Zobrazit plnou verzi příspěvku: Zobrazovat srazenou hranu ve vykresu?

peterobi
15.04.2014, 13:10
Dobrý den,rád bych se zeptal na Vaše zkušenosti se zobrazováním sražené hrany na technickém výkresu.Přikládám nadizajnované prkýnko, na kterém jsou ty sražené hrany viditelné. Připadá mi, že to zbytečně ten výkres zaplácá a člověk se musí hodně soustředit, odkud vychází např. ty virtuální průsečíky. Natahání kót do výkresu je tím také komplikovanější.Máte někdo zkušenost s tím, jaká je běžná praxe?

Navara
15.04.2014, 14:33

Co se týká samotného zobrazení hran od sražení, tak ty jdou vypnout obtížně jedna po druhé.Výkres je vždycky podklad pro toho, kdo to bude vyrábět. Podle toho se výkres taky kótuje. Jinak bude okótovaný výkres, když budete frézovat, jinak když to budete pálit, jinak když to budete řezat ručně.Každá firma má svoje vlastní pravidla a zvyklosti tvorby výkresu, ale nikde jsem se nesetkal s tím, že by se skrývaly viditelné hrany. Pokud by vám tam ta hrana vadila, můžete mít model bez sražení a na výkrese dopsat poznámku (např.: SRAZIT 1x45°)

dusek
16.04.2014, 08:35
V tomto případě bych použil výše psanou poznámku VŠECHNY HRANY SRAZIT 1x45°.Jako druhou alternativu lze zvolit řez, kde bude zakótovaná tloušťka a srazění.A pak ještě používáme, u těles, které mají sražení jen na některých hranách, v pohledu vytvoříme náčrt, ke sraženým hranám přidáme odsazenou přerušovanou čáru, a do poznámky doplníme OZNAČENÉ HRANY SRAZIT NA 1x45°.

hoboj
16.04.2014, 10:52
Nebo si upravte měřítko.Ale nemusíte sražení modelovat stačí poznámka na výkresu, viz. předchozí příspěvky.