Zobrazit plnou verzi příspěvku: Výkresy v různých verzích ACADu

GaPa0
14.06.2014, 17:10
Uložím-li výkres z verze ACAD 2012 do "staršího formátu" 2007, bude pak výkres kompletně fungovat ve verzi ACADu 2007? Myslím tím, zda-li existují fce/úpravy, které i při uložení výkresu do formátu starší verze, nemusejí potom na starším CADu fungovat/zobrazovat se zcela správně.Díky.

PepaR
15.06.2014, 04:46
Dobrý den,ano měl by. Můžete si to např. odzkoušet na funkčnosti dynamických bloků.

alfred
15.06.2014, 10:05
[QUOTE=GaPa0]Uložím-li výkres z verze ACAD 2012 do "staršího formátu" 2007, bude pak výkres kompletně fungovat ve verzi ACADu 2007? Myslím tím, zda-li existují fce/úpravy, které i při uložení výkresu do formátu starší verze, nemusejí potom na starším CADu fungovat/zobrazovat se zcela správně.Díky.[/QUOTE]Teoreticky ano. Prakticky to tak být může a taky nemusí. Hlavně pokud je to z nějaké nadstavby (Civil, Architecture, ...).Pokud do souboru dokreslíte pár čar, tak to nic neudělá, ale pokud se budete chtít pustit do úprav entit, které jsou v novém AutoCadu a ve starším nejsou (tabulky, dynamická pole, ...), tak po návratu do vyšší verze nemusí logicky vše chodit. Stejně tak nevím, co udělají například automatické vazby. Pokud takhle soubor vezmete "na okružní jízdu po různých verzích", navkládáte tam bloky bůh ví odkud (třeba DWG z katalogů nějakých výrobců) tak můžete (ale taky třeba ne) dojít k tomu, že se ten soubor začne chovat divně. Hodně to záleží na obsahu výkresu. Jen ještě upozorním na dva způsoby, jak se dá k předchozí verzi souboru dojít. První je příkaz [CMD]ULOŽJAKO[/CMD] (_SAVEAS) a druhý je [CMD]EXPORTTOAUTOCAD[/CMD] (_EXPORTTOAUTOCAD). Už jen fakt, že v AutoCadu existuje druhý jmenovaný příkaz na uložení do minulé verze (ale i současné) a že generuje rozdílný soubor, ukazuje, že Autodesk si je vědom nedokonalosti příkazu "Uložjako".Stejně ale radím - pokud se tomu můžete vyhnout, tak to je lepší nedělat.

Vladimír Michl
15.06.2014, 14:02

Ukládání do starších formátů a starších verzí AutoCADu funguje docela spolehlivě. Ty objekty, které ve starší verzi nejsou podporovány, se dočasně nahradí "hloupějším" objektem. Takový objekt přitom můžete v oné starší verzi dokonce lehce upravit (přesun, měřítko, změna hladiny, apod.) a po návratu daného DWG výkresu do nové verze bude původní inteligentnější objekt obnoven. Pozor ovšem, neplatí to pro objekty z profesních verzí AutoCADu a samozřejmě ani pro různé bloky a "rádoby-DWG" výkresy s nekompatibilních CAD aplikací (ZwCAD, BricsCAD, ProgeCAD, apod.).