Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 1529 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoNávrch řešení - distribuovaný Revit?

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
camel1cz Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 07.lis.2013
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 4
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Návrch řešení - distribuovaný Revit?
    Zasláno: 07.lis.2013 v 10:33
Dobrý den,

jsem nový v oblasti CAD/Revit a narazil jsem na následující požadavek, s kterým si nevím rady. Můžete mě prosím poradit, nasměrovat na správné řešení?

Mám v Revitu model budovy a potřebuji vytvořit webovou aplikaci, která bude umět zobrazovat dynamický náhled na tuto budovu. Navíc je nutné, aby bylo z webové aplikace možné:

- ovládat náhled (zoom, rotace, "zanořování do budovy" ...) - vše ale stačí zjednodušeně/schématicky, nejde mi o virtuální prohlídku,
- interagovat s určitými elementy (např. po kliknutí na dveře se tyto vyberou a zobrazí dialog s atributy - toto půjde jen u některých elementů - např. zeď je pasivní),
- aplikačně vybírat/zvýrazňovat elementy - např. červeně vybarvit a nazoomovat místnost ve které se spustil alarm,
- to vše v multiuživatelském prostředí (klientů může současně pracovat několik - samozřejmě pouze jednotky lidí, ale více než jeden).

Jen upozorňuju, že ten dokument (potažmo budova) je opravdu velká a tedy není možné realtime přenášet celý datový soubor ze serveru na klienta. Ono už samotné otevírání souboru v Ravitu je časově náročné - trvá kolem 20 minut na výkonném XEON CPU.

Mé, z pohledu CAD amatérské postřehy:
- jako možnosti vidím client/server Revit aplikaci a plugin do browseru (něco jako cloudové 360) - nevím, zda něco takového existuje?,
- konverzi do jednoduššího modelu + plugin do prohlížeče, který bude zvládat s modelem potřebné operace (asi Java Applet) - runtime by se stahovala vždy jen potřebná část modelu (nejdříve obálka budovy, po kliknutí např. patro, místnost, ...),

Předem moc děkuji za postřehy a rady!
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 21434
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.lis.2013 v 11:26
Těch způsobů je mnoho - např. aktivní prvek 3D DWF, webová komponenta Navisworks, cloudové funkce Autodesk 360:
nebo Autodesk BIM 360, atd.
 
PS: distribuovaný Revit je trochu něco jiného, to je spíš Revit Server
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2021, Revit ->2022
Stav: Offline
Bodů: 3927
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.lis.2013 v 12:18
Asi vám nejde jen o publikování, ale i propojení s FM, MaR atd. Nevím, jestli webové aplikace na 360 budou umožňovat takovéto uživatelské doplňky, Spíše se mi jeví jako cesta NavisWorks, kde je přístupné API a možnosti určitého doprogramování. Navíc modely v NW jsou sympaticky malé. Ale zas to ovládání...
Zpět nahoru
camel1cz Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 07.lis.2013
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 4
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.lis.2013 v 13:12
Děkuji Vám za rekace pánové!

Přesně jak píše @Peter Jirat - jde mi vlastně zjednodušeně řečeno o použití CAD modelu jako GUI - aplikace má být FM + BMS - resp. rozhraní k nim/vizualizace.

Pro mě je tedy zásadní právě kvalita a dostupnost API a rychlost (datové přenosy, atd.) - naopak ne až tak kritické až nezajímavé jsou renderování scén, editace modelu, atd.

Navíc cloudové 360 padá už jen kvůli nutnosti "zveřejnit" model na externím úložišti - z bezpečnostních důvodů toto nemohu udělat.

Do FS potřebuji nějaký návrh řešení - můžete mi pánové v pár slovech přiblížit, jak by to fungovalo a jaké licence k tomu jsou třeba? Obávám se, že jsem limitován i finančně.

Moc děkuji
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2021, Revit ->2022
Stav: Offline
Bodů: 3927
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.lis.2013 v 08:20
Jak by to celé fungovalo - sice představu mám, ale bez nějakého průzkumu trhu co se týče dostupnosti řešení. šel bych cestou poptání u dodavatelů FM, kteří umí pracovat s modelem (databází i geometrií) Revitu (nevím jak CADStudio, určitě IKAdata, možná Sitewell), ti vám budou asi lépe schopni doplnit potřebné moduly pro BMS atd. A finančně to bude dost náročné.
Zpět nahoru
jakub.bican Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 03.pro.2012
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Map 3D, AIMS
Stav: Offline
Bodů: 12
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.lis.2013 v 09:14
To co požadujete se nyní více či méně intenzivně řeší na více frontách. Skutečně funkční a hotové řešení pro 3D nemá nikdo, což je dáno i možnostmi stávajících technologií.
 
Nejvíce na dosah je řešení pomocí Navisworks, které umožní vložit aktivní komponentu do webové stránky a zde pracovat s modelem - přesně ty operace, které popisujete. Komponentu a model lze ovládat přímo z webové stránky pomocí vlastích ovládacích prvků, navíc lze doplnit řadu dalších nástrojů. Pro takovou aplikaci budete potřebovat na PC každého z uživatelů nainstalovanou některou z vyšších verzí Navisworks (Simulate a nebo Manage). Pomocí samtoného Revitu a Navisworks jste schopen připravit model do potřebného tvaru, nástroje na správu dat a ovládání je ale nutné kolem doprogramovat.
 
Zajímavé jsou nové možnosti pro 3D, jako např. WebGL a další, na kterých jsou postavené 3D cloud aplikace Autodesku. Zde však prakticky vždy půjde o zcela nový vývoj a to i včetně přípravy dat pro takové zobrazení.
 
Naopak hotovou a velmi dostupnou variantou jsou 2D FM systémy. Jsme schopni zajistit publikaci 2D dat z Revitu včetně popisných údajů do FM řešení postaveném na Autodesk Infrastructure Map Serveru a AutoCAD Map 3D. Takových řešení jsme realizovali celou řadu pro malé i velké zákazníky, a až na ten aktuální 2D/3D rozpor umí všechno, včetně integrace na další datové zdroje, atd.
 
Momentálně navíc pracujeme na rozšíření takového řešení směrem ke 3D, ve smyslu výše uvedených technologií (Navisworks bude první).
 
Zpět nahoru
camel1cz Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 07.lis.2013
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 4
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.lis.2013 v 19:17
Díky moc za reakci.

Vystihl jste to naprosto přesně. V oblasti BMS je to složité a 3D opravdu nikdo nemá - teda jeden dodavatel má pilota v UK - ale dostupnost v produkci je v nedohlednu.

V oblasti CAD se neorientuju - proto jsem se ptal, jestli není nějaké elegantní řešení, které neznám. Bohužel mám to 3D jako jeden z hlavních požadavků (ach to eye-candy :) - z  vlastního průzkumu jsem došel k závěru, že je optimální  vlastní klient-server aplikace (na klientu WebGL popř. Java applet).

To Vaše řešení v 2D bych využil, pokud to zákazník bude akceptovat - předpokládám, že je možné docílit pseudo 3D - nějaké přechody, atd.? Jak je to s licencemi v tomto řešení?

Moc děkuji za informace!
Zpět nahoru
jakub.bican Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 03.pro.2012
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Map 3D, AIMS
Stav: Offline
Bodů: 12
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.lis.2013 v 09:30
Dobrý den.
 
Webová aplikace pro 2D řešení lze vytvořit nad Autodesk Infrastructure Map Server (AIMS). Jedná se o serverovou licenci bez omezení počtu přistupujících uživatelů. Optimální způsob publikace je prostřednictvím technologie "Oborových modelů" (Industry models), což je přejmenovaná technologie Topobase. Zapracování dat do takto vytvořené databáze probíhá prostřednictvím AutoCAD Map 3D.
 
Data jsou do databáze (nebo z výkresů) publikována jako čistě 2D. Pseoudo 3D realizujeme pouze tak, že je možné přepínat mezi aktuálně zobrazeným 2D pohledem (např. podlažími). Extrakce těchto 2D pohledů a řezů ale musí proběhnout před publikací do AIMS, ručně a nebo automaticky v Revitu. Vnuknul jste mi ale myšlenku, že by taková extrakce z 3D modelu mohla probíhat na serveru i online, tzn že by si uživatel ve webu mohl definovat řezy a pohledy a ty by mu server z 3D do 2D připravil. Znamená no ale netriviální množství programování, které z hlediska zpracování 3D modelu na serveru bez vlastního Revitu nemusí být jednuduché, nebo vůbec možné.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8143:Revit chyba: Čára je příliš krátká
Tip 12621:Jak zadat rozměry v Revitu v jiných jednotkách?
Tip 5167:VIPŘešení potíží s přiřazením materiálů do Revit souboru ve VIZu.
Tip 3924:VIPMožný problém s předčasným vracením výpůjčky síťové licence.
Tip 2415:Zůstanou při výpadku licenčního serveru uživatelé zcela bez licencí?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 1,750 sekund.