Zobrazit plnou verzi příspěvku: Výkres otvorů.

Snek.zx
23.11.2013, 18:00
Dobrý den, mám dotaz. Mám vyrobené dvě díry pod úhlem 30° a 10° k ose X (viz příloha). Potřeboval bych, aby díry v řezu součásti (obr. vlevo) vypadaly stejně jako je na obr. vpravo. Nevím jakým způsobem to udělat. Je nějaká možnost? Děkuji za odpovědi.

Cheff
24.11.2013, 10:40
Rozumně se to tam nedostane - teda Inventorovsky "čistě" (myslím nějakým přepnutím či tak nějak) - zde se prostě naráží na "zastaralé" normy, vycházející ze zjednodušování pro ruční kreslení... (Ale rozumnému vyučujícímu by to nemuselo vadit - když bude vědět o co se jedná). Btw. jsou u výhozího pohledu zaškrtlé závity? (Upravit pohled, přepnout na druhou záložku a tam je fajfka - z toho malého náhledu to nerozeznám) Nicméně postupoval bych tak, že bych vypnul viditelnost přebytečné vnitřní hrany (pr. tlačítkem na čáře) a pak asi nezbývá nic jiného než to "ručně" dokreslit - označit pohled a dát nový náčrt (bude svázán s pohledem a lze do něj promítat hrany). V tomto náčrtu dokreslit vše potřebné osy (tuším, že nepůjdou vytvořit pomocí středové značky)atd. - prostě jako v ACADu... A to včetně změny hladin kreslených čar (po nakreslení neopouštět náčrt, ale jen přepnout na kartu "Pohled" a vybrat správné hladiny).

waldosinka
26.11.2013, 09:29
a nepojde to jednoducho cez roviny?

Rumisch
26.11.2013, 11:05

z mojho pohladu by som to urobil nasledovne. V reze A-A zakotovat polohu dier voci celu a potom nasledovne rez cez jednu dieru a druhu dieru (zakotovat ich vyrobu pod uhlom 30° a 10°).Hotovo.

Mrázek
26.11.2013, 11:45
Ono asi panu Snekovi nejdo o to, jak to zakótovat, ale aby do pohledu (řezu), kde není díra v kolmém pohledu, dostal tenkou čáru označující závit. Pak opravdu je asi jediné řešení, které popsal Cheff. Někdy je potřeba v úpravě pohledu - možnosti zobrazení zaškrtnout políčko vykreslení prvku závitu (implicitně je vypnuto u výkresů sestav), ale to není tento případ - tady se automaticky skutečně závit nezobrazí.

waldosinka
26.11.2013, 11:47
takze ked sa nezobrazuje nebude to nejaka chyba inv. ktora sa da odstranit hotfixom?

Rumisch
26.11.2013, 12:07

Pochopil, s akym  p.Sneck.zx bojuje. Ponukol som riesenie, bez zbytocnych dorabok.V tom pohlade naznacenie zavitu nedostane, jednoducho je to tak.Sneck.zx potrebuje isto pohlady na zakotovanie vrtania dier pod uhlom a v tychto rezoch sa uz zavity zobrazia.

waldosinka
26.11.2013, 12:11
ano takto to bude bez problemov :)

Mrázek
26.11.2013, 13:59
Tak to je celkem jasné, že obrázek, nad kterým diskutujeme, není hotový výkres a že ještě musí být doplněn nějakým pohledem či řezem. 
Já vidím jeden obecný problém - mnohokrát jsem řešil problém -já chci, aby se program choval takto, protože jsem byl celý život zvyklý to takto kreslit. Bohužel - použití počítačového konstruování nám mnohé přináší, ale má svá omezení. Takže kde to jde, tam se snažím přesvědčit kolegy, aby to využili toho, jak to nabízí program anesnažili se za každou cenu kvůli prkotině zlomit program na své zvyklosti. V tomto nám i pokulhává normotvorba, protože normy technického kreslení neakceptují možnosti CAD programů a moderní způsoby, jak např. bezvýkresová dokumentace se prosazují pomalu. Chápu, že nejvíce s tím zapasí studenti, kteří jsou asi občas do těch starých norem tlačeni a pak narazí na problém, že to vlastně v CAD nejde nebo jen velmi komplikovaně.

Snek.zx
28.11.2013, 17:59
Děkuji všem za rady. Po konzultaci s vyučujícím to dopadlo tak, že to můžu nechat.

Mrázek
29.11.2013, 07:47
Rozumný vyučující!