Zobrazit plnou verzi příspěvku: Základy práce s měřítkem

Mart.Kolin
06.06.2006, 14:41
Kde najít na internetu nějaký AutoCad tutoriál?
V AutoCadu kreslit umím, ale mám špatné návyky. Např. vůbec nepracuji s měřítkem výkresu, s Rozvržením apod. Měřítko typu čáry apod. měním přes valstnosti. Kde najít zákl. info o tom jak používat správně CAD?
Radši něco na webu. Knížku nechci kupovat, angličtina nevadí.Mart.Kolin2006-6-6 14:43:51

Ferdinand
06.06.2006, 14:46
Intalační CD k AutoCADu: Help
(Nemáte špatné návyky, ty budete mít až po 10ti letech.... Máte pouze mále zkušeností. )Ferdinand2006-6-6 14:47:34

Mantlík
06.06.2006, 15:08
Informací na webu je spousta (až moc) ale moc ucelených jich tam nenajdete. Podle mých zkušeností je lepší na webu hledat cíleně konkrétní problémy, jinak tím strávíte spoustu času.
Pro Vaše problémy by podle mne nějaká kniha byla lepší - jinak souhlas s p. Ferdinandem - jsou tam i tutoriály
 

PepaR
06.06.2006, 17:20
Zkuste web AutoCAD jednoduše...

Mart.Kolin
07.06.2006, 06:58
[QUOTE=PepaR]Zkuste web AutoCAD jednoduše...[/QUOTE]
Tak to je bohužel až moc jednoduché. A ohledně mého problému nepotřebné :-(
Nejlepší bude ta kniha, ale chtěl jsem ušetřit :-)

Machacek
07.06.2006, 07:03
Doporučuji zakoupit "Mistrovství v ACADu" a nebo knížku o Acadu od Geoge Omury (doufám, že si to jméno dobře pamatuji).  Jsou to knížky podle kterých se toho o CADu naučíte hodně. Jsou u nich i CD s cvičeními, na kterých si všechno krásně vyzkoušíte.

Radim Cech
07.06.2006, 09:14
Souhlasím s posledním příspěvkem. Tato BIBLE CADu se jednou vyplatí.  Bohužel s narůstajícími verzemi zastarává, ale v daném okamžiku Vám poskytne velmi podrobný popis, co a jak. Doporučuji také Technické knihovny, kde mají docela dost knížek o CADu, zda zrovna tuto, tak to nevím. Vy se učíte sám a budete pracovat sám? Nejste v žádné firmě, kde by existovaly jakž takž zavedené způsoby zpracování projektů?

Buba
07.06.2006, 10:22
Tieto stránky sú tiež celkom dobré.
http://www.fce.vutbr.cz/studium/materialy/autocad/acad_new/d efault.html
Alebo skúste Tutorial v Helpe.
Pre tímovú prácu je fakt veľmi dobré a užitočné vytvoriť si spoločné pravidlá pri tvorbe výkresov.
 

Mart.Kolin
07.06.2006, 12:30
to Radim Cech>>>
učil jsem se ve škole. Na firmě se normálně kreslí, ale neproběhl tu nikdy žádný pořádný kurz a všichni jsou tak trochu samouci.
Tzn. základy tvorby výkresu nikdo neovládá. Nemluvím tu o kreslení, editaci a kótování, to všichni tak nějak zvládají. Jde o efektivní a správnou práci s Cadem. Na to je potřeba kurz s DOBRÝM lektorem nebo DOBRÁ kniha.

Radim Cech
07.06.2006, 13:24
Tak to Vás lituji, myslím tím celý kolektiv!!!

Ferdinand
07.06.2006, 15:10
Já zase lituji onoho zaměstnavatele...že jeho zaměstnanci pracují pomalu, zdlouhavě, zbytečně komplikovaně, neefektivně...

Buba
07.06.2006, 15:11
Vypracujte si v "kolektíve" spoločne spoločné pravidlá kreslenia a tvorby dokumentácie. Uvidíte ako Vám to prospeje v ďalšej prosperite firmy. Ak to nemá kto spraviť alebo zorganizovať, tak sa do toho pustite vy. CAD fórum Vám v tom určite pomôže.

