (na to, aby se člověk zapojil do nové sítě, nemusí být žádný guru...)...programy na tom vesměs fungují - občas nefungoval installer, ale program sám šel zkopírovat a jeho exe funguje...zatím jsem se nesetkal s ničím, co by buď nebylo ve 64bit verzi ebo nešlo nainstalovat v původní 32bitové.
O rychlosti systému neumím říct nic, protože ho mám na novém železe...jen pro zajímavost: zrychlení renderingu mezi mým původním NB (XP32,dualcore,4GB) a novým (Win7/64,quadcore,8GB,SSD) je doslova řádové...
 
Software wishlist pro Win7/64bit
Co mi zatím chybí:

TweakUI nebo pod.
Prohlížeč obrázků - ACDSee, XnView, Irfan...všechny jsou jen 32bit - ninstaloat by to šlo, ale rád bych našel prohlížeč, optimalizovaný na 64bit...

PepaR
29.12.2009, 11:41
Děkuji za názor na Win 7, jsme rád že už si někdo uvědomil, že software se dělá pro uživatele nikoliv pro IT znalce. Mně osobně by stačilo aby ve Win 7 hezky běhal CAD, stavební fyzika, správce souborů (tip pro Vás: Altap Salamander má i integrovaný prohlížeč obrázků, podobně tolho lze docílit i u Total Commanderu v kombinaci s IrfanView) a Media Player Classic.
 
Zpátky ale k řízení paměti. Cacheman umí Automatickou optimalizaci dle Vašich nebo přednastavených požadavků, v trial verzi je počet profilů omezen na jeden v placené je těch profilů více a funguje to podobně jako u Vámi zmiňované automobilky v Německu. Ale holt jako všude, za nadstandard se platí ;).

PS: Češtinu pro aktuální verzi Cacheman 7.0 Vám v případě zájmu klidně zašlu, autor ji jakci do distribučního balíku ještě nepřidal. Stačí mi jen poslat email.PepaR2009-12-29 11:44:33

PepaR
29.12.2009, 14:41
Ještě jsem našel jednu zajímavou příručku, kterou kdysi dávno dávali ke CachemanXP: http://www.edisk.cz/stahni/30377/cmxp_pguide.zip_269.01KB.html.
 PepaR2009-12-29 14:42:14

Rostislav Říha
29.12.2009, 14:57
[QUOTE=PepaR]
Ještě jsem našel jednu zajímavou příručku, kterou kdysi dávno dávali ke CachemanXP: http://www.edisk.cz/stahni/30377/cmxp_pguide.zip_269.01KB.html.
 [/QUOTE]
příručka říká, že bych měl:

Používat aktuální ovladače
Mít pořádek v tom, co se mi natahuje při startu systému
Mít defragmentovaný HDD
Nastavit Cacheman do automatického režimu
well, objevná sdělení. to by mne fakt nenapadlo:-)
Předpokládám, že body 1-3 každý zná a dělá - v příručce jsou nicméně doprovázeny spoustou obrázků.
U bodu 4 platí to dříve diskutované: proč si mám myslet, že zrovna tento algoritmus tohoto programu pomůže? Funkci těchto programů plně chápu u 32bit systémů kde je limit maxima RAM a dotyčný program umí více či méně úspěšně uvolnit RAM, kterou si nechaly zaalokovanou jiné, lajdácky napsané programy, nebo která zůstala alokována po nestandardním ukončení programu...mimochodem, stejnou funkci plní photoshop: ve chvíli, kdy je počítač zpomalený, zkuste zapnout a vypnout photoshop - uvidíte, po jeho vypnutí se množství volné RAM zvýší a počítač ožije:-)
Takže: Jak mi Cacheman (nebo jiný sw) pomůže zrychlit pořítač, který má dost RAM, silný procesor a rychlý disk?

PepaR
29.12.2009, 15:01
Je to přesně jak píšete, nechtěl jsem ani nechci aby to vypadalo, že cacheman hájím nebo mu dělám marketing, chtěl jsem jen pomoci.
 
