Zobrazit plnou verzi příspěvku: Vyskladanie prac. stanice pre AIP11

Ľubomír Pápay
03.11.2006, 12:51
Pekný deň všetkým.
Po 5ročnom používaní "nadupanej " skladačky idem kupovať niečo lepšie
aby sa na tom dal prevádzkovať aj AIP11 s veľkými zostavami. Uvažujem o
HP XW6400, s tým že si ju dotvorím na svoj obraz...je taká možnosť.
Samozrejme že som limitovaný cenou(cca 100tisic SK). Neviem sa
kvalifikovane rozhodnúť, nájsť rozumný kompromis medzi procesorom a
grafickou kartou...Tá grafika ma dosť desí, obávam sa že keď ju
podseknem, budem veľmi banovať. (Teraz mám nVidia Quadro 980 XGL - vo
svojej dobe to bolo delo, aj čo sa týka ceny aj výkonu...a pri väčších
zostavách je to už dosť slabé...) Výkonný procesor ale tiež nie je na
zahodenie...rozdiel ceny medzi Xeon 5110 a 5160 je ale nechutný...
Hm...Teď babo raď...
Vopred ďakujem za vaše názory.
Lubo


Ľubomír Pápay
03.11.2006, 13:33
A ešte doplňujúci dotaz: Je lepšie mať jeden výkonný procesor s vyššou
takt. frekvenciou alebo radšej dva s nižšou, za cca rovnakú cenu?
Vďaka.



VlJanecek
03.11.2006, 14:06
Já myslím, že dávat dva procesory do počítače pro Inventor je zbytečný. Stačí jeden dvoujádrový.Schválně jsem si zkusil poskládat takovou konfiguraci na HP Topconfigu u Xanadu a vyšlo mi to na 93000 českých korun. Byl to Xeon 5140, 4 GB RAM, 160 GB disk 10 krpm a FX1500.

be_em
03.11.2006, 14:33
No tak ja som iba očkom mrknul na www.hp.com a keď sa na to pozriem, tak ja by som jednoznačne išiel do dvojprocesorovej stanice. Viem, že neporovnávam Vaše zvolené zostavy, ale ak možem mať 2x Intel Xeon 5130 (2,0 GHz) namiesto 1x IntelXeon 5150 (2,66 GHz) a ešte za nižšiu cenu ... . Nerobím vo Vašich aplikáciách, ale v tomto prípade by bolo dobré zistiť či vaše používané programy využijú dva procesory. Napr. 3ds max to vie pekne využiť.


Rumisch
03.11.2006, 14:41
nevyuziju. Ma to vyhodu akurat v tom ak mas otvore INV a MDT naraz alebo ine aplikacie tak beru stavu z druheho procesoru. Inv Ide zatia iba na jeden procesor.

Ľubomír Pápay
07.11.2006, 09:14
[QUOTE=Rumisch]nevyuziju. Ma to vyhodu akurat v tom ak mas otvore INV a
MDT naraz alebo ine aplikacie tak beru stavu z druheho procesoru. Inv
Ide zatia iba na jeden procesor.[/QUOTE]

Ak sa mrknem na certifikovane prac. stanice na strankach autodesku, a
zoradim ich podla vykonu, v predu su same dvojprocesorove...(iba SUN-y
sa tam nejak prepasovali....)
Co si o tom mysliet?

Vladimír Michl
07.11.2006, 09:33
Dvouprocesorové a "dvoujádrové" stanice mají významný vliv i na výkon náročnějších single-threaded aplikací. Procesor je méně "vyrušován" ostatními systémovými thready ve Windows (jiné běžící aplikace, pošta, indexování, antiviry...).

Ľubomír Pápay
10.11.2006, 10:45

[QUOTE=Vladimír Michl]Dvouprocesorové a "dvoujádrové" stanice mají významný vliv i na výkon náročnějších single-threaded aplikací. Procesor je méně "vyrušován" ostatními systémovými thready ve Windows (jiné běžící aplikace, pošta, indexování, antiviry...).[/QUOTE]Ešte jedna otázočkaExistuje niekde nejaké použiteľné porovnanie (pre oblasť MCAD) výkonu procesorov typu Intel Xeon 51XX a typu Intel Core 2 Duo? Ide mi o to, aby som k voli 10% zvýšeniu výkonu nemusel priplatiť 100%...Prípadne, kde by sa dalo zistiť ktorý konkrétny model je s ktorým výkonovo porovnateľný...Vďaka.

