Zobrazit plnou verzi příspěvku: Záhadné deformace při tisku rastrových obrázků

shinook
03.07.2008, 11:07
Dobrý den..V poslední době se mi stává, že při tisku rastrových obrázků z AutoCADu dochází k zvláštnímu zhoršení kvality na tiskovém výstupu - jsou to jakoby roztřesené hrany..Je to vidět na obrázku - link zde:http://www.vaclavkolinsky.cz/ukazka.bmpOvěřoval jsem různá nastavení, zkoušel jsem to z různých počítačů, z různých verzí AutoCADu a na různých tiskárnách (včetně PDF Creatoru, z něhož pochází ukázka) a dělá to tak vždycky - přitom vektorová grafika je v pořádku a z ostatních programů se i obrázky tisknou bez problémů ..Nevíte někdo čím to může být a jak se toho dá zbavit??Moc děkuju za odpovědi

Ferdinand
03.07.2008, 11:20
A ten obrázek "origiál" je vytvořen jak? Podívat se ve Windowsech v nastavení tiskárny na rozlišení výstupního formátu např.
Print Mode=Standard/High
Graphic Settings...
položky/záložky se mohou jmenovat podobně - dle typu tiskárny.

shinook
03.07.2008, 11:27
"Originál" je výřez původního obrázku bez jakýchkoli úprav - a na pravé straně je výřez z PDFka..S nastavením tiskáren jsem si hrál dost, ale nemá to vliv na to roztřesení.. K tomu mi dochází na všech tiskárnách bez rozdílu, včetně virtuálních.. ale jen při tisku z AutoCADu..

Ferdinand
03.07.2008, 16:34
Tak mne napadá ještě tohle:
- Zkusit ve vlastnostech rastrového obrázku změnit rozlišení (buď dvojklikem=Brightness/Contrast, anebo v Properties po výběru=Brightness/Contrast/Transparency)
- Aplikovat aktuální Service Pack AutoCADu (přestože třeba už jednou aplikován byl)
- Aplikovat aktuální Service Pack Windowsů (i když  se domníváte, že jednou už aplikován byl) - nepíšete, pod kterýma frčíte
- Spustit opravnou instalaci CADu
- V AutoCADu odebrat všechny tiskárny a nainstalovat je znovu
- Ve Windowsech odebrat všechny tiskárny a nainstalovat je znovu
- Zaktualizovat drivery tiskáren
...a jako poslední: Pro tisk rastrových obrázků používat jinou aplikaci než AutoCAD (ale to asi výkres neobsahuje pouze ten obrázek, viďte...)

Buba
04.07.2008, 08:47
Skúsili ste Tip 5168?

Kosík
04.07.2008, 09:08

[QUOTE=shinook]"Originál" je výřez původního obrázku bez jakýchkoli úprav - a na pravé straně je výřez z PDFka..S nastavením tiskáren jsem si hrál dost, ale nemá to vliv na to roztřesení.. K tomu mi dochází na všech tiskárnách bez rozdílu, včetně virtuálních.. ale jen při tisku z AutoCADu..
[/QUOTE]Podle náhledu se zdá, že došlo k přerastrování bitmapy. Zkusil bych srovnat rozlišení výstupu u tiskárny nebo u autocadu se vstupnímy údaji o bitmapě. Mám podobná problém při tisku do pdf, kdy zdroj má rozlišení 400 DPI a tiskárna umožňuje 300 nebo 600 a výše DPI. V prvním případě se tiskně každá druhá řádka a v druhém je to neuvěřitelné "hovado"Jan Kosík

zdrk
04.07.2008, 10:01
A co je to za příšernou tiskárnu. Případně bych se jí rád vyhnul.

alfred
04.07.2008, 10:48
A dela to i u jinych tiskaren? Treba DWF? Co kdyz se to tiskne na papir? Co to je za PDF tiskarnu?

Kosík
04.07.2008, 14:52

[QUOTE=alfred]A dela to i u jinych tiskaren? Treba DWF? Co kdyz se to tiskne na papir? Co to je za PDF tiskarnu?[/QUOTE]

Kosík
04.07.2008, 15:04

[QUOTE=Kosík]
[QUOTE=alfred]A dela to i u jinych tiskaren? Treba DWF? Co kdyz se to tiskne na papir? Co to je za PDF tiskarnu?[/QUOTE][/QUOTE]Je to podle mého názoru dobrá "tiskárna" PDFCreator akorát že neumí 400 dpi, to v nabídce není.

alfred
04.07.2008, 15:34
U PDF Creaturu si muzu nastavit jake chci rozliseni (cislem), jak chci rastry komprimovat, ....

