Zobrazit plnou verzi příspěvku: Zabezpečenie súboru

be_em
28.02.2008, 13:00
Potrebujem zaslať e-mailom podklady pre statika, tzn. stavebnú časť projektu - pôdorys, rezy, krov, detaily, čiže ide prakticky o celý projekt. Nejde to inak ako mu zaslať súbor dwg. Zaslať dwf alebo pdf zatiaľ nechcem. A teda keď mu zašlem DWG ako keby som mu poslal celý projekt, čo je podľa mňa blbosť.

Existuje taká možnosť, že by som súbor DWG zahesloval alebo ochránil tak že si ho môže ľubovoľne pozerať, merať vzdialenosti ale nebude možné ho ukladať, kopírovať, robiť v ňom zmeny prípadne kopírovať z neho niektoré časti?

Čiže zaheslovaním DWG by si ho mohol iba pozrieť, zakázať tlač, úpravy, kopírovanie a Save as.

Viem že pomocou DWF by to šlo, ale to zatiaľ nemôžem a CADVault nemám.

Ďakujem za odpoveď.

mnementh
28.02.2008, 13:11
Chudak statik. Soucitim s nim, jsem taky statik a dat mi stavar podklady u nichz jsou tak silena omezeni tak asi hodne zurim.Ale to je jedno. Reseni neznam. Specialista by si musel vase podklady obkreslit do sveho vykresu, nebo je pouzit jako externi referenci.A jen se zeptam...myslite, ze Vam specialista zmeni vykresy bezduvodne a aniz by Vas informoval?

Vladimír Michl
28.02.2008, 13:20
Přesně pro tyto účely slouží právě CADVault a podložené soubory DWF.
 
Pokud vám jde o to ochránit "duševní vlastnictví" v oněch DWG souborech, nic jiného než CADVault nebo DWF vám nepomůže. Pokud jde jen o to, aby statikem zakreslená data nezměnila data vaše, stačí když bude pracovat na prázdném výkresu, do kterého si váš projekt podloží jako xref.

be_em
28.02.2008, 13:23
nie, ospravedlňujem sa, asi som to zle vysvetlil, tiež som dva roky robil u statika takže viem o čom to je. Statik ide vyhotoviť iba statický posudok stavby k stavebnému konaniu, tzn. nejde kresliť žiadne výkresy iba posúdiť stavbu, takže myslím že v takejto forme mu to bude stačiť ... ale prívítam Vaše postrehy aj v tomto smere.

mnementh
28.02.2008, 13:31
Mno pokud nebude delat vykresy tak mu to poslete v pdf a jestli muzu soudit ze sve zkusenosti, tak si to vytiskne...jinak...pokud potrebuje vytvorit model pro vypocet (haly....) hodne prace mu vyresi moznost podlozit si v prislusnem programu vas projekt v dwg a modelovat podle nej.Moje zkusenost...kolegove stavari delaji v revitu, dostavam od nich kompletni model abych si z nej vyextrahoval co potrebuji a nemusel se jich zbytecne dozadovat dalsich informaci. Pokud delaji projekt v autocadu, funguje to na stejnem principu. Existuje mezi nami duvera a hlavne komunikujeme.

be_em
28.02.2008, 13:44
... určite nebude vyhotovovať žiadny model, bude iba čítať z výkresu a preberať (merať) rozmery pre statické schémy ... je to statik ešte zo "starej" školy

Ferdinand
29.02.2008, 13:55
Tak jedině teda dwf. Pokud to nechce, protože se mu to tak nelíbí, klidně se můžete odvolat na smlouvu, kde je to určitě stanovené... S jakým SW pracuje ten starý statik?

be_em
29.02.2008, 14:50
joj ... prepáčte, ale berete to tu moc vážne

žiadna zmluva nie je, pre stavebné konanie na novostavbu rodinného domu žiadajú (konečne aj u nás) statický posudok a pán myslím že počíta ešte všetko ručne, je to starý pánko ale "PÁN STATIK" ... nespolupracujem s ním, toto je narýchlo pomoc môjmu jednému známemu, ktorému troška prihára pred konaním.

Nakoniec som to nekomplikoval a poslal som mu nutné výkresy v DWG, ostatné v PDFbe_em2008-02-29 14:55:46

prybka
01.03.2008, 14:28


[QUOTE=Ferdinand]S jakým SW pracuje ten starý statik?[/QUOTE] To je při předávání výkresů zásadní otázka.Jinak PDF se dá zabezpečit, aby různé funkceprohlíženítiskkopírováníByly podle úrovně oprávněnízakázánymožné po zadání heslapovolenyPokud je ale potřeba odměřovat, tak bych nikomu, koho nechci naštvat PDF neposílal a poslal bych mu dwg nebo dwf.prybka2008-03-01 14:30:09

be_em
02.03.2008, 13:16
však ako som písal ... dôležité výkresy t.j. pôdorysy a rezy dostal v dwg a ostatné, t.j. výkazy, technické správy, pohľady, detaily dostal v PDF, s tým že pre PDF bola povolená iba tlač.

