Zobrazit plnou verzi příspěvku: Zrcadlení pohledu ve výkresu

Cheff
25.11.2013, 13:08
Zdravím ve spolekřeším jak co nejjednodušeji vytvářet "stavební připravenosti". Tedy zaměření kotevních rozměrů a montážního prostoru. Vesměs se jedná o velmi jednoduchý výkres na kterém jsou 4ři detaily kotvení a pohled na hotový výrobek, které má levé a pravé provedení (umístění motoru). Já řeším jak co nejjednodušeji a nejrychleji dodat zákazníkovi správný výkres (pohled na hotový výrobek není v měřítku). Takže do současného výkresu importuji hodnoty správných rozměrů (počítané) a zároveň by se mi hodilo současný výkres "přezrcadlit" na P variantu(v ACADu je záměna L/P velmi rychlá, ale jiné věci prozměnu zdržují - musí se upravovat, kvůli chybám v exportu a pár dalším drobnostem...)Napadá Vás nějaký způsob jednoduché tvorby? (Časem se dostane i na vymodelování P. varianty, ale v současné době to nehrozí).PS: Parametrický zdrojový model je, ale na tento typ výkresu se to naprotsto nehodí, protože při rozsazích 1-15m reálné hodnoty v pohledu jen zdržují (nutná úprava měřítka a vše s tím spojené...) - proto ten import hodnot...

Vladimír Michl
25.11.2013, 15:58

Je ten výkres odvozený z modelu? Pokud ano, měl by jít udělat pohled z "opačné" strany (např. zezadu) nebo odvodit ozrcadlenou sestavu a pohled udělat z ní. Nebo si pomožte AutoCADem jen pro tu část výkresového pohledu, kterou chcete zrcadlit (copy/paste do AutoCADu, ozrcadlit, copy/paste zpátky do Inventoru).

Mrázek
26.11.2013, 07:40
Na rychlé zrcadlené provedení je možno použít odvozenou součást. Je to rychlé, je to asociativní s původní sestavou - pouze se to chová jako jeden díl (což může být problém třeba v kusovníku - pro váš účel to nevadí)- při zrcadlení zvolte u odvození stylu "ponechávat každé těleso jako objemové těleso" - pak se to v řezu bude chovat jako kdyby to řezalo sestavu a ne jedno těleso.
Pokud odvozenou součást nepoužíváte, tak si dejte nový part, zavřete prázdný náčrt a zvolte příkaz "odvodit". Vložte sestavu, kterou chcete zrcadlit a v základním okně jsou tři volby (resp. ještě je tam 4. na ponechání v plochách) na "Odvodit styl" - tam zvolte tu třetí. Zrcadlení s výběrem roviny se volí na záložce Možnosti vpravo dole. (Popisuji Inventor 2011, doufám, že v jiných verzích je to podobné)

Cheff
26.11.2013, 08:47
Copy/paste skrz ACAD je přesně to řešení, které potřebuji - zrovna zde, opravdu nechci dodělávat ani odvozený model - ideálně trvale odložit aktualizace celé sestavy (až na jeden díl, odkud beru vnější rozměry - pár jich je počítaných) - prostě mix ACADu a Inv... Možná to opravdu vložím celé z ACADu ;-)

waldosinka
26.11.2013, 09:47
myslim ze rychlejsie a presnejsie riesenie na to nieje :)