Zobrazit plnou verzi příspěvku: Xtools

Reee
10.06.2012, 14:50
Dobrý den,po dlouhé době jsem opět začal využívat Xtools pro přejmenování rámových konstrukcí a nejsem schopen tento prográmek použít, protože mi to hlásí "není povolen pohled rozpisky" při přejmenování  a když hledám nějaký návod, tak jsem nic nenašel. Věděl by někdo jak na to?Ree


Navara
11.06.2012, 08:46
Jakou verzi pouříváte? Poslední verze X-Tools 2.1 nemá žádné nástroje pro práci s rozpiskou a uvedená hláške se v nich nikde nevyskytuje.
Pokud se přesto tato hláška objeví, zkuste před uložením povolit pohledy rozpisky. (pro jistotu oba).
Další možnou příčinou je použití šablon z jiné jazykové verze než české.
 

Reee
11.06.2012, 23:04


Dobrý den,používám verzi Xtools 1.5.4062.19162 a tak jsem ho odinstaloval a nainstaloval X-tools 2.1 a výsledek je divný v tom, že se to podle mne řádně nenainstalovalo a tak zasílám pohled na to jak vypadá po nové instalaci....pokud se mi to podaří připojit....http://imageshack.us/photo/my-images/515/xtools.jpg/



Reee2012-06-11 23:15:13

Navara
12.06.2012, 00:58
Podle obrázku je to v pořádku.
Konfigurace se provádí tlačítkem z horní lišty (QAT). Nastavení pojmenování rámových konstrukcí se provádí v pokročilém dialogu konfigurace. Podrobně je to popsáno v nápovědě.
 
 
uploads/20120612_005726_XTools.zip

Reee
17.06.2012, 22:43
Tak musím se opravdu omluvit za svojí natvrdlost, ale nejsem schopen najít jak se ten program spouští. Tj. provedl jsem nastavení dle návodu,  mám vygenerovaný rám a potřebuji ho přejmenovat a opravdu nevím jak to udělat.


Navara
18.06.2012, 09:14
Inventor umožňuje pracovat s názvem souboru pouze pokud tento soubor ještě nebyl uložen. Proto XTools pracují tak, že zapnete tento nástroj a začnete vytvářet rám. Před tím, než dojde k prvnímu uložení všech členů rámu, provede se přejmenování podle nastavených schémat.
Pokud už máte rám vytvořený a uložený, tak není možné názvy souborů měnit tímto doplňkem a je potřeba použít buď Vault nebo Design Assistant

Reee
18.06.2012, 22:53



Děkuji za pomoc ale přišel jsme na to teprve tak, že jsem si našel návod na videu a tam jsem teprve pochopil, že se celá věc řeší až  při vlastním  ukládání. Nějak jsem měl zafixováno, že nejdříve se musí součásti přejmenovat a pak teprve se soubor může uložit a stále jsem hledal ten vlastní pokyn pro přejmenování, který neexistuje. Jinak se zdá, že ani 2013 nebude mít řešen důsledně problém duplicit a to by mě zajímalo, jak by se to řešilo, kdyby nebyly Xtools.Ručně oklepávat každý sobor v Design assistentu to si neumím představit. A poslední můj dotaz je na to jaký systém pojmenování zvolit všech souborů, aby nebyl dlouhý a byl 100% jednoznačný i na dlaších x let. A zdá se nám, jesli by nešlo do názvu dílu dostat mimo jiné  datum a čas + číslo PC na kterém to vzniklo. Nešlo by to nastavit už od začátku na příslušné akci, abychom nemuseli použít i Xtools?Děkuji.   
Reee2012-06-19 00:18:47

Navara
19.06.2012, 08:43
V X-Tools je tato funkce právě proto, že není globálně nijak řešena. Alternativou je implementace některé z vyšších verzí Vaultu, která má možnost vytváření pojmenovávacích schémat, která fungují i na rámové konstrukce. Tam je potom zaručena jednoznačnost. Jednoznačnost názvů v tomto případě by měla být zaručena výchozím nastavením, které do názvu jednotlivých členů rámoých konstrukcí přebírá číslo součásti nadřazené sestavy a číselník. Pokud tedy máte jednoznačný název nadřízené sestavy, tak k duplicitě nedojde.
Pojmenování souborů je specifické pro každou firmu. Většinou se vychází z nějakého historicky používaného schématu. Použití data a času je sice možné, ale k vytváření a přejmenovávání profilů dochází tak rychle, že je pod rozlišovací schopností běžně používaných formátů zápisu např. přejmenování celého rámu trvá méně než 0,001 vteřiny.

