Zobrazit plnou verzi příspěvku: Vizualizace

petralak
02.10.2009, 14:58
Zdravím všechny, živím se jako projektant (2D-AutoCAD) chtěla bych se naučit i vizualizace projektů a tak bych vás prosila o rady jaký program na vytváření i render je nejlepší? Ráda bych už od začátku pracovala v programu který bude vyhovující a ne po měsíci učení zjistit, že jsem očekávala víc.. proto prosím o rady od zkušených...
Jelikož projekty budou prezentovány investorům, tak očekávám kvalitu a ne aby výsledek vypadal "lacině" ... zároveň bych preferovala češtinu (není však podmínkou)
Děkuji moc za pomoc ;-)

honzic
02.10.2009, 15:26
3D max (popr. 3D max Design) + Vray + Photoshop. Na cestinu zapomente, vse v anglictine.
Good Luck

hynekn
02.10.2009, 15:42
No tož to se peněženko boj.

petralak
02.10.2009, 15:45
všichni mě docela děsí, že 3Dmax je velmi složitý.. máte alespoň odkazy na dobré tutoriály?

jinak v praci máme Revit (momentálně nevyužitý), známý studenti pracují ve Sketchupu ... takže výpomoc a rady od okolí očekávat nemůžupetralak2009-10-02 15:48:10

hynekn
02.10.2009, 16:00
Sketchup není vůbec tak špatný. Pro realistické obrázky můžu doporučit následující programy (vzestupně co se týká ceny) Kerkythea (fakt s rezervou, je zadarmo), Modo, Cinema4D, Maxwell, Rhino/Flamingo/Penguin a tak dále a tak všelijak podobně. U všech lze dosáhnout profesionálních výsledků. A co se člověk naučí v jednom z těchto programů, ve druhém jako když najde. A kolik jazyků znáš...Nic proti Maxovi, ale je fakt moc drahý.

honzic
02.10.2009, 16:05
Revit neznam (jen povrchne) takze nevim jak je to s propojenim do 3dmaxe, ale nejak by to jit melo. Jestli se vam jedna o architektonicke vizualizace tak zkuste prejit na 3d Autocad (pisete ze pracujete v Autocadu 2d) a modelovat v Autocadu. Import do maxe je v pohode, mam to vyzkouseno. V 3dmaxu pak uz budete jen vizualizovat. Materialy, nasviceni, rendering. K tomu maxu doporucuji V-Ray na rendering. S maxovskym GI mental ray nemam zkusenost, ale drtiva vetsina lidi jedi arch. vizu ve Vrayi (asi vedi proc). Jinak jsem slysel neoverenou zpravu ze se Autodesk chysta vlozit V-ray primo do maxe (nevim kdy a ni od ktere verze).
Co se tech tutorialu tyce, tak tech je plny internet, staci prohledat.
 
www.maxarea.com
www.evermotion.org
http://forums.cgsociety.org/
http://www.cgarchitect.com/vb/index.php
http://www.free3dtutorials.com/
http://www.gfxnew.org/
 
 

petralak
02.10.2009, 16:07
Souhlasím, Max je opravdu velmi drahý... pokud to v celku dobře chápu, tak ani tak nezáleží v jakém programu vymodeluji budovu jako v jakém programu ji nechám vyrendrovat

petralak
02.10.2009, 16:09
honzic:
jo tak od modelování v Cadu mě všichni odrazují.. popravdě ani neznám člověka co by to dělal a přitom všichni projektůjí základy v Cadu, takže něco na tom asi bude

honzic
02.10.2009, 16:18
No vizualizace delam uz nejakych 8 let a zatim vpohode vse vymodeluju v Autocadu - co se architektury tyce. Obcas si  pomuzu modelovanim v maxu, ale jen v minimalni mire. Nevim proc vas vsichni odrazuji od modelovani v Cadu, to se jich musite zeptat v cem pak modeluji, jak jim to jde a jak to maji se zpetnou vazbou kdyz chteji ten 3d model zase pouzit pro 2d kresleni. Pro me je modelovani architektury v Autocadu daleko rychlejsi a presnejsi nez treba v maxu. V Autocadu se "hraje" na presnost, proste kdyz je neco metr tak to tak skutecne je. Kdezto v maxu je cele modelovani free, na nejakou presnost se tam nehraje, ve vysledku to stejne neni videt.