Radim Cech
02.03.2008, 17:03
tak mu všechny výkresy vytiskněte a máte klid. Předpokládám, že to máte okótované. Pokud je to "stará škola", tak se nebude chtíí s nějakými PDF, DWF apod. otravovat.

prybka
03.03.2008, 10:45
Osobně ale restrikce na předávanou dokumentaci moc rád nemám. Dělám to jen lidem, kterým se chci pomstít. (A já nejsem mstivý.) Pokud se např. katalogové listy předávají s restrikcemi na kopírování, je to nepříjemné, pokud chcete třeba do technické zprávy opsat přesný popis výrobku, nebo parametry výrobku předat do databáze návrhového programu. Ve Vašem případě by pro uživatele mohlo být příjemné zkopírovat do své zprávy parametry projektu jako adresa, název akce, jméno investora, logo generálního dodavatele atp., aby to bylo všude stejně. Vždy se na věc dívejte také z pohledu druhé strany!!! Jestli je statik tak dobrej, jak píšete, tak bych mu důvěřoval a spíše bych se snažil mu práci maximálně usnadnit, aby se mnou rád spolupracoval.P. S.Ochrany se dají také obejít. Pokud umožníte tisk, tak např. pomocí PDFCreator si uděláte pdf bez restrikcí. Kopírování textu můžete znemožnit tím, že pdf budete generovat jako obrázek. Špatný hoch pak ale použije např. GSview a OCR. A jsme zase tam, kde jsme byli. Není tedy jednodušší důvěřovat si?

prybka
03.03.2008, 10:50

[QUOTE=Radim Cech]tak mu všechny výkresy vytiskněte a máte klid. [/QUOTE]To by ale chtělo inkoust, který po 14 dnech sám vyprchá. Nevíte o takovém?P.S.To, že máte diagnózu "paranoia" neznamená, že po vás nejdou!

prybka
03.03.2008, 11:05
Se svým posledním příspěvkem nejsem spokojen. Mohl jsem s ním někoho urazit. Proto se pokusím formulovat svůj zásadní pohled na věc a předchozí příspěvek berte jako více či méně povedený vtip. Zásady:1) Bez důvěry není možná spolupráce.2) Spíše důvěřuji lidem, než technickým prostředkům.

be_em
04.03.2008, 13:24
teda musím reagovať (ale teda nie na prvý príspevok pána prybku :-)

... som opatrný, lebo ma to naučila prax ... pracujem momentálne vo firme, kde sa už neprojektuje skoro vôbec a zameriavame sa hlavne na manažment projektov, tzn. na projekty urobíme výber, zmluvné podmienky, vybavíme všetky povolenia, výber zhotoviteľa, realizáciu stavby a túto nakoniec odovzdáme investorovi ... rukami nám prešlo niečo cez 40 stavieb, niektoré sú už hotové a nie sú to teda žiadne drobce (pod 200 mil. je ich minimum) ... ale aby som moc nekecal, po všetkých týchto skúsenostiach by som v živote neodovzdal celú projektovú dokumentáciu vo forme "DWG", navzájom sa kopíruje čo sa len dá!!!

A poznámka k horeuvedenému statikovi, on je vo firme ktorá projektuje aj rodinné domy. Odovzdaním celého projektu by som odovzdal firme celý hotový projekt a to som nechcel, proste tá dôvera po skúsenostiach tu nemôže byť. Ale ako som povedal, nutné veci som odovzdal v DWG a zatiaľ spolupráca funguje bez problémov.be_em2008-03-04 13:28:29

mnementh
04.03.2008, 13:28
Ja myslim, ze otazka lidskeho elementu asi neni nosnym prvkem tohoto fora. Skoro se stydim ze jsem to tak trosku rozpoutal :o) Takze se omlouvam :o)

be_em
04.03.2008, 13:37
ale nie, všetko je v poriadku .... a myslím si že aj iné témy tu majú určite prínos

Vladimír Michl
09.03.2008, 19:05
[QUOTE=prybka]To by ale chtělo inkoust, který po 14 dnech sám vyprchá. Nevíte o takovém?[/QUOTE]
Víme - v elektronické podobě něco takového nabízí nadstavbová aplikace CADVault (zadává se datum expirace obsahu DWG výkresu).

mnementh
09.03.2008, 20:53
Nová zabezpečení evokuji potrebu po jejich zneskodneni :o)