Cheff
20.06.2012, 11:15
K pojmenování všech dílů ocelové konstrukce si design assistent též moc nedovedu představit.
Tedy jsem zvyklý každý název upravit rovnou při vytváření konstrukce, nebo je potom hromadně přejmenuji v prohlížeči a následně "naklikám" (alespoň se zbavím balastu, který občas vzniká při vytváření konstrukce)

Jinak co do jednoznačnosti by bohatě stačilo buď číslo součásti sestavy jak psal pan Navara nebo její název (u nás shodný s číslem součásti) a za tím teprve jeho pojmenování... (bohužel zatím si to tvoříme sami)

Reee
25.06.2012, 22:09
A tak nevím jestli to je správně tato moje poznámka. Ale my řešíme trochu jinou úlohu než je výroba. My řešíme projekty- tedy od slova projektovat stavby a nám přicházejí zakázky, které se snažíme nějak identifikovat. Dále nepracujeme se svými výrobky ale téměř 100 % je nakupováno. A tak jsme přišli na to, že každá akce bude začínat třemi počátečními písmeny tedy např. máme názvy podle ulice, ale potíž je že to není jen ulice v Praze ale v Kladně atd. To jsme pominuli a neřešíme to, tak že máme adresáře podle ulic. Určitě nás napadlo udělat knihu-kde je číslo zakázky - ale vyznejte se v tom trochu rychle...   TZn. 1. adresář je rok, další je ulice, a pak pro soubory Inventoru uděláme z ulice 3 písmena takže např. ul. Sokolská je SOK12. To číslo 12 je rok 2012 - stovky se asi nedožijeme a naše data za 100 let...a chceme ty projekty bez duplicit takže musíme dávat pozor na to, aby se další SOK12 již nevyskytnul v příslušném roce - při našich počtech projektů to jde cca 30 projektů za rok, ale pak následuje dělení na sestavy podsestavy - tj. SOK12_OCK_1.iam a jeho zdrojové .ipt je SOK12_ock_1.ipt, malá písmena protože se jedná o ipt. OCK znamená ocelová konstrukce. Dost špatně se to popisuje ale musíme si uvědomit že následuje pak systém odvozování, kde se různé podsestavy vkládají do sestav, které se dále odvozují do jiných klidně několika  .ipt ze kterých se generují další iam a vzniká docela systém ve kterém je navíc třeba se orientovat. A pak se nesmí zapomínat na jednotlivé rámy, které musíme generovat přes Xtools a je dobré dávat tomu nějaké vhodné názvy. A jsme asi u toho, že se v tom vyzná pak akorát sám autor a to ještě pár dnů... a pak ty délky názvů, ono se to řetězí a tak mě napadlo jestli náhodnou někdo nemá propracovaný systém, generování názvů, abychom  se v tom po těch sto letech zase vyznali... 

dusek
26.06.2012, 09:29
osobně nejsem moc příznivcem pojmenovávání SOK12_OCK_01 a podobně, jak říkáte, po chvíli se v tom nikdo nevyzná, ani sám autor. :-) nevím jestli máme nějaký propracovaný systém, ale myslím, že to co používáme je praktické. Vyrábíme od jednoduchých svařenců tlakových nádob až po velké sestavy kotlů o několika tisících dílech. V inventoru začínáme i s projektovou dokumentaci. Takže ten záběr je opravdu velký. Vše musí mít svůj jedinečný název. Tlakové nádoby a projekty začínají číslem zakázky, kotle začínají typem, následuje pak nějaké slovní označení o co se jedná, například plášť, dno, topeniště ... Tím, že se to opakuje, tak se mění jen číslo zakázky, případně typ. Důležité je také složkování, každá složka zase začíná číslem zakázky nebo typem, za tím je pojmenování o co se jedná. Vrcholová složka má název zakázky (ve vašem případě by to bylo například 123 - Sokolovská Kladno). Vrcholové sestavy ukládám do vrcholové složky a ostatní podsestavy pak do dalších složek. Pak vím, že když jdu zakázky na Sokolovskou a potřebuji napříklas sestavu topeniště, tak vím, že mám hledat soubor pojmenovaný topeniště ve vrcholové sestavě. Já si čísla moc nepamatuji, tak takhle vím, kde co mám kde hledat. Pro návrh složkování chce mít trošku cit a povědomí co se v té firmě dělá. Důležité je také dodržování nastaveného systému. Občas by to chtělo nějaký pomocný slovník na pojmenovávání, aby pak nevznikl třeba název "podložný plech podstavy podložného plechu" a podobně. :-)


