Zobrazit plnou verzi příspěvku: Začištění stěn

rzelinka
04.06.2010, 10:18
Omlouvám se předem za další příspěvek, mám asi zase " slabý " týden.Už dlouho bojuji s jednou zabudovanou vlastností Revitu, že má prostě tendenci kreslit stěny na osu , nosné příčky atd. Na stavbě se však nosné stěny nikdy nevynášely a vynášet nebudou na osu.Když jsem čárkoval v ACA tak mne k nepříčetnosti vytáčely tzv. dopravní značky s vykřičníkem abych začistil stěny. Však to znáte...Tato radost se mi naneštěstí přenesla do Revitu.I když nastavím dočasné kóty, tahání stěn na líc stěny neustále se mi prostě body vlečení chytají na osy!!!! Přikládám obrázek který všechno napoví. Nevím, jak to pak vypadá s výkazem materiálu ale jsou prostě situace, kdy potřebuji aby bod vlečení lícoval s lícem zdiva. Teď otázka: Dá se to nějak nastavit  natvrdo, někde v něčem v šabloně , nebo je třeba si vzít ozdravné lázně jednou z půl roku? 

statecny
04.06.2010, 10:47
Čáru tažení stěny můžete nastavit v liště možnbostí při vytváření stěny. Pokud nastavíte např. Na vnější plochu, Revit si toto nastavení zapamatuje a při dalším vkládání stěny ho použije. Pokud to chcete použít po založení nového projektu, uložte si toto nastavení do šablony.statecny2010-06-04 10:48:34

rzelinka
04.06.2010, 12:42

Pane Statečný děkuji, ale když se podíváte na ten obrázek, tak vidíte že to nastavení tak je. Jedná se mi spíše o to, že i když to tak nastavím stěna se přesto chytá k ose té druhé. ( Ta měla čáru tažení taky nastavenou!!!)Všimněte si bodu tažení na pravé straně! Je na ose a neustále skáče pořád té ose i když za něj potahuji a chytám ho k líci zdiva.To byl ten můj problém.No a odpovím si sám. Jednoduchým postupem jsem zjistil, že s tím nejde nic udělat. Revit myslí prostě tak, že stěny jsou vzájemně začišťovány na osu ať se děje co se děje.Postup:OBR.1 Namaloval jsem dvě stěny s čárou tažení na hraně a ukončil jsem je ve stejném bodě.OBR.2 Nakreslil jsem vodorovnou stěnu kterou jsem je spojil s čárou tažení na hraně bližší k nim. Stěny se začistily na osu té vodorovné!!!OBR.3 Rozpojil jsem vodorovnou stěnu a stěna svislá zůstala viset v poloze na osu stěny vodorovné. je to jasné.Proč to tady melu? Při návrhu a některých změnách když táháte stěny tam a sem a ony nezůstávají v původních délkách.
rzelinka2010-06-04 13:25:54

statecny
04.06.2010, 13:15
Teď už tomu rozumím, nejde Vám o vynášení stěn, ale o umístění úchopových bodů.
Stěny se při vynášení automaticky začišťují a pokud jsou napojeny kolmo na sebe, zobrazí se uzlový bod stěny na ose druhé stěny. Můžete ho maximálně přesunout na vnitřní nebo vnější plochu podle toho jak je stěna vynášena. Na výkazy to nemá vliv. Pokud nechcete zachovat automatické připojení stěny, kleoněte pravým tl. myši na uzlový bod a vyberte z kontextové nabídky Nepovolit připojení. Pak budete moci zalícovat uzlový bod stěny s lícem jiné stěny aniž by došlo k jejich spojení.

rzelinka
04.06.2010, 13:36
Děkuji , omlouvám se za ten rozhozený upload obrázků. Již jsem to pochopil.Někdy je to začišťování stěn ale lepší ponechat, protože každá stěna má dva konce...