Zobrazit plnou verzi příspěvku: Zjištění měřítka cizího výkresu

kocispavel
11.04.2017, 09:35
Ahojte,mám dotaz - do naší firmy přichází rozviny plechů pro pálení laserem jako autocadovské výkresy, mnohdy jen obrysy bez kót. Správně by měly být 1:1. ale každý jak to nakreslí tak to je. Dá se nějakých způsobem zjistit skutečné rozměry obrysu, aniž známe jeho rozměry? Zatím známe postup, že podle známého rozměru okótujeme příslušný rozměr a pak srovnáním hodnot korigujeme obrys pomocí příkazu měřítko. Ovšem když není žádný známý rozměr - jde to nějak?Zatím to děláme v DraftSight, ale nyní testujeme Autocad LT2018. Díky za rady.Pavel 

Vladimír Michl
11.04.2017, 09:39

To asi nepůjde principiálně - když dostanete papír s namalovanou čárou bez kóty, jak zjistíte její správnou velikost?

mineza
11.04.2017, 20:45
Vše na pálení se musí posílat 1:1 - to je pravidlo. Pokud to někdo nedělá, měl by toto dát vědět, třeba přiložit okótovaný výkres v PDF..... A když mu to vypálíte v měřítku, v kterém si to poslal, nebojte se - rychle se naučí to posílat příště 1:1.

Kotlaba
16.04.2017, 10:05
Taky jsem posílal podklady z AutoCADu k vypálení na laser. Bylo to jen v naší firmě, tak nebyl problém se na tom pracovišti kde připravovali program na vypálení stavit a domluvit případné podrobnosti. Ale VŽDY, když jsem tam něco posílal, dal jsem na výkres dva hlavní rozměry, aby se v případě, že by něco zmršili vědělo, kdo za to může.Pokud vám někdo pošle podklady co nemusí být jednoznačné, tak je nebrat a vyžadovat doplnění.