Martin Rebenda
10.11.2006, 11:02
Nevím zda-li je nutné pořizovat značkovou pracovní stanici. Pokud máte možnost si nechat sestavit PC od někoho kdo tomu rozumí, tak si myslím, že výsledek bude obstojný a nezatíží to toliko rozpočet. Ale to je můj názor, pokud na to máte tolik prostředků co uvádíte, tak není co řešit :). Jinak co můžu vřele doporučit, tak oddělit vytvářená data na jiné PC, případně i obsahové centrum, nejlépe na server. Mám zkušenost, že se pracovní stanici odlehčí a o to jde :). Mám jen strach co přinese nová verze Inventoru R12, protože vycházejí nové windows a ty jsou údajně hodně náročné, takže abychom nemuseli čekat na nový HW, abychom mohli bez problémů modelovat :)

Vladimír Michl
10.11.2006, 11:58
[QUOTE=Martin Rebenda]Nevím zda-li je nutné pořizovat značkovou pracovní stanici. Pokud máte možnost si nechat sestavit PC od někoho kdo tomu rozumí, tak si myslím, že výsledek bude obstojný a nezatíží to toliko rozpočet. Ale to je můj názor, pokud na to máte tolik prostředků co uvádíte, tak není co řešit :).[/QUOTE]
Věřte že je - pro Inventor ano. Rozpočet zatíží noname stanice podstatně více, především provozními problémy. Navíc cenové rozdíly jsou většinou minimální.
 
[QUOTE=Martin Rebenda]Jinak co můžu vřele doporučit, tak oddělit vytvářená data na jiné PC, případně i obsahové centrum, nejlépe na server. Mám zkušenost, že se pracovní stanici odlehčí a o to jde :). Mám jen strach co přinese nová verze Inventoru R12, protože vycházejí nové windows a ty jsou údajně hodně náročné, takže abychom nemuseli čekat na nový HW, abychom mohli bez problémů modelovat :)[/QUOTE]
Souhlasím, Obsahové centrum a Vault patří na server. Jinak "R12" je "Inventor 2008", beta testy už začínají.

Martin Rebenda
10.11.2006, 12:04
[QUOTE=Vladimír Michl]Věřte že je - pro Inventor ano. Rozpočet zatíží noname stanice podstatně více, především provozními problémy. Navíc cenové rozdíly jsou většinou minimální.[/QUOTE].
 
Psal jsem to z vlastní zkušenosti, nevím kdo má jaké problémy, ale já si stěžovat nemůžu :). Skládačka mi šlape v pohodě...

Paolo
10.11.2006, 15:00
Nech si to poskládat, výjde tě to na 50 až 70% ceny. Teď jsem si to zkoušel sestavit z ceníku :)

Vladimír Michl
10.11.2006, 16:00
U skládaných počítačů je práce v Inventoru velká loterie. Netvrdím, že to nemůže fungovat, ale riziko nestojí za ten rozdíl v ceně stanice. Ten rozdíl dělá jednotky procent ceny CAD stanice (hw+sw).

VlJanecek
10.11.2006, 16:17
U menších stanic nebude stát ten rozdíl za řeč. Při porovnání s velkými stanicemi HP nebo IBM bude podle mého ten rozdíl cen větší. Je ale pravda, že když se připočte i cena Inventoru, budou to zase jen procentíka.Se spolehlivostí skládaček v Inventoru mám já osobně špatné zkušenosti, hlavně u vyšších verzí Inventoru. Už tady taky několikrát padlo že výkon Inventoru je na HP stanici o dost vyšší než na skládačce která má papírově stejnou konfiguraci. Osobně to mám ověřeno. Takže na to nezapomeňte při porovnávání cen.

Paolo
10.11.2006, 16:27
Nabízí-li HP stanici která stojí cca 100t (cenová hladina s kterou se zde počíta) tak cena skládačky výjde na 70t. Tedy rozdíl 30t, při ceně Inventoru 200t je to tedy 15%, není-li to dost tak asi žiju v jiné sociální vrstvě :)))
jediné na co si je třeba dát pozor je grafika (viz http://www.inventor-certified.com/graphics/search.php?full=ON&limited=ON&XP64=ON&XP=ON&2K=ON&NT=&PCIe=ON&AGP=ON&PCI=&Chipset=ON&inventorVersion=R10.0+SP2)
 
a pak už jen něco "málo" vědět o počítačích

Martin Rebenda
10.11.2006, 17:18
[QUOTE=Paolo]Nabízí-li HP stanici která stojí cca 100t (cenová hladina s kterou se zde počíta) tak cena skládačky výjde na 70t. Tedy rozdíl 30t, při ceně Inventoru 200t je to tedy 15%, není-li to dost tak asi žiju v jiné sociální vrstvě :)))
jediné na co si je třeba dát pozor je grafika (viz http://www.inventor-certified.com/graphics/search.php?full=ON&limited=ON&XP64=ON&XP=ON&2K=ON&NT=&PCIe=ON&AGP=ON&PCI=&Chipset=ON&inventorVersion=R10.0+SP2)
 
a pak už jen něco "málo" vědět o počítačích[/QUOTE]
 