be_em
03.10.2009, 15:18
Ja vás tiež budem odhovárať od modelovania v AutoCAD-u, je to ozaj o ničom, málo funkcií, nie moc prívetivé ovládanie a za súčasnými modelovacími nástrojmi cca 10 rokov pozadu!!! Nesúhlasím s pánom "honzic" že MAX nie je presný, modeloval som v MAX-e roky a všetko sa robilo presne. O importe z autocadu do maxu by som tiež vedel písať negatívne recenzie. Taktiež nesúhlasím s radami o zakúpenie V-ray, Max obsahuje renderer skyline a potom vynikajúci Mental-Ray ktorý v ničom nezaostáva za V-ray. Rozhodnutie by som nechal na neskôr. Max je super a je špička, nič lepšie na architektonické vizualizácie momentálne nie je. Je drahý. Ale je to Ferrari.

Nie všetci Vám tu radia správne - na maxwell zabudnite, je to presný real renderer a je to LEN renderer a sakramentsky náročný, modo je hlavne modelár, podobne ako Rhino a najmä pre desing.

Už som to nedávno spomínal v inom príspevku ale šiel by som do Cinema4D, možno neskôr prešiel na jej Architektural verziu. A je po česky!!! Ak sa biznis rozbehne tak potom do MAX-a.

petralak
05.10.2009, 10:42
do modelovani v Cadu urcite nejdu...
tak vetsina se tady schodne ze rendrovani je nejlepsi v Maxu ok a kde si to vymodeluju uz je asi hlavne na tom jak komu jaky program sedne...
Cad-ne a pak je tu Revit, Scetchup (ten si nejsem jista, jestli by byl ve vysledku profesionalni vystup i spolu s Maxem), Max a zminovany Cinema4Dpetralak2009-10-05 10:44:59

Vladimír Michl
05.10.2009, 11:39
U většiny projektů (které stojí za vizualizaci) už velká část této diskuse odpadá - CAD projekt se samozřejmě dělá ve 3D (protože to je rychlejší a pružnější cesta k výkresům). A vizualizace se udělají buď jen zhruba pomocí přímých rendering/raytracing nástrojů dané CAD aplikace (např. AutoCAD Architecture nebo Revit) nebo krásněji, přenesením 3D modelu do vizualizační aplikace (např. 3ds Max Design).

petralak
05.10.2009, 13:31
Dekuji za nazory, jiste uz se na to ptalo vice lidi a proto opravdu diky, ze jste se mi venovali.. pro vynaseni vykresu se asi zkusim tedy naucit v Revitu a nasledne tedy budu zkouset vizualizace.

Rostislav Říha
07.10.2009, 21:36
[QUOTE=be_em]Max je super a je špička, nič lepšie na architektonické vizualizácie momentálne nie je. Je drahý. Ale je to Ferrari..[/QUOTE]
...souhlas. A je načase, aby si každý přiznal, jestli umí řídit, nebo ne.
Ale opravdu řídit. Opravdu, dobře...
Když zůstanu na silnici (což je nakonec cílem:-) tak mohu s klidným svědomím říci, že jako sváteční šofér dám lepší čas na kolo s autem, které má všechny možné automtické systémy kontroly všeho možného (=moje volvo) a udělá spoustu věcí za mne, než když si sednu do Ferrari (nemá kontrolu ničeho, protože čeká, že to šofér umí ohlídat sám).
Jasně, papírově má Ferrari lepší akceleraci atd., v recenzích se nad ním všichni rozplývaj víc, než nad mým rodinným kombi...ale ruku na srdce - jste právě Vy ten, kdo všechny ty vlastnosti ocení a fakt využije? Nevěřím...
Pořiďte si levný, jednoduchý renderer (za jedno ferrari bych si ty moje volva koupil aspoň 4 - nebo 10?), a NAUČTE se ho. Jakmile Vám přestane stačit, jděte dál.
Pokud je pro Vás preferencí čeština, tak max není pro Vás - diskusní fóra, podklady, příklady - většina je anglicky...
V maxu budete pořád narážet na různé parametry, které Vám nic neřeknou ani v anglickém originále, ani v českém překladu, a přito jejich nastavení základně ovlivní Váš úspěch.
Nebudete šťastná.

petralak
08.10.2009, 11:04
Rostislav Říha:
:-)) tak to je dobry prirovnani
jj hodilo by se mi neco co dokaze ohlidat kam se ritim, ale zaroven to bude mit i nejaky vykon asi zacnu necim jednoduzsim a postupne kdyz to nebude stacit budu pokracovat dal a dal... dekuji

Biolit
12.10.2009, 14:44
Ja teda s panem Rihou moc nesouhlasim. Zadnej program za vas nic neudela a v kazdym programu musite udelat temer stejne kroky, aby jste dostala pozadovany vysledek. Pokud se hcete rychle neco naucit, tak bych asi pri vyberu programu kladl i velky duraz na zakladnu uzivatelu, kterych se bez problemu muzete na vse zeptat a na mnozstvi tutorialu neboli navodu co a jak udelat. Ja jsem hodne pasivni anglictinar a navody v anglictine zvladam bez problemu, protoze temer ve vsech jsou obrazky s postupem krok za krokem. V tomhle ma jednoznacne navrch 3dsmax s pouzitim rendrovaciho systemu Vray. Mental ray bych prilis nedoporucoval, dela obcas nepredvidatelne veci, se kterymi si laik prilis neporadi a je i o dost pomalejsi nez Vray. Nerikam, ze cena Maxe je nizka, ale je to polozka, ktera se da dat do nakladu. A z vlastni zkusenosti muzu rict, ze je prehledny a moje zena coby laik se v nem po par hodinach celkem dobre zorientovala. :) Pokud budete trvat na cestine v programu, tak potom doporucuji kombinaci Cinemu 4Ds Vrayem. Cinema ma take pomerne velkou zakladnu uzivatelu a cena je o dost nizsi. A jestli se nemylim, tak vray je i pro program sketchup.

Pane Riha: moje jedno ferrari bude urcite rychleji v cili nez Vasich 10 Volv. :)Biolit2009-10-12 14:47:19

Rostislav Říha
12.10.2009, 18:24
biolit má evidentně chytřejší ženu než má moje manželka muže.
10 volvařů bude sice v cíli později, ale bude jich dost nato, aby nakonec ferraristovi jeho láhev šampusu sebrali a vypili.
než si cokoli koupíte, tak si NĚKOLIK těch programů vyzkoušejte - prodat chce každý, rádi Vám udělají prezentaci...vyzkoušejte třeba Artlantis, je intuitivní a má pro laika napoprvé uchopitelný počet tlačítek. Napodruhé třeb uchopíte i toho MAXe ... ale to už jsem říkal, taže se dál nebudu opakovat. Hlavně ať Vás práce baví ... a ať má ten Vámi vybraný soft hezky provedené přesýpací hodiny (teploměr) protože na ten budete u každého rendereru koukat nejvíc.
 

be_em
12.10.2009, 20:18
... môj názor je, že vybrať si dnes programy ako MAX, MAYA, Cinema, Blender je z pohľadu výsledku úplne jedno a ide tu hlavne o cenu a podporu druhých strán a ako sa k výsledku dostanem. V skratke je jasné, že animátor si bude vyberať hlavne Softimage, alebo Mayu, architekti MAX alebo Cinemu, začiatočníci Blender, SketchUP, ... Rýchlosť rendereru je stále biedna prakticky v každom horeuvedenom programe, takže to až tak rolu nehrá. Len chcem týmto povedať, že ak sa naučíte dobre ovládať akýkoľvek program zo súčasnej TOP10 prejsť k inému nebude vôbec problém! A pozrite si akékoľvek architenktonické ukážky výsledných renderov na webe a pri hociktorom programe Vám padne sánka!

Biolit
12.10.2009, 20:21
be_em: s tim se da jen souhlasit. Kdyz clovek chce, tak se nauci s cimkoliv.

Pane Riha, urcite bych ted s vami mohl vezt zabomysi valku ve stylu, ze svyma rukama stejne uridite jen to jedno volvo. Ale jednak nejsem fanda techto sportu a druhak je to zbytecne, protoze oba programy Max vs. Artlantis jsou urceny pro rozdilnou sortu uzivatelu a vysledek z obou programu je kvalitativne hodne odlisny. Navic je samozrejme, ze kazdy si budeme hajit ten svuj zabehly program nebo system prace a vidi ho jako ten nejidealnejsi. Asi bych toto prenechal na samotne uzivatelce, at si sama zvazi co vlastne ve skutecnosti potrebuje. Oba jsme prispeli svymi nazory z ruznych uzivatelskych pohledu, tak snad to uzivatelce pomuze pri vyberu.

PepaR
12.10.2009, 20:22
Musím se pana Říhy zastati, neb i já jsem musel seznati,
že jako uživatel přecházající z 2D CADu,
to že vlastním Ferrari nemusí znamenat vyhrát hned první cenu.
 
Proto raději sednu do Volva, která má méně cuplíků
a budu si užívat jízdy a požitek okamžiku.
 
Často Ti co začínají na "vymakanějším" stroji, velice brzo skončí ve hnoji.
 
Ale teď vážně, znám spoustu lidí co se naučili rovnou na 3D Studiu, ale znám taky spoustu co na něm skončily, protože jich to prokousávání se přestalo bavit. Není to o tom dohadovat se který software je lepší, každý z nich má své pro a proti a ať už budete dělat v kterémkoliv tak by práce měla především bavit.PepaR2009-10-12 20:28:22

petralak
13.10.2009, 11:52
tak po dlouhem premysleni co a jak jsem to prozatimne vyresila tim nejjednodussim zpusobem, tedy stahla jsem sketchup s tim, ze si v klidu ohmatam co a jak funguje, jestli mi to bude bavit a nasledne se posunu o krok dal...
zima uz zacala a vypada ze bude dlouha, takze casu snad bude dost, zatim muzu rict, ze mi to velice bavi
jinak stale dekuji za vase dalsi a dalsi prispevky neb mam porad v planu se nasledne posunout dal a urcite mi tim pomahate, dekuji

abas
27.10.2009, 00:58
moc hezka diskuse, auta a tak... .-). Mam naprosto jednoznacnou zkusenost, ze nezalezi na tom, co ridite, ale kam se chcete dostat a jak si to chcete "uzit". Ale abych byl konkretni... budete-li neco navrhovat, a pak vizualizovat, nakonec prezentovat a hotovo, mate kliku. Velikou kliku. Ja pracuju ve vystavarine a musim zhmotnit architektovu myslenku, zkonstruovat funkcni a presny model, vizualizovat obrazky pro klienta, predelavat obrazky dle klientovych pozadavku, predelavat model dle provoznich moznosti firmy, upravovat model dle financnich pozadavku obchodnika, upravovat model dle noveho prani architekta (malokdy se "trefi" napoprve), mezitim opet vizualizace pro klienta, cele kolecko se treba i dvakrat otoci znovu, abych pak nakonec z toho stejneho modelu vygeneroval pudorysy, pohledy, rezy, skladby prvku a sestavy prvku... Dovedete si predstavit, ze bych to mel nekam importovat a vizualizovat nekde jinde??...pro mne naprosto neprijatelny pozadavek. Schopnost "holeho" autocadu zvladnout vsechny tyto funkce je pro me naprosto nenahraditelna, prave diky moznosti zpetne editace jakekoli casti projektu. Neboli - jsem ten jeden z mala, ktery vsadil na siroky zaber, misto uzke specializace.  Martin

be_em
27.10.2009, 07:35
... máte síce úplnu pravdu, ale ja si to zase neviem predstaviť robiť v jednom programe a už tobôž nie v holom AutoCAD-e. Podľa mňa sa kvalitná vizualizácia v AutoCAD-e nedá urobiť! :-( .... ale verím tomu, že takáto doba prijde, že na "všetko" bude jeden soft, Revit sa o to už snaží nejakú dobu ale zatiaľ je nepochopiteľne komplikovaný! :-(

hynekn
27.10.2009, 09:17
Pokud nechcete opustit bezpečnou půdu AutoCADu a chcete rendrovat o něco lépe než AutoCAD sám, můžete rendrovat s pomocí renderů třetích stran, které běží (jakokdyž) uvnitř AutoCADu. Třeba Accurender

abas
27.10.2009, 09:30
Rozhodne bych si netroufnul tvrdit, ze moje vizualizace jsou ty nejkrasnejsi pod sluncem...ani zdaleka ne. Ale tak spatny opravdu nejsou. Je to proste kompromis mezi kvalitou a funkcionalitou. 


be_em
27.10.2009, 11:12
no božechráň ani ja som netvrdil že by boli zlé ... každopádne keď raz vyskúšate vizualizovať v 3ds max prípadne v Cinema4D ... potom je ozaj ťažko sa vrátiť k niečomu inému

... ale chcel by som vidieť vizošku z holého AutoCAD-u, ak môžte tak ju sem dajtebe_em2009-10-27 11:44:04

abas
11.11.2009, 15:53
Editovani zpravy uz na email neprijde, takze se omlouvam, ze jsem nereagoval, nevedel jsem, ze jste pokracoval v rozhovoru. Tak treba tahle...klasicky pripad, dvakrat predelavane .-). Pochopitelne je to trochu dodelany ve Photoshopu - svetla, lidi...http://www.abasatelier.com/klient/bimbo/cad/RENDER4.jpg