Zobrazit plnou verzi příspěvku: Využití dynamických bloků

tomas.karasek
13.04.2011, 13:02
Dobrý den,
přečetl jsem si zde některá témata a musím konstatovat, že používání dynamických bloků v AutoCADu je velice chabé. Pracuji v oboru ocelových konstrukcí a zatím neznám projekční kancelář. která by to používala.
Musím se přiznat, že funkci a jaké jsou možnosti jsem poprvé uviděl asi před půl rokem. Přikládám odkaz na moje videa, jak u nás pracujeme s dynamickými bloky. Možná, že po tomto shlédnutí přibudou nadšenci pro tvorbu těchto bloků :-)
 
http://www.uschovna.cz/zasilka/EBEF9DFBVDLJTFHD-A55
 
Tomáštomas.karasek2011-04-28 08:51:39

PepaR
13.04.2011, 20:03


Nemyslím si, že používání dynamických bloků je chabé, jen je dosti pracné vyhotovit vyladěný blok, který by vyhovoval všem. Nu a pokud si někdo opravdu dá tu a nějaký velmi hezký blok vyhotoví, tak se o něj nerad dělí. Navíc ocelové kce nedělá projekce každý den a pokud ano, tak tyto projekce mají specializovanou aplikaci, která toto vše řeší automaticky. Ono je to i tím, že ocelařina často sklouzává spíše ke strojařině.Nicméně třeba pro obecnou stavařinu existuje řada dynamických bloků a někteří autoři nejsou skoupí a rádi se podělí (viz Katalog bloků).Ocelové profily jsou užitečná věc a z Vámi poskytnutých náhledů vypadají velmi dobře. Sám jsem si je chtěl v rámci GGmenu a dynamických bloků udělat již dávno, ale nechtěl jsem to řešit skrze stavy viditelnosti  (tím by blok jen nabýval na objemu). Ještě jsem se k tomu nedostal a asi ani nedostanu, protože nemám po ruce ani aktuální výrobní program dodavatelů ocel. profilů a dostatek času. Nicméně kdybyste se chtěl podělit a bloky byly tak kvalitně zpracovány, jak se jeví z videí, rád je přidám i do GGmenu ;).

PepaR2011-04-13 21:19:34

tomas.karasek
14.04.2011, 06:56
Omlouvam se, ze jsem spatne formuloval svou myslenku. Dynamicke bloky v AutoCADu je pekna vec, ktera se mi libi, ale je velice malo uzivatelu, kteri je vyuzivaji, a proto pouzivani, mozna spise vyuzivani dynamickych bloku uzivateli je chabe. A je dobre, ze tyto bloky lze vuzivat i v AutoCADu LT.
 
V obou nasich konstrukcich pouzivame prave AutoCADy LT, kde lze pouzivat nadstavbu CADKON-S, ale bohuzel tento software v teto oblasti se dale nevyviji. Mame u nas samozrejme i 3D software pro ocel, ale tim je Tekla Structures.
 
Vase nabidka me tesi, ale zatim nemuzu to prijmout, protoze je to vytvareno "horkou jehlou". Nebot vse je delano behem 4 mesicu po volnych chvilich. Napr. rezy profilu jsou prave delany pres stavy viditelnosti, protoze to je nejrychlejsi cesta. Casem se polepsim az se naucim zvetsovat a posouvat radius v profilu, nebo u U-profilu sklon pasnic :-) Ale napr. pudorysy a narysy profilu jsou tvoreny pomoci tabulek.
 

Ondřej Urban
14.04.2011, 15:08
Dobrý den,
pěkné ukázky, ale jak se zde již dlouho řeší, využití potencionálu dyn. bl. v praxi je malé.
U minulého zaměstnavatele, jsem se o to pokoušel a něco málo se chytilo akorát na oddělení kde jsem pracoval přímo já, ostatní . . . .  hmmm možná někdy. Když jsem loni odcházel tak se tam do toho pustili, že si udělaj knihovnu častých řešení. Při návštěve jsem nedávno měl možnost vidět výsledek a byl jsem dost zklamán. Hodně málo bloků a navíc BEZ ZADANÝCH LIMITŮ např. na posun - prvky jdou odsunout na místo kde být nesmějí. Na dotaz proč to mají takto odpověděli " a ono to jde ? "
Možnosti využití velké - realita malá. Znalost možností ( byť cestou pokus omyl - tady spíš chuť to doladit )  je bohužel taky malá.
Na internetu se dá k dyn. bl. najít ledacos, ale moc lidí tuto možnost nevyužívá.
A to je škoda :-(
 
Jinak mě ještě ve Vašich ukázkách zaujalo "oříznutí", s tím že se rovnou vykreslí čárkovaná čára.
Chci se zeptat, součást nástavby? Či jen šikovný LSP.
 
A už poslední: videa ke stažení jsou číslo 2, 4, 5 souhlasí to ? Nebo už někde něco uteklo ?
 
přeju pěkný den a dyn. blokům ZDAR :-)
 

tomas.karasek
15.04.2011, 06:51
Dobry den,
 
videa, ktera jsem zde ukazal jsou spise odpoved na jedno z predchazejicich temat, jak se daji vyuzivat dynamicke bloky. Byly ulozeny jen dily 2,4 a 5. Dil 1 je obecne nastaveni AutoCADu LT - hladiny a pisma ve firme, tak aby to meli vsichni stejne. Dil 3 je o nekterych parametrech jako je LTSCALE, EDGEMODE a JOIN.
 
Zmena z plne cary na neviditelnou neni LSP ani zadna nadstavba, jen makro s timto kodem :
^C^C_BREAK;\_F;\'SETENV;BOD1;$M=$(GETVAR,LASTPOINT);\_-layer;_m;3A;;_LINE;_non;"$M=$(GETVAR,LASTPOINT)";_non;"$M=$(GETENV,BOD1)";;
Takze si muzete vytvorit novou ikonu a vlozit tam toto makro, samozrejme s prepnutim na vasi vlastni hladinu. Ta ma je 3A.
 
Pracuji v AutoCADu LT nebo Tekla Structures, proto se zabyvam jen to co funguje v LT.
 
Tomas

zdrk
15.04.2011, 08:34
[QUOTE=tomas.karasek] ... Casem se polepsim az se naucim zvetsovat a posouvat radius v profilu, nebo u U-profilu sklon pasnic :-) Ale napr. pudorysy a narysy profilu jsou tvoreny pomoci tabulek.
 [/QUOTE]
S tím rádiusem u oblouků jsem si hrál několikrát, ale vždy to skončilo neúspěchem.
Třeba se Vám to povede, já to asi již vzdal.zdrk2011-04-15 08:35:18

Vladimír Michl
15.04.2011, 10:25
Možná zkuste parametrické rozměry - poloměr oblouku jde zafixovat nebo vztáhnout k jinému rozměru geometrie.

hubkal
15.04.2011, 14:09
Dokonalé, smekám a hluboce se klaním.

Mám dotaz, uvolníte někdy tyto bloky ke stažení?

Luděk Hubka

Ondřej Urban
18.04.2011, 10:49
Dobrý den,díky za makro a přeju hodně úspěchů

tomas.karasek
18.04.2011, 13:05
Uz se mi povedl vytvorit dyn. blok pro profil HEA pomoci tabulkovych hodnot. S tim radiusem je problem ve SMERU zmeny meritka. Musi se pouzit meritko a pak zmenit ve vlastnostech typ referencniho bodu a zmenit polohu referencniho bodu.
Jeste to, ale dle me ma dve male mouchy :-)
1) Potreboval bych aby v dialogu "vlastnosti" bylo vyhledavani pred parametry. Je to asi zavisle na poradi vytvareni. Vim, ze vyhledavani jsem vytvoril jako posledni, ale potreboval bych ho pred parametry .
2) Pokud jste se divali na me videa, tak jste si vsimli, ze vsechno mam napojeno na "paletu nastroju". Tam pod ikonou je mozne zadat soubor, ze ktereho se ma vytahnout dany blok vcetne prednastavene hodnoty. No a prave ta prednastavena hodnota se neuklada a mam tam porad "vlastni". - UZ SE MI PODARILO UPRAVIT.
 
Budu rad, kdyz mi poradite.
 
Chtel jsem jiz pripojit soucasny stav v DWG, ale zatim jsem neprisel, jak soubor ke zprave pripojit
 
Tomastomas.karasek2011-04-18 13:27:36

PepaR
18.04.2011, 13:18
Dobrý den,soubor můžete připojit až po určitém počtu příspěvku v CAD fóru. Nicméně můžete to vyřešit např. odkazem na externí web, tak jako ve Vašem prvním příspěvku.ad 1) Je to přesně jak píšete, pořadí ve Vlastnostech řídí pořadí vytváření a nejde to nijak přenastavit (nebo to neumím ;) ... viz podobné téma Změna pořadí vlastních vlastností.ad 2) Co máte na mysli tou přednastavenou hodnotu? Myslíte hodnotu atributu? Pokud ano, tak u dynamických bloků a u atributů obecně pomůže při provedení změny uvnitř bloku, to, že blok smažete a vložíte jeje do výkresu znova. Taky doporučuji všem atributům uzamknout polohu.


tomas.karasek
18.04.2011, 13:36
Diky za odpovedi.
Bod 1 - umim menit poradi parametru jako jsou koty, atd, vsechny ty co jsou ve spravci parametru.
Lze to jen v plnem AutoCADu. Kdyz si otevrete spravce parametru, tak je tam sloupecek poradi a kdyz jednomu z nich napisete cislo, tak ostatnim se priradi dalsi cisla a ty pak jste schopen prepisovat a tim menit poradi. Bohuzel Vyhledavani se do spravce parametru nezobrazi a tudiz nejsem schopen mu zmenit poradi.
 
Bod 2 - vyresen, vymazal jsem puvodni ikonu a vytvoril jsem novou a ta si jiz prednastavene vlastnosti drzi.
 
 
Tomastomas.karasek2011-04-18 14:47:49

PepaR
18.04.2011, 14:34

[QUOTE=tomas.karasek]
Bod 1 - umim menit poradi parametru jako jsou koty, atd, vsechny ty co jsou ve spravci parametru.
Lze to jen v plnem AutoCADu. Kdyz si otevrete spravce parametru, tak je tam sloupecek poradi a kdyz jednomu z nich napisete cislo, tak ostatnim se priradi dalsi cisla a ty pak jste schopen prepisovat a tim menit poradi. Bohuzel Vyhledavani se do spravce parametru nezobrazi a tudiz nejsem schopen mu zmenit poradi.[/QUOTE]
Díky za tip, vyzkouším.

tomas.karasek
18.04.2011, 14:49
Takze blok jsem udelal znovu a tady je odkaz na FINALNI podobu
 
http://www.uschovna.cz/zasilka/EBPJ8844TKGVWHW4
 
Jde zatim o profil HEA.
Dalsi profily HEB, HEM a IPE budou nasledovat, protoze je to uz jen prepsani hodnot v tabulce.
 
 
Tomastomas.karasek2011-04-18 14:51:01

PepaR
18.04.2011, 15:07
Vypadá to dobře,snad jen pár připomínek, návrhů:nebylo by lépe dát entity bloku do hladiny 0 a vlastnosti DleBlok? (předpokládám, ale že asi ne, kvůli Vašim firemním standardům)možná by nebylo na škodu, jako bod vložení použít těžiště průřezu,umísťovat viditelnost přímo na hranu entit není zrovna šťastným řešením. 


tomas.karasek
18.04.2011, 15:23
Diky za navrhy a zde jsou me odpovedi.
 
k bodu 1 ) - nastaveni prave do nasich firemnich hladin,
 
k bodu 2 ) - pro kresleni ocelove konstrukce je prave vyhodnejsi horni hrana prvku. Bloky definovane na teziste jsou na techto stranka v CAD blocich, ale pro kresleni plosinovych nosniku, atd. se pouziva vyhradne horni hrana.
 
k bodu 3) - toto je uz malickost, kterou si uz muze kazdy sam posunout.
 
 
Jinak lze tyto bloky pouzit a nastvit si je dle pozadavku.
 
Dekuji za shlednuti panu PepoviR.
 
Tomas

pozpa
18.04.2011, 21:51
http://www.uschovna.cz/zasilka/EBDS727PDJ7AD2ACtakto pouzivam profily jiz par let. s daty pres skutecnou tabulku (moznost vlozit z excelu) a ne pres vyhledavani jako vy. jen ipn a upn profily mam resene pres viditelnost, jelikoz jsem v dobe kdy jsem bloky tvoril neprisel na to jak navazat usecku jako tecnu na dve ruzne kruznice (oblouky) navzajem. jelikoz pri zmene profilu se meni polomer a delka oblouku.


tomas.karasek
19.04.2011, 13:02
Diky pozpovi za poskytnute bloky. Libi se mi uhelniky. Necham se tim inspirovat.
 
Jen se musim priznat, protoze nechapu rozdily, popr. co se lepe na co hodi.
A tim mam prave na mysli pouziti vyhledavani nebo tabulky vlastnosti bloku. Mozna je to dano zda uzivatel pouziva pri vytvareni dyn. bloku plny AutoCAD nebo LT. Ja se prave snazim vytvaret bloky v LT a tim jsem omezen, ze nemuzu pouzivat geometricke vazby. Ale presto, pokud budu mit obe verze, tak nevim co je lepe na co pouzit?tomas.karasek2011-04-19 13:04:22

tomas.karasek
21.04.2011, 06:37
Prikladam dynamicke bloky profilu HEA, HEB, HEM a IPE. Jde zatim jen o rezy.
 