Příkláním se k tomuto názoru. Vše záleží kdo Vám to skládá, pokud je to "amatér" tak věřím, že výsledek může být žalostný, ale pokud ten člověk má zkušenosti se skládáním PC i pracovních stanic, tak není možný neúspěch. Na grafiku si dejte pozor - protože zde může být největší zádrhel - sám jsem též naletěl.

Vladimír Michl
10.11.2006, 19:44
[QUOTE=Paolo]Nabízí-li HP stanici která stojí cca 100t (cenová hladina s kterou se zde počíta) tak cena skládačky výjde na 70t. Tedy rozdíl 30t, při ceně Inventoru 200t je to tedy 15%, není-li to dost tak asi žiju v jiné sociální vrstvě :)))
jediné na co si je třeba dát pozor je grafika a pak už jen něco "málo" vědět o počítačích[/QUOTE]
Zde v dotazu byla řeč o extrémně našlapané stanici pro větší sestavy a Inventor Professional (a cena byla cca 90.000). Běžnější, ale velmi dobře vybavená stanice HP pro Inventor stojí pod 50.000,-Kč (viz např. konfigurace nabízená na konferenci CADfórum 2006).
Ale i kdyby existovala kombinace HP vs. Noname stanice o stejném výkonu (a stejných servisních podmínkách) ve výše uvedeném cenovém rozdílu (což podle mne neexistuje), stále to je jen cca 9% (ne 15%) cenového rozdílu (poměr AIP+subscription+nonamePC vs. AIP+subscription+HP).

Ľubomír Pápay
13.11.2006, 09:06

[QUOTE=Martin Rebenda] Jinak co můžu vřele doporučit, tak oddělit vytvářená data na jiné PC, případně i obsahové centrum, nejlépe na server. Mám zkušenost, že se pracovní stanici odlehčí a o to jde :). Mám jen strach co přinese nová verze Inventoru R12, protože vycházejí nové windows a ty jsou údajně hodně náročné, takže abychom nemuseli čekat na nový HW, abychom mohli bez problémů modelovat :)[/QUOTE]Ja to riešim tak že mám dva HDD. Teda, jeden iba na dáta a Temporary files.Sieť vo firme máme 100Mbit. Inventor mám ako stand alone. Nikdy som ho neprevádzkoval v "sieti". Je Vami spomínané riešenie použiteľné aj pre mňa, bez toho že by som musel dokupovať nejaký SW?P.S.Tú grafickú kartu zrejme kúpim nVidia Quadro FX3500...Dúfam že to bude stačiť...

Martin Rebenda
13.11.2006, 10:39
[QUOTE=Ľubomír Pápay] Nikdy som ho neprevádzkoval v "sieti". Je Vami spomínané riešenie použiteľné aj pre mňa, bez toho že by som musel dokupovať nejaký SW?P.S.Tú grafickú kartu zrejme kúpim nVidia Quadro FX3500...Dúfam že to bude stačiť...[/QUOTE]
 
Pořídili jsme server kvůli zálohování a správě dat (přístupy k datům apod.). Je to velmi pohodlné mít "vše pod jednou střechou". Myslím, že se vyplatí i pro jednoho uživatele mít vytvářená data a obsahové centrum (MSQL) na jiném PC (nemusí to být server). Jde jen o to, že server je PC, které je vytvořeno pro 24hod provoz. Zálohy si můžete naplánovat na půl noc, kdy je všude klid a nikdo k datům nepřistupuje. Je vybaven HDD, které můžete vyměňovat za provozu (bez vypnutí serveru). Jednoduše je to supr :). Dobrý server pro správu dat pořídíte od 30tis Kč...
 
Jinak k té graf. kartě, používám FX1400 a nestěžuji si... Záleží na tom jak náročné modely vytváříte, potažmo jaké sestavy kompletujete...
 
Závěrem bych chtěl říct, že né vždy se investované prostředky do PC (myslím aktuální hightech komponenty) vyplatí... Já vždy volím střed, nebo  trochu víc, ale nikdy ne maximum... Pokud jsou sestavy velké, tak vám stejně jednoho dne nezbude, než zjednodušovat, nebo geometrie nahrazovat...
 
Mnoho zdaru při pořizování!!!