Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 5820 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoDva a více monitorů

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
BMAