Zobrazit plnou verzi příspěvku: Využití dynamických bloků

petr44
05.08.2008, 13:26
Chtěl bych se zeptat jak je to s rozšířením dynamických bloků v praxi.  

Jestli má někdo informace, jak je používání dynamických bloků rozšířeno v oblasti českých firem apod. ? 
Jak je to se znalostmi při vytváření apod. ? (zajímám se o to a zatím jsem potkal velmi málo lidí, kteří by je uměly vytvářet)
jak vidíte využítí dynamických bloků do budocnosti ? Bude využítí stoupat nebo klesat ?
Díky

Kackac
05.08.2008, 13:43
2. Mám celkem malý rozhled po okolí, ale obecně mi přijde, že poměrně málo lidí z vlastní vůle samo od sebe sleduje a zkouší novinky, takže pokud je někdo nenavede, tak s dynamickými bloky (nejen) sami nezačnou. A když je někdo navede, že něco takového jde, tak ještě pořád poměrně málo lidí, alespoň v mém okolí, se podle helpu danou možnost naučí ovládat. Takže pokud nemají někoho, kdo jim tvorbu vysvětlí, tak jedou podle zažitého způsobu práce, protože je to jednodušší, než se učit něco nového. A nebo možná jen pracuji ve špatných atelierech a všude jinde je to lepší.3. Já doufám že stoupat, probůh, dyť je to strašně šikovná věcička! Klesat bude doufám jen pokud Autodesk vymyslí něco lepšího:)

PepaR
05.08.2008, 14:05
Dynamické bloky považuju za jednu z největších novinek v AutoCADu za poslední 4 verze (2006 - 2009) a prodloužilo to živostnost AutoCADu ;)
 
I přesto lze narazit na některá omezení, kdy to pomocí dynamických bloků prostě řešit nelze. Snad v některé z příštích verzí Autodesk rozšíří variabilitu a možnosti dynamických bloků jako takových.
 
Tvorba bloků není zas tak složitá, chce to jen čas a zkoušet a zkoušet a zkoušt. Po pár blocích bude každý skoro profík. Občas je to hodně i o přemýšlení.
 
Jako student jsem měl zájem lektorovat kurzy dynamických bloků nebo praktického nasazení AutoCADu v praxi a zeefektivnění jeho využití. Nicméně nenarazil jsem ještě na firmu, která by mi to umožnila :(
 
PS: A abych nezapoměl, ukázku využití dynamických bloků např. pro stavební praxi ji naleznete v CAD standardech, ve složce Bloky: Bloky - Stavební ČSN.dwg nebo pokud si zakoupíte nadstavbu CADKON 2D, tak tam mají hezkou knihovnu dynamických bloků.PepaR2008-08-05 14:11:02

koutnak
16.11.2008, 15:58
Věnoval jsem tento víkend seznámení s dynamickými bloky a úplně se před sebou stydím, že jsem se na ně nepodíval už dříve (viz Kackac, bod 2). Na to že existují už od verze 2006 je to fakt ostuda. Naprosto souhlasím s Kackac a PepaR, hlavně to jeho zkoušet, zkoušet a zkoušet (nepřipomíná mi to něco ?). Inspiraci a znalosti jsem čerpal z článků Martina Madaje na webu autodeskclub.cz (bohužel musím souhlasit s tím co tam píše = "hůře se o tvorbě píše než se s nimi dělá", mnohdy se jeho popisu opravdu moc rozumět nedá, ale i tak dík :-) ) a také z rozboru dyn.bloků ze zdější knihovny.V této souvislosti bych se rád zeptal. Zisoun má v bloku dvoukřídlových dveří možnost "roztahovat" šířku futer, ale pro každou stranu se to musí dělat samostatně. Dá se to provést současně? Nepřišel jsem na to jak.

zdrk
16.11.2008, 16:13
[QUOTE=koutnak] ...V této souvislosti bych se rád zeptal. Zisoun má v bloku dvoukřídlových dveří možnost "roztahovat" šířku futer, ale pro každou stranu se to musí dělat samostatně. Dá se to provést současně? Nepřišel jsem na to jak.[/QUOTE]

Ano jde to. Použije se stejný způsob jako celková šířka dveří tj. roztahovat dle středního bodu na obě strany. (hodně hrubě řečeno)zdrk2008-11-16 16:13:22

sirkeci
20.04.2009, 21:00
Já jsem popravdě na kouzlo dynamických bloků nenatrefil. Moc nechápu, v čem mají zjednodušit práci. Ano, můžu mít v jednom výkresu méně bloků, které si různě přizpůsobuji, ale to mi pořád připadá pomalejší a pracnější, než mít bloků připravených víc a do výkresu kopírovat ty, které potřebuji. U "nedynamických" bloků také mohu lépe provést rychlý výběr (např. chci dveře 800, vyberu tedy osmistovky, pokud mám stejný dynamický blok pro 700, 800 i 900, tak můžu vybrat leda všechny najednou), zkrátka v tom naspatřuji žádný pokrok, pouze efekt...

alfred
20.04.2009, 21:49
Nejen dveře, ale například výškové kóty - překáží kačena, tak jí obrátím dolů/nahoru/nalevo/napravo. Nemusím vkládat nový blok a přepisovat kótu. použití se najde mnoho. Kačenu nepoužívám jinou než dynamickou.Dle mého názoru je tvorba obtížná, pro běžného uživatele až příliš. Ale zase jsou bohaté možnosti. Když se na to přijde, tak to není zas až tak složité. Hodí se na složitější věci - pokud budu potřebovat blok jednou za měsíc, tak nebudu dělat dynamický. A na druhou stranu - LISPy taky neprogramuje každý, ale každý (téměř) je dokáže použít a mohou mu ulehčit práci.

zdrk
21.04.2009, 08:24
Využití dynamických bloků záleží na každém samostatně. Jde o to dostat cit, kde je dobré ho použít a kde ne.
Nikoho bych nestrašil, že je tvorba obtížná. Jde pouze o to přijít na princip a pak to jde skoro samo.

BladePP
29.04.2009, 22:27
Tak ja som sa s nimi zacal hrat, hlavne s VISIBILITY:) to vyuzivam ak mam dva bloky (podorys, rez) tak ich dam do jedneho dynamickeho, tym padom nemusim mat dva ale jeden blok:)AKO NATO? uz mi to pride jednoduche:)1)vytvorim si klasicke bloky (REZ, PODORYS)2)otvorim novy vykres, uobim kruznicu a B vytvorim blok s nazvom ako cchcem aby sa volal dynamicky blok (f300-16)3)BE (block editor) vojdem don a vlozim si tie dva vytvorene bloky4)dam prikaz visibilty kliknem na vykricnik a nastavim si viditelne vrstvy (SCHNITT, SEiTEANSICHT) potvrdim OK5)do kazdej viditelnej vrstvy vyberiem co chcem vidiet a dam CLOSE BLOCK EDITOR6) W klasicky zapisem vytvoreny dinamicky blok kam chcem a HOTOVO Fakt, ked nato clovek pride ako sa da ktory prikaz vyuzit, tak je to jednoduche :)