Každý zdatnější uživatel je schopný tyto nastavení provést sám nebo s pomocí jiného freewarového nástroje na nastavení OS (tweak).

Rostislav Říha
29.12.2009, 16:45
v poho, mně by ani nevadilo, kdybyste byl prodejce cachemanu - mně jde jen o to vyřešit konkrétní věc a ten konkrétní manuál nenabízí dpvěď...

Vladimír Michl
05.01.2010, 09:43
Ještě k původní otázce:
 
ad 1) nechal bych to na Windows, ale když tak viz http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=5846
 
ad 2) k podobným utilitám jsem skeptický
 
ad 3) možná ne k Win7, ale k SSD - zmiňovaná defragmentace se pro tento typ disku nehodí (výkonově nijak nepomůže a škodí jeho trvanlivosti)
 
Tweakovacích programů (koukám, že jste na tuning fanda :-) je už i pro Windows 7 celá řada. Rozumný 64bitový prohlížeč obrázků neznám, ale vzhledem k úžasné rychlosti IrfanView asi není příliš potřeba.

Rostislav Říha
05.01.2010, 10:34
ad SSD: takže i tu defragmentaci, která je součástí win, mám vypnout?

Mila128
05.01.2010, 11:07
Pro SSD disky by měli win 7 defragmentaci vypínat automaticky. A v žádném případě ji na těchto discích nepovolovat. Dochází tím ke snížení životnosti disku.
Trochu odborného čtení:
http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky-cd-dvd-br/15788-vykon-ssd-disku-proti-klasickym-hdd-v-realnem-provozu?start=8

Petr Bláha
05.01.2010, 12:10
Naprostý souhlas. (de)Fragmentace nemá na výkon SSD HDD vliv a naopak mu škodí (mimo jiné zbytečné zápisy, ale je to trochu složitější problém).
Důležité je také sledovat vydávání nových firmware pro SSD disky, případně opravných patchů pro operační systémy (týká se hlavně starších OS). Má to na výkon a trvanlivost SSD značný vliv. S aktualizací FW je ale dobré vždy chvíli počkat, jak se osvědčí, občas se stává faux pas, kdy nový FW zmastí celý SSD :-( .

Rostislav Říha
05.01.2010, 12:14
a když už se bavíme o SSD - je něco zvláštního, na co si dát pozor, když bych ho dělil na dvě partitions?

Petr Bláha
05.01.2010, 13:56
Dělení se meze nekladou, ale s ohledem na velikost dostupných SSD bych to asi ani nedělil (W7 spotřebují dost místa). Zda na tom už fungují i "udělátka" třeba od ACRONIS nevím, záleží jestli již zapracovali podporu do SW.

Důležité je také nechat dost volného místa na SSD, aby systém mohl využívat celý prostor a neukládal data pouze do jednoho prostoru (doporučují 30-40% místa). W7 na to mají údajně nějakou optimalizaci, aby rozprostřeli zatížení SSD rovnoměrně po celé kapacitě a tím zvýší výdrž buněk.

V některých recenzích a diskusích doporučují povypínat vše, co kontinuálně zapisuje do jedné oblasti, aby se zmenšilo konstantní namáhání daných buněk. Osobně to nemám nastaveno. Mít třeba Win swap, na jiném řádově pomalejším HDD nebo ho úplně vypnout, mi nepřijde úplně optimální a dost to zpomaluje systém. Vše ale ukáže čas, kolik těch zápisů SSD skutečně vydrží.

Věta z AnandTechu: "SSD oceníte, až když ho nemáte", má něco do sebe, je to fakt rozdíl (i když mají zatím SSD dost much). Jediné co mě trápí, je ve fórech některými uživateli popisované náhlé umření celého SSD ... prostě jednoho dne bez zjevné příčiny přestane fungovat. Určitě to není pravidlo, ale u klasických HDD šlo včas diagnostikovat, že má nějaké problémy, tady ta mezifáze tak nějak odpadla :-( .Petr Bláha2010-01-05 14:00:23