Zobrazit plnou verzi příspěvku: Zaväzbenie závlačky

Sivák
20.03.2007, 10:47
Viete rýchlo poradiť, ako jednoducho zaväzbiť závlačku do dier v nejakom čape tak, aby pri točení čapu závlačky "neuleteli"? Pokúšal som sa o vhodné väzby, ale stále mám s tým problém.
 Ďakujem.

Ľubomír Pápay
20.03.2007, 11:50
Ja to väzbím normálne cez existujúce pracovné roviny a všetko je ako má byť...

Sivák
21.03.2007, 10:01
Už som na to prišiel, včera som mal zlý deň, vôbec mi to nemyslelo.
 Mám zostavu, v ktorej je už nejaký prípravok s otvormi pre otáčajúci sa čap s otvormi pre závlačky.  Vložím a  zaväzbím čap väzbou vložiť.
1.Vloženú závlačku s obsahového centra si uložím pod novým názvom, aby sa dala editovať2.Zviditeľním os x na závlačke a vytvoríme os, ktorá prechádza hlavou závlačky. Uložím.3.Na čape s otvormi pre závlačku vytvoríme v otvoroch os. 4.Vložím editovanú závlačku.5.Zaväzbíme os diery a viditeľnú os x  závlačky väzbou proti sebe. Tým sa závlačka pohybujev osi diery tak, ako očakávame. 6. Väzbou uhol -rovnaký smer  zaväzbíme os čapu a os hlavičky závlačky.7. Väzbou proti sebe vo vhodnej vzdialenosti napr. 10 mm (závisí to na veľkosti závlačky a čapu)zaväzbíme os čapu a a priamkovú hranu na spojnici hlavičky a drieku závlačky .8. Túto poslednú väzbu podľa potreby upravíme tak, aby poloha závlačky zodpovedala realite.   Môžeme urobiť ešte kontrolu kolízií závlačky a čapu . Pri správnom umiestnení by nemali byť.9. Pri otáčaní sa čapu  vo vytvorenej zostave,  sa závlačka s otvoru na čape už nevysunie, ale otáča sa zároveň s čapom.

Ľubomír Pápay
21.03.2007, 10:23
No ano, ide to aj takto...ale je to kapánek zbytočne komplikované. Dá sa to urobiť aj bez toho že by si človek vytváral akékoľvek vlastné prac. prvky. Závlačka z obsahového centra už disponuje všetkým potrebným a čap s dierou tiež...Ale, samozrejme že to máte správne

zivec
21.03.2007, 10:55
Opravdu se snažte využívat všechny pracovní prvky, které u partu jsou (hlavně ty počátku). Nemusí být ani zviditelněné - stačí je najít ve stromu. Přeukládání obsahového centra je vhodné snad jen k upravám těchto prvků.V počátcích jsem roviny a osy počátku moc nepoužíval a dnes tím začínám. Bod počátku je u většiny rotačních dílců v ose a na základně, u ostatních na půsečíku dvou fčních ploch apod.... Odpadá spousta pomocných prvků a ve velkých sestavách se přehledněji vazbí.

EuroTec
21.03.2007, 13:14
Konkrétně závlačky.
Při vkládání závlačky z DA volíte průměr "šroubu". Když pdpovídá průměru čepu (měl by) , tak zavazbím osu "x" závlačky s osou díry a rovinu "xy" s osou čepu "proti sobě" a hotovo. Když jsem cimprdlich, tak ještě směr ouška, aby se mi neprotáčela v díře.