Zobrazit plnou verzi příspěvku: Zmenseni (down scale) sestavy/partu

Bojim
11.01.2013, 14:16


Ahoj, potreboval bych celou sestavu o cca 30ti dilech zmensit (downscale) na mensi rozmer. Po precteni par prispevku zjistuji, ze to neni mozne a lze to udelat pouze s kazdym dilem zvlast (pomoci Fce derive) a pak je znovu poskladat. To pro me neni problem, ale dulezite je, aby se dily zmensily a prevedly do noveho partu VCETNE VSECH SKETCHU, ROVIN A GEOMETRII.  Pri poziti Fce Derive si volim, ktere polozky chci, aby si novy dil nesl sebou, ale vetsinu z nixch nemohu oznacit. Nevite nekdo co s tim?dekuji za kazdou radu.

Lestr
14.01.2013, 06:18
Zdravím,co vyzkoušet iSestavu ?

dusek
14.01.2013, 10:47
jedná se o jednorázové zmenšení nebo to bude něco častějšího? je to nějaký převod nebo je to vše kreslené v Inventoru? pak bych volil postup parametrizace modelu pomocí iLogic, a nebo jak píše kolega výše, pomocí iSestavy.

Bojim
15.01.2013, 14:32

Nee, iSestava u me nic neresi. Jedna se o jednorazove zmenseni cele sestavy cca na polovinu. Vcera jsem to resil s podporou autodesku, toto je vysledek.(kopie soukrome zpravy pro pana, ktery se me na to ptal) Hlavni pravidlo je to, ze nelze zmensit celou sestavu, ale pouze jeji jednotlive casti (postupne, pekne po jedne) No a vesmes mas jen dve moznosti jak na to:1) pokud se jedna o velmi jednoduchou cast, muzes otevrit vsechny rozmery soucasti ve formulari a upravit vsechny parametry soucasti tak, ze pred vsechny vlozis tvuj scale factor napr d7 * ul1,5 atdfunguje jen u trapne jednoduchych soucasti2)druhou moznosti je Fce derive, nevim jaky mas inventor - u novejsich je lepsi pouzit prikaz "make a part" a nastavit scale factor. Nevyhoda je, ze se ti tento part/sestava vzdy prevede na part bez modelovaci historie, sketchu apod. (nektere sketche si muzes zviditelnit a zmensit i s modelem. Uvidis je pak i ve zmensene soucasti, ale budou mrtve - jejich zmenou uz nezmenis dalsi funkce) Celkove muzu rict, ze se s takto zmensenou soucasti dost spatne pracuje - je lepsi si maximum moznzch uprav udelat na puvodnim modelu a pak az zmensovat (coz lze jen nekdy) a treba zavity a diry pro srouby musi jit vzdy znovu. takze asi tak

Lestr
16.01.2013, 06:51
No tak po přečtení posledního příspěvku si dovolím oponovat.Podle mě tvrzení že iSestava nic neřeší je divné. Když chci přeci změnšit ať už jakoukoliv sestavu o X dílech , tak je logický, že menší sestava musí mít menší všechny části !! Takže buďto by jste musel vytvořit novou sestavu a všechny díly sestavy také vytvořit nově odvozením těch původních s měřítkem a vše poskládat znovu a nebo využít právě funkce iSestavy. Vytvoření iSestavy je sice náročnější, ale ve finále dle mě je to ten nejsnažší způsob jak z nějaké sestavy udělat kopii třeba o 1/3 menší nebo větší.Nesouhlasím totiž s bodem č.1 Dle mě i u pouhého jednoho dílu by Vám navrhovaný postup zabral 1/2 dne. Jo jestli jde o díl který je modelován pomocí 2 kót budiž, ale vytvořit kopii dílu tím, že budu přepisovat hodnoty kót mi příde nenormální :D to je rychlejší funkce vytvoření nového dílu, který bude pomocí funkce odvození brát data a kóty právě z původního a při odvozování nastavím jen to pouhé měřítko Toť můj názor.