Radim Cech
07.06.2006, 15:41
Jak můžete litovat zaměstnavatele??? Vždyť je to jeho problém, že mu pracují zaměstnanci neefektivně!!! To je sen každého zaměstnance, nic nedělat a ještě být za to placen!!! Tím jsem nechtěl kohokoliv urazit.

Mart.Kolin
07.06.2006, 15:50
lítost je na místě. šéfa - pro jeho krátkozrakost a nás - pro špatné návyky které už se po tom čase nedají odstranit (nebo hooodně těžko)
takže vzhůru pro knížku :-)
díky všem za účast

PepaR
07.06.2006, 16:53
Jen taková poznámka na okraj, sebelepší mistrovství v AutoCADu nenahradí to, když si sednete všichni zaměstananci do jedné místnosti, vznesete požadavky a pak na základě zkušeností řeknete co ano, co ne! Já osobně nikdy po podobné knížce nešahal a čerpal jen z dostupných informací v češtine nebo v angličtině (a to jich není rozhodně málo).
 
Navíc se mi u většiny knížek nelíbilo, že jsou spíše ukazovány na příkladech a požadavcích pro strojaře. Ale je pravda, že Mistrovství v AutoCADu jsem si prohlížel v knihkupectví už hodně dávno nebo si jej pletu s některou z podobných knih, kterých je na našich pultech přehršel.
 

Radim Cech
07.06.2006, 17:35
"Mistrovství" má jednu výhodu, a to že jsou tam téměř všechny funkce postupně vysvětleny, prostě taková Encyklopedie. Když člověk potřebuje něco najít, je to většinou tam. Ale je pravda, že praxí a konzultacemi a odkoukáním od jiných se člověk naučí mnohem více.

Mart.Kolin
08.06.2006, 07:50
citace:"Já osobně nikdy po podobné knížce nešahal a čerpal jen z dostupných informací v češtine nebo v angličtině (a to jich není rozhodně málo)."
no a kde ty dostupné informace jsou? Help mám projitej, příkazy znám, kreslit a editovat umím.
Můj problém je v tom, že neumím používat Rozvržení. A s měřítkem v modelu mám taky problém. Skoro všechno upravuju přes vlastnosti a kopii vlastnontí a když pak změním měřítko něčeho, tak to nekoresponduje s ostatním...
Ideální si to nechat nalejt do hlavy od někoho kdo neumí jenom kreslit, ale umí POUŽÍVAT AutoCad, se vším co ten soft umí a co ulehčuje a zjednodušuje spoustu práce. HOWGH

Vladimír Michl
08.06.2006, 08:00
Doporučuji přečíst si kapitolu "Tvorba rozvržení výkresů s více pohledy (výkresový prostor)" v Uživatelské příručce (F1). Popř. absolvovat nějaké vstupní školení AutoCADu.V modelovém prostoru se zpravidla měřítko nepoužívá.

Mart.Kolin
08.06.2006, 08:08
Děkuji za tip. V modelovém prostoru jsem myslel jakože na typ čáry (osy, nevid. apod.)

Machacek
08.06.2006, 08:20
Kupte tu knížku, fakt to hodně pomůže. Jsem taky víceméně samouk a ty knížky mi hodně pomohly.
Doma mám toho Omuru a podle něj jsem si dokonce zvládnul jen tak pro ověření různých věcí překreslit barák do 3D a nakonec i vyrendrovat s povrchy. Všechno o rozvrženích se tam taky dočtete. A spoutu další věcí.
V práci máme to Mistrovství a to je taky dobrá bible.
Jinak ještě na zdokonalení věcí ohledně "programování" v dieselu jsem absolvoval školení přes internet u p. Pajerchina. Občas tady od něj proběhne taky nějaký příspěvek.
 

