Zobrazit plnou verzi příspěvku: Vytvoření výkresové dokumentace pro ozubená kola

likosman
04.04.2018, 13:41
Dobrý den, měl bych na Vás otázku ohledně tvorby výkresové dokumentace ozubeného kola. Jedná se o o to, že mám vytvořenou součást pomocí generátoru ozubených kol a potřeboval bych vytvořit výkres této součásti. Problém je v zobrazení součásti kde jsou všechny zuby do detailu vykreslené a já bych potřeboval toto ozubené kolo zobrazit jako válcovou plochu, kde budou zuby reprezentovány jen třemi tenkými čarami. Vím že v aplikaci Solid Works jsou možné konfigurace, které umožńují do jedné části zavést více modelů, kde si při tvorbě výkresu mohu vybrat jednu konfiguraci pro zobrazení součísti v pohledech a druhou konfiguraci pro zobrazení axonometrického pohledu na výkresu, Existuje tato podobná možnost i v Inventoru? Děkuji za odpověď.

Permonik
07.04.2018, 09:41

Dobrý den,nevim jak přesně u solidworksu to je. Ale zkoušel
jsem to ted v Inventoru. V součastí jde vytvořít více těles. V položce
pohledy jsem si vytvořil další pohled, kde jsem měl zobrazené jen těleso
2. A na výkrese jsem si vybirál mezi pohledy (hlavní půdovodní mi
zobrazil obě tělesa, druhý pohled jen těleso dvě).To mate do školy projekt? V praxi se totiž od výkreslování jen tři kružnic symbolujicí zuby odpustilu s nastupém cadu.

likosman
10.04.2018, 16:13
Ano přesně tak jedná se o projekt do školy, přesněji řečeno jedná se o jednu ze zápočtových prací na ČVUT na Fakultě strojní. Mohl by jste mi osvětlit jakým způsobem jste postupoval? Já mám vytvořenou součást z Spur Gear designu a co se týče využití více objemových těles tak nemám vůbec zdání jakým způsobem se postupuje. Děkuji za odpověď.

Permonik
10.04.2018, 16:22
Hmm na čvut trvá na "starém" způsobu zobrazení kol. Po nás to chtěli jen na střední, at víme jak se to kreslí. Na VŠB nám řekl, mate CADy a ty už kola vykresli a je to lepší pro lidi co nejsou z oboru. Jinak v praxi se zobrazuji normálně zuby.Když mate součást tak si v ipt udělejte načrt, kde zakreslite ty tři kružnice (nejspíše to bude jedna ze základních rovin) a promitněte i střed naboje. Potom dejte příkaz vysunout a jak jsou ikony - Přidát, odebrát, průnik, tak je pod nimi ikona nové těleso. A tu vyberete.