Reee
26.06.2012, 15:07
Chtěl bych poprosit - nebyl by tam nějaký náhled, protože jsou názvy adresářů ve kterých jsou jednotlivé zakázky soubory inventoru a dále vlastní označení zakázek, které se nese celým stromem INventoru. Tzn. chceme zabránit duplicitě názvů tj. abychom při každém založení hlavní sestavy nemuseli zkoumat, jestli jsme toto slovo již někdy nepoužili. Pokud se na to díváme, že takto budeme pracovat např. 10 let...tak se nám zdá, že by bylo dobré to správně zvolit i z toho důvodu, aby názvy byly co nejkratší. Hledáme tak trochu inspiraci 


dusek
26.06.2012, 17:07


tak, zkusim se to nějak stručne popsat, na obr. 1 je vidět celkové složkování ve Vaultu, dál ukázka pokračuje na rozdělení kotlů, ten mám rozdělen do 4 celků. Ukázka pokračuje Složkou Topeniště, tu už to dělím na jednotlivé výkonové typy. Vytvořil jsem si jeden prototyp a podle něj pak jedu všechno ostatní, takže i když je to složité na díly, vím, kde co zruba hledat. Soubory pojmenovávám podle toho co to je, například Plech podložný stolu a před něj dám jedinečný znak, což je v tomto případě označení typu.http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=9134072365610na dalším obrázku je vidět složkování projektů, zde je to o něco horší, dispozice může být odlišná, ale i tak se snažím držet jednotlivé složky abych věděl co v které složce je. Odlišovacím znakem tu jsou čísla zakázek. Pokud pracujete na projektech, tak toto asi bude nejlepší inspirace.http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=2134072384514třetí je ukázka typové výroby tlakových nádob, Opět se snažím složkovovat jednotlivé soubory dle nějaké logiky. Rozlišovacím znakem tu je typové číslo z katalogu.http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=313407239768a v posledním obrázku je ukázka pojmenování jednotlivých dílů a sestav.http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=913407241355Vzhledem k tomu, že šlo o moje první nastavování systému, tak tam jsou drobné chyby, pro náš účel ale vyhovující. Základem je, že všichni musí dodržovat nastavený systém, jakmile nastoupí nějaký flink, tak je všemu konec. Snad jako inspirace to bude stačit.


dusek2012-06-26 17:28:36

Reee
26.06.2012, 21:06
Děkuji moc,ale určitě to je dobrá inspirace. Na tom posledním obrázku ale nevím co k čemu patří a co je z čeho odvozeno - my hodně odvozujeme takže nevím jestli vy máte to samé . TZn. naše snaha kvůli srozumitelnosti  je dávat do společného adresáře ty soubory, které spolu souvisí ale přednostně z hlediska návatností v INventoru. Tzn. všechny ipt soubory a sestava, která je z nich sestavena. Tzn. vlastně se podřizujeme srozumitelnosti z hlediska práce v  Inventoru než vlastní dělení podle funkčních celků stroje. Teď to řešíme tak vlastně zvažujeme více alternativ jak k tomu vlastně přistoupit. Ta naše úloha je hodně podobná - tj. jednotlivé výkonové typy tzn. jeden představitel a ten se bude upravovat. TZn. přijde-li požadavek překopírujeme přes Vault nejblíže vhodného představitele - tím vytvoříme základ, dáme tomu čnázev nebo číslo zakázky  pro modifikaci a pak začneme upravovat. Ale ta srozumitelnost a řád pro všechny je základ a tak laborujeme. Takhle si to zatím  představujeme. Na začátku jsme si to předstvovali ovládat tabulkou, ale to je nemožné   


dusek
26.06.2012, 22:44
na poslednim obrazku je ukazka jak pojmenovavame soubory, kam to patri poznam podle toho v jake to je slozce.pokud to dobre chapu, tak pouzivate nejaky vychozi skeleton, i to my pouzivame, vychozi skeleton pojmenuju jako skeleton neceho a ulozim to tam, kde mam vrcholovou sestavu. jednotlive dily pak rozmistim do podslozek, kdyz mi tu nechate emailovou adresu, tak ve ctvrtek poslu nahled, nechce se mi to tu nechavat verejne, je v tom trochu know how a nevim kdo vsechno sem chodi podle mne je idealni najit kompromis mezi srozumitelnosti Inventoru a delenim podle funkcnich celku, nam myslim, se to povedlo


Reee
27.06.2012, 07:46
Dobrý den,poslal jsem Vám informace do Vašeho soukromého mailu.