Kosík
04.07.2008, 17:01

[QUOTE=alfred]U PDF Creaturu si muzu nastavit jake chci rozliseni (cislem), jak chci rastry komprimovat, ....[/QUOTE]Tak to jsem nenašel. V předvolbě tisku v upřesnění tiskárny se v kvalitě tisku rozbalí tabulka od 72 - 4000 dpi a nereaguje na přepsání.

alfred
04.07.2008, 17:48
No, doufam, ze mluvime o stejnem programu. V nastaveni tiskarny PDF Creatoru je u formatu PDF zalozka "Komprese" - viz obrazek. Tam si nastavim DPI jake chci. Ale netusim, jestli to vyresi Vas problem...

Kosík
04.07.2008, 20:05
Děkuji do kmprese jsem zatím nikdy nešel, nastavení jsem prováděl pouze na tiskárně. Uvidí se zda je to, to co jsem si myslel.

shinook
17.07.2008, 10:50

Problém - viz ukázka u prvního příspěvku - nemá nic společného s rozlišením  ani kompresí, to vypadá trochu jinak..  Jde o to, že některé pixely se jakoby o trochu posunou oproti své správné poloze, a hrana pak vypadá zubatá, přestože obrázek je v dostatečném rozlišení.. Taky už jsem psal, že nezáleží na tiskárně, je to na všech stejné..Už jsem z toho
shinook2008-07-17 10:53:39

alfred
17.07.2008, 12:25
Podle uvodniho obrazku to jiste kompresi neni. Zminku o kompresi jsem psal v souvislosti moznosti nastaveni DPI v programu PDF Creator, ktera se povoli az po nastaveni komprese rastru.Neco podobneho nam delal plotr pri spatne zarovnanych tiskovych hlavach, ale to se nemuze projevit v PDF.V diskusi padlo nekolik navrhu. Nic nezabralo? Zkousel jste to DWF, nebo tisknout do rastru - treba PNG.Jak je ten PDF vytvoren?Zkousel jste ty soubory vytisknout z jinych pocitacu?

shinook
18.07.2008, 09:19
Tak jsem s tím včera a dneska trochu experimentoval a výsledek je:-- Nezáleží na tom z kterého počítače tisknu-- Nezáleží na použité tiskárně a tím pádem ani na jejím nastavení-- Nezáleží ani na verzi AutoCADu-- Dělá to ve všech výkresech, starých i nově vytvořených    (přitom před nějakou dobou to ještě fungovalo v pořádku)-- Je to divný..:-PJediný co nakonec funguje je ten "DWF ePlot.pc3" a "DWG to PDF.pc3", tím to jde bez problémů, takže tak to teď budeme řešit, než to vymyslíme nějak jinak..Děkuju moc za rady..:-)

jersey
19.07.2008, 23:45
Dobrý den,  pokud jak píšete není problém někde v nastavení v tiskárny atd. zkuste se podívat do Spávce úloh systému windows, do Prosesy zda se vám při tisku nezpoští něco co tam nepatří, konkrétně nějaký trojan, popřípadě zkontrolovat antivir.

alfred
20.07.2008, 21:58
Zkousel jste to nekde uplne jinde nez v praci? Popisu co se nam jednou delo.Meli jsme sdilenou tiskarnu, ktera byla pripojena k tiskovemu serveru, normalne k paralelnimu portu. Tiskarna byla na druhem konci mistnosti a tedy napajeni tiskarny bylo v jine zasuvce nez server. Ty zasuvky byly kazda na jine fazi a nekdy se na strance vyskytoval jeste se spravnymi pismeny "rozsypany caj". Pomohlo pripojeni tiskarny na stejnou zasuvku.To samozrejme nemuze mit vliv na PDF tiskarnu.Jinak zkuste jeste vyupgradovat operacni system, drivery tiskareny. Jestli je to sitova tiskarna, zkuste ji pripojit primo k pocitaci. Jestli se tiskarna nebo plotr kalibruje, zkuste prekalibrovat. Pozor, nekdy muzou pri kalibraci vadit rosvicene zarivky...