Zobrazit plnou verzi příspěvku: Viditelnost součástí na výkrese

emanuel1200
20.04.2013, 19:18
Dobrý den,kreslím ručně řemenici a na výkresu bych chtěl v pohledu řemenici pouze půlku a kotovat od osy a v promítnutí otvor celý i s drážkou.Může někdo poradit? Dík.

zdenek.trcka
22.04.2013, 14:58
Obávám se, že jediná moznost, jak dostat do výkresu půlku řemenice je mít půlku nakreslenou  - tj. nakreslit celou a nakonec půlku odebrat.

Ľubomír Pápay
22.04.2013, 15:07
Hmm...takto sa kreslilo keď Zbiněk Kořínek konštruoval svoj Perpetis...Dnes jednoducho už musíme prijať fakt, že nikto nebude komplikovať softvér len preto, aby sme dodržiavali zvyklosti, ktoré sa zaužívali preto, že to dakedy nekreslili stroje ale ľudia. Dnes dostať na papier remenicu zjednodušenú alebo celú, zaberie rovnaké množstvo času...

Cheff
23.04.2013, 09:20
Na nakreslení půlky řemenice postačí kompletní model.Pak jsou možné minimálně 2 postupy.1) VEDLE výkresu vložím bokorys. Z tohoto následně provedu řez pouze do poloviny tělesa (k ose)a zneviditelním středovou čáru (nebo jí přehodím do os)2) Vložím pohled, který následně oříznu... (vytvořit pohled -> oříznout)Ovšem oba předchozí postupy (a celkově toto zobrazení) má jednu VELKOU NECTNOST - ohromě PRACNÉ KÓTOVÁNÍ! Jednodušší způsob je natvrdo přepsat hodnoty (ovšem v ten okamžik se "dostáváme ke starým ACADům = neparametričnost -> nevhodné na jakoukoli další práci)Jinak u každé kóty vybrat správný parametr modelu a na ten se odkázat (poud je v modelu dobře zakótováno pomocí středové osy...). A to opomíjím fakt, že u každé kóty se bude muset zrušit jedna šipka a jedna odkazová čára... (to by šlo řešit pomocí stylu)Výsledkem je zbytečné zpomalení práce a ještě si myslím, že zbytečně. Protože co nás učili, tak to byla jedna z možností zobrazení - tzn. klidně člověk mohl v ruce kreslit celou součást...

Ľubomír Pápay
23.04.2013, 09:32
Tak, tak...

Permonik
23.04.2013, 18:20
Pracné kotování by se dalo obejit pomocí  tlačítka Odbnovit na kartě Kóta, s tím že by se už při tvorbě načrtu kotovalo tak jak by to mělo na výkrese vypadat.