Buba
08.06.2006, 10:16
[QUOTE=Mart.Kolin]
citace:"Já osobně nikdy po podobné knížce nešahal a čerpal jen z dostupných informací v češtine nebo v angličtině (a to jich není rozhodně málo)."
no a kde ty dostupné informace jsou? Help mám projitej, příkazy znám, kreslit a editovat umím.
Můj problém je v tom, že neumím používat Rozvržení. A s měřítkem v modelu mám taky problém. Skoro všechno upravuju přes vlastnosti a kopii vlastnontí a když pak změním měřítko něčeho, tak to nekoresponduje s ostatním...
Ideální si to nechat nalejt do hlavy od někoho kdo neumí jenom kreslit, ale umí POUŽÍVAT AutoCad, se vším co ten soft umí a co ulehčuje a zjednodušuje spoustu práce. HOWGH
[/QUOTE]
Už som tu raz vysvetlila čo je to Rozvržení a Viewporty a ich význam. Bola to formulácia, ktorú som raz použila pre kolegov, lebo tiež im to nešlo do hlavy. Nie je to síce veľmi odborné, ale myslím, že dosť polopatistické.
Skúsim Vám to nájsť a potom Vám pošlem linku.

Buba
08.06.2006, 10:18
Tu je tá linka. Prečítajte si to celé.
http://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=1663&KW =Buba
 

Buba
08.06.2006, 10:22
Ináč som tiež samouk. A teraz už učím ďalších. Najväčší význam má naozaj prax v kreslení, rozhovory so skúsenými užívateľmi, a obrovský význam má aj toto CAD fórum, ktoré mi veľmi šetrí čas, keď potrebujem niečo nájsť, overiť, alebo ozrejmiť.
Mnohokrát za to ďakujem p. Michlovi, všetkým užívateľom fóra a samozrejme fy XANADU, že to umožňuje.

Kubeczka
08.06.2006, 12:55
U nás pracujeme pouze v modelovém prostoru. Ti, kdož používají AutoCAD Mechanical, tak to mají jednoduché - jsou tam nástroje na výřezy. Pro ty, co např. mají holý AutoCAD, máme dvě jednoduché rutinky v LISPu, které nastaví měřítko výkresu - tedy měřítko kót, čar a taky proměnnou USERR1 na hodnotu např. 5 pro měřítko 1:5. Vkládání rámečku, razítek atd je pak v měřítku výše uvedené proměnné. Druhá rutina pak nastavuje měřítko kótování, které zajišťuje, že při kótování detailu se vždy ukáže přesná hodnota kóty. Tento princip používal MechSoft. Taky jsme se dostali při jedné akci k výkresovému prostoru - byl to požadavek zákazníka. Nechal jsem konstruktéry dělat, jak byli zvyklí - v modelovém prostoru (termíny šibeniční - nebyl čas školit) a udělal rutinu pro nastavení výřezu ve výkresovém prostoru na rámeček v modelovém prostoru. A sjeli jsme těch několik desítek výkresů dávkou a bylo to. Jinak citované knihy mám a můžu jen doporučit. Chce to si s knížkou sednout každý den na nějaký čas ke stanici, studovat a zkoušet a ptát se kolegů.

Petr Bláha
08.06.2006, 18:54
[QUOTE=Kubeczka] U nás pracujeme pouze v modelovém prostoru...[/QUOTE]
No podle mě se tím, ale připravujete o značnou výhodu v AutoCADu a jednu z jeho základních funkcí. Bez rozvržení to je docela nepohodlné a zbytečně komplikované. Naučit lidi dělat s Rozvržením (Layoutem) je otázka tak 10 minut nebo jednoho delšího mailu!.

PepaR
08.06.2006, 18:59
Trošku jsme to divoce interpretoval, nechtěl jsme říci, že knihy jsou na nic. Vždyť dodnes raději držím při čerpání z technických podkladů v ruce raději papír než elektronickou podobu. Chtěl jsem jen říci, že pokud zvládáte angličtinu a umíte vyhledávat, tak si lze vystačit i tak.
 
Co se týče návodů o praci s výřezy, pak nejlepe je názorná ukázka nebo nějaký článek:
Výřezy v modelovém prostoru
Výřezy ve výkresovém prostoru
 PepaR2006-6-8 19:1:32

Mart.Kolin
09.06.2006, 11:06
PepaR - www.autodeskclub.cz - moc dobré, děkuji. Až budu mít chvilku tak to projdu.