uploads/20110421_063528_Profily.zip
 
Ted se pokusim vytvorit profily typu U a klasicke I. Tak uvidime
 
Tomas

Vladimír Michl
21.04.2011, 07:33
Výsledné bloky pak můžete přes tlačítko "Přidat blok" zařadit do Katalogu CAD bloků. Budou tam s náhledem a snáze k nalezení.

pozpa
21.04.2011, 08:53


http://www.uschovna.cz/zasilka/EBRICKW6NBEJ2PWFtak mi to nedalo a po precteni dnesniho prispevku jsem upravil ty profily ipn a upn.jinak co se tyce vyhledavani vs. tabulka. do tabulky vlozim vsechny hodnoty  ctrl+c, ctrl+v. u vyhledavani je musim vypisovat po jednotlive hodnotetak pro pana "alfreda" jsem jeste upravil blokyjen ulozenim do verze 2000 nemuze byt funkcnost zarucena. je sice hezke ze tato verze neco podporuje ale ne vse. mam spatne zkusenosti i s verzi 2008. ne vzdy vse fungovalo.



pozpa2011-04-21 13:05:15

alfred
21.04.2011, 11:30

[QUOTE=tomas.karasek]Prikladam dynamicke bloky profilu HEA, HEB, HEM a IPE. Jde zatim jen o rezy.
 
uploads/20110421_063528_Profily.zip
 
Ted se pokusim vytvorit profily typu U a klasicke I. Tak uvidime
 
Tomas[/QUOTE]Nevím, ale není lepší a použitelnější nakreslit blok profilu bez osy a jen v hladině "0" ? Hladiny s názvem "1" a "7A" jsou věc, která je skutečně nepříjemná. Je pravda, že "darovanému koni na zuby nekoukej", ale stejně... Pokud někam nahrávám blok, tak si dám pozor aby byl:  -  zcela vyčištěn - je špatné pokud se s vložením přidávají kótovací styly, písma, hladiny, multičáry, ....   -  pokud nepoužívám čistý AutoCad tak blok exportuji příkazem "EXPORTTOAUTOCAD" a použiji verzi aAutoCadu, která ještě dynamické bloky vezme (R2000)  -  dám pozor na jednotky. U válcovaných profilů jsou asi nejvhodnější mm.

tomas.karasek
21.04.2011, 12:20
Bloky jsou vytvoreny v AutoCADu LT 2010, ulozeny ve verzi DWG 2004, zkontroloval jsem vycisteni vykresu prikazem _PURGE a nejsou tam navic zadne entity. A vykres i blok maji nastavene jednotky mm.
 
Pokud se presto v mych blocich vyskytuji viz vyse popsane nedostatky, tak pak je asi velky rozdil mezi plnym AutoCADem a LT.
 
Jinak bloky byly vytvoreny pro firemni pouzivani a tedy i hladiny jsou dle toho nastaveny. Jsou zde vystaveny, aby si mohl kdokoliv tyto bloky vzit a upravit. Vymazat osu a zmenit hladinu prvku je otazka par sekund. Ale vytvorit dany blok aby fungoval je otazka hodin i dni.
 
Tomastomas.karasek2011-04-21 12:23:34

PepaR
21.04.2011, 13:57
Ne vše pomocí _PURGE na první pokus vyčistíte ;(.Jednotky bloku můžete nastavit v jakékoliv verzi (plné i LT).Za bloky samozřejmě děkujeme, neberte to jako přímou kritiku Vaší práce. Jsou to jen podněty, které mohou usnadnit a ulehčit práci s těmito bloky i Vám jako tvůrci.

Ondřej Urban
11.05.2011, 09:47
Zdravím,
 
tak jsem dnes zkoušel to Vaše makro pro "neviditelnou" čáru :-). Ořeže, ale už nevykreslí tu novou čáru.
Používám "ADT" 2010 což je v podsatě AutoCad. Mohlo by to být přece jen tou "verzí" softu?
Kdo poradí ?
 
díkykurkan2011-05-11 09:48:00

tomas.karasek
11.05.2011, 12:10
Mate pravdu, ted jsem to zkousel v plnem AutoCADu a zustane tam jen prazdne misto :-)
Problem je dle me v promenne SETENV, nebot tuto promennou plny AutoCAD nezna. Jinak GETENV i GETVAR jsem v helpu plneho AutoCADu nasel.
 tomas.karasek2011-05-11 12:11:07

Vladimír Michl
11.05.2011, 13:27
SETENV i GETENV jsou v AutoCADu jako LISP funkce - tedy (setenv) a (getenv).