Zobrazit plnou verzi příspěvku: Vkládání dveří

VojtechC
05.03.2021, 14:52
Zdravím Vás,mám záludnou otázku, u které doufám, že mi někdo z Vás dokáže od pasu říct v čem je zakopaný pes. Delší dobu se snažím vytvořit rodiny dveří, které by dobře fungovaly s mou šablonou a způsobem práce.Narazil jsem na problém při umisťování jednotlivých instancí dveří do projektu. Stěny připojuji k úrovni hrubé podlahy, kterou odsazuji o tl. čisté. Mé nové dveře, které do takové stěny vložím a nastavím parametr, který by měl vytvořit otvor i v části čisté podlahy mi celé dveře zvedne o nastavěný rozměr (viz přiložený obrázek)Očividně by to mělo jít udělat tak, aby se mi dveře umístily do úrovně podlaží (výška parapetu = 0) a otvor by se mi zvětšil směrem dolů o nastavený rozměr. Jako příklad přikládám screenshot dveří, které jsem stáhl v rámci šablony - CZ-Sablona_projektu_CSN, kde to takhle funguje.Děkuji, V.C.

Peter Jirat
05.03.2021, 18:15
Od boku - co se stane, když v rodině dveří potáhnete stěnu za konec směrem dolů? Zůstanou všechny parametry na místě, nebo je něco ukotveno ke spodní hraně stěny namísto referenci podlaží?

VojtechC
06.03.2021, 20:10
Vše zůstalo na svém místě, veškeré kóty jsou napojeny na referenci podlaží. Trochu mě překvapilo, že samotná stěna nebyla připojená k referenci podlaží, ale ani její připojení neudělalo žádný rozdíl.Ani v šabloně pro nové dveře tato stěna připojená není. Každopádně při posunutí touto stěnou, tak jak píšete, se ukážou zajímavé vazby (viz níže).. To bych chápal spíše jako špatné zavazbení kót, ale třeba je to takhle správně.. Ale to je už asi mimo mé chápání. Budu rád když mi to pomůžete rozlousknout.

Peter Jirat
06.03.2021, 22:21
Tak si zkontrolujte, zda u roviny, která určuje výšku podlahy (ta spodní hrana), není ve vlastnostech zaškrtnuto, že určuje počátek.

VojtechC
06.03.2021, 23:35
Opět jsem vycházel z šablony pro tvorbu dveří a z dveří z CZ-Sablona_projektu_CSN. Ani v jednom případě jsem nenašel rovinu, která by byla v pohledech označená jako definující počátek. Proto jsem žádnou takovou rovinu ve svých rodinách neměl. Udělal jsem si tedy novou rovinu v úrovni referenčního podlaží, připnul ji k tomu a označil. Teď už to funguje přesně tak, jak potřebuji.. Jenom mi pořád vrtá hlavou proč to v jiných rodinách funguje i přes to, že jsem tam takovou rodinu nenašel.Každopádně děkuji za Váš čas.V.C.

VojtechC
01.07.2021, 13:36
Zdravím Vás,měl bych další dotaz. Při vkládání dveří do modelu se mi zobrazují dočasné kóty, kterými jsem schopný upřesnit polohu prvku. Když pak označím dveře jiné, dočasné kóty se nezobrazí. Podobně se mi chovají i okna. Nejde je posouvat ani přepsáním klasických kót, jedinou možností je posouvání funkcí přesunout (MV). U jiných prvků tento problém není.Máte s tím prosím zkušenost? Předpokládám že to ovlivňuje nastavení referenčních rovin v rodině..Děkuji, V.C.

splonk
01.07.2021, 14:56
zkuste prosím, na zelené (kontextové)  liště kliknout na český ekvivalent slova "Activate dimensions"...

Peter Jirat
01.07.2021, 15:02
Asi jediné místo, kde se v modelu dají nastavovat dočasné kóty je Manage > Additional Settings > Temporary Dimensions.  Jinak jak píše Josip. Pokud se nedá dveřmi hýbat přepisem trvalých kót, pak je potřeba si taky zkontrolovat, jestli se vám kóta chytla na hranu dveří nebo na hranu stěny, do které jsou dveře osazené, to je rozdíl.

VojtechC
02.07.2021, 08:59
Aktivovat kóty, jak jednoduché.. děkuji . Stejně by mě ale zajímalo, proč se to nenabízí rovnou bez nutnosti aktivovace. Přepis trvalých kót funguje, ale opět je musím nejdříve aktivovat.. 

splonk
02.07.2021, 10:30
Tuším, že když je v pohledu vic entit, tak si Revit tímto pomůže... v rychlosti... pokud ne, tak nevím... ;-)

VojtechC
07.07.2021, 08:13
Bohužel to dělá i v čistém projektu, kde mám pouze stěnu a jedny dveře. Ale je pravda, že rodiny dveří mám trochu větší.. 

statecny
07.07.2021, 10:24
[QUOTE=VojtechC]Stejně by mě ale zajímalo, proč se to nenabízí rovnou bez nutnosti aktivovace. [/QUOTE]Pokud Revitu zabere výpočet zobrazení dočasných kót více jak 200 milisekund, tak je nezobrazí a je nutné je aktivovat ručně. Může se to stát i při samotném oknu nebo dveřích, pokud je rodina dveří nebo okna obsáhlá co se týká množství hmot a vnořených rodin.