Zobrazit plnou verzi příspěvku: Vlastnost Norma (OC)

Cheff
16.09.2013, 14:19
Dobrý den, naivní dotaz - je možné změnit údaj norma v rodině OC. Tedy tak aby část rodiny měla jednu normu a druhá jinou?- nejspíš to nepůjde, takže mě čeká vytvoření nové (závislé) rodiny, ale co kdyby...Pokud by někoho zajímalo proč, tak je to výměnost komponenty, kdy bereme pozink od jednoho výrobce a anticoro od jiného. Tímto způsobem by bohatě stačilo "změnit velikost" a bylo by (náhrada komponenty občas zahazuje vazby...)Konkrétně v tomto případě jde o Nýtovací matice, které nemají vlastní normu a každý výrobce je má označenu kus jinak (resp. jeden má "normu vlastní", druhý bez normy). Přitom model je z 90ti procent stejný jen občas nějaký řádek navíc...

EuroTec
16.09.2013, 15:57

Nerozumím proč to chcete třídit pomocí údaje norma. Pokud vím, tento údaj se stejně netahá do kusovníku. Vždyť si můžete vytvořit jakýkoli atribut a ten můžete namapovat na cokoli. (pokud nechcete třídit rovnou podle vlastnosti materiál).

kosulic
17.09.2013, 07:38
Předpokládám, že matice jste si do knihovny modeloval sám.Není problém přidat přeci do tabulky sloupec "výrobce" a dát ho jako klíčový. To samé jde dát i u materiálu. Vše se dá řídit tabulkou v editoru knihoven. Ivlastnost "popis" a číslo součásti také řídíte přes tabulku.To v jaké normě se tento díl nachází není důležité. Vše co jsme si do knihoven přidali je v normě ČSN, tak abychom pořád nemuselil přepínat filtry v knihovnách.

Cheff
17.09.2013, 09:41
Jako klíčové sloupce u matic jsou pouze rozměr matice a materiál. Dle tohoto se přiřadí dodavatel a z vlastností rodiny bere právě i hodnotu NORMA. Bohužel to vychází právě z nastavení ostatních rodin, kde současný stav odpovídá platné normě. A tato vlastnost u nás právě JE SOUČÁSTÍ KUSOVNÍKU... - Běžný kusovník potom do pole ČÍSLO VÝKRESU / NORMA zapíše buď číslo součásti (č. výkresu) nebo substitucí právě Normu (bohužel po substituci hodnot si nenechá tuto vlastnost v kusovníku ručně přepsat na uživatelskou - to by stačilo) Trochu si s tím ještě pohraju a možná se mi zadaří vymyslet něco na tyto případy (předělávat celé OC kvůli jedné až 2ma případům se mi zrovna nechce)

EuroTec
17.09.2013, 10:23

Tuto hodnotu Norma: z vlastností rodiny nepoužívám. Je zajímavé, jak jsem zjistil, že lze zobrazit v kusovníku na výkrese, ale nejde zapnout v rozpisce. Tímto pouze konstatuji, že jsem konečně pochopil Váš problém. Řešení bohužel nemám.  

EuroTec
17.09.2013, 10:27

Jedině snad vytvořit více rodin a udělat na maticích i-vazby. Při náhradě rodiny se i-vazby obvykle chytnou.

Navara
17.09.2013, 19:55

Lze to provést i tak, že si v tabulce rodiny vytvoříte nový sloupec do kterého napíšete normu pro příslušné provedení a potom mu nastavíte mapování na vlastnost Norma. S tím mapováním to ale je trochu problém a musí se to řešit trochu jinou cestou. Pokud těch rodin a norem není mnoho, je možné to vyřešit přes Helpdesk.V příloze je ukázková knihovna s jedním šroubem, který má nastavenou hodnotu normy "Ferona" pro šrouby do M8 a "Fabory" od M10 výš.uploads/9996/CadStudio_Norma.zip

kosulic
19.09.2013, 18:41
Vytvořete se vlastní knihovnu. Do této knihovny pak kopírujte jednotlivé součásti (spojovací materiál). Upravte tabulku rodiny dle přiloženého obrázku.Já si u každé normy přidám sloupec "Popis". Ten namapuji na ivlastnost "Projekt.Popis"Zapíšu do řádku "sloupec výrazu"      "Šroub "&{DESIGNATION}Ve sloupci "číslo součásti" neboli "PARTNUMBER" nechám v řádku "sloupec výrazu" pouze název normy např. "ČSN EN 24017"A je hotovo.Operace na 1min.Takto upravuji průběžně všechny normy, které použijeme. Je přece nesmysl to přepisovat v kusovníku. Standardně tam inventor do Popisu píšo hrozné bláboly.V kusovníku na výkresu jsou samozřejmě sloupce "číslo součásti" a "Popis" Pokud byste chtěli měnit i materiál:Celou tabulku zkopírovat pod poslední řádek (přes excel)V nakopírované části změnit materiál na např. Nerez (materiál musí existovat v knihovnách inventoru)Sloupec nastavit jako klíčový.Pak ale musíte ještě rozlišit název souboru:Ve vlastnostech sloupce "název souboru" doplníte do řádku "sloupec výrazu" parametr {MATERIAL}A máte hotovo.Poté ještě musíte v sestavě, kde máte takto upravené díly dát kartu správa-obsahové centrum-obnovit.Takto jdou upravit všechny součásti.Týká se to také hutního materiálu. Takže pak už nemusíte niky do kusovníku psát ručně délku trubky :-P

EuroTec
19.09.2013, 22:00

Asi jste nepochopil jádro problému. Samozřejmě lze najít tisíce možností, jak to správně namapovat. Problém je ale v to, že mají nějakým způsobem zavedenou strukturu tvorby kusovníku, a neradi by ji měnili. To plně chápu - jednou jsem to změnil a přineslo to potíže na pěkně dlouhou dobu. V jejich konkrétním případě jde o to, že v kusovníku substitucí rozlišují, zda part je z OC (má normu), anebo ne. Jim tam stále poleze ta pitomá norma, ať uděláte s OC co chcete. Pokoušel jsem se prozkoumat tip pana Navary, ale zřejmě je to vytvořeno v I2013. I2012 normu od cadstudia nevidí, myslím ale, že v tomto případě to je nejlepší řešení.

Navara
20.09.2013, 08:28


Pro otestování přikládám tutéž knihovnu pro verzi 2012uploads/9996/AI2012_CadStudio_Norma.zip

Cheff
20.09.2013, 14:23
EuroTec - Děkuji Ti náčlníku, že jsi se mě zastal Jinak jsem právě koukal na řešení od pana Navary a je to přesně to co jsem si představoval (ještě to umět nastavit, protože nikdy nevím kdy na mě podobný "špek" zase vypadne). Každopádně mi tentokráte asi nezbyde nic jiného než kontaktovat Helpdesk a poprosit je o úpravu dané rodiny... Ad provedení knihovny - ta první zaslaná je nějaká zas.aná - taky mě pěkně potrápila, protože jí též nevidím (pracuji v 2013tce), takže ta bude asi v 2014 jinak nevím. Každopádně migrací z 2012 to prošlo, ale moc se toho nevykouká... ;-)

kapopista
21.03.2014, 17:04
Dobrý deň,mám problém so zmenou vlastností stĺpca v tabuľke rodiny. Mám vykopírovaný šroub do vlastnej knihovny a chcem v stĺpci PARTNUMBER vypnúť výraz a vymazť obsah stĺpca (z dôvodu aby v kusovníku pri čísle součásti zostala prázdna kolonka), ale nejde to. Za každým, keď otvorím vlastnosti stĺpca políčko výraz je zatrhnuté. Obišiel som to tak, že som vypol mapovanie na číslo súčasti v tomto stĺpci a pridal nový, prázdny stĺpec, ktorý sa mapuje na číslo súčasti. Toto riešenie sa mi moc nepozdáva (je to ako škrábať sa za pravím uchom ľavou rukou), ale funguje. Existuje na to aj iné riešenie? Pracujem v inv. 2013.

kosulic
24.03.2014, 13:01
Vitaj Štefane,a proč to chceš mít sloupec PARTNUMBER prázdné? Kam napíšeš normu?Já tam mám v OC napsanou normu.Každopádně tak jak jsi to udělal nebo prostě ty hodnoty v dotyčném sloupci vymaž.

kapopista
24.03.2014, 13:26

Čau,je to z dôvodu prepadu dat v Vaultu do ERP. Ale, už mám lepšie riešenie a to hneď při kopírovaní knihovny v záložke Přehled to odmažem. Ale neviem tu vložiť obrázok (hádže mi to chybu) tak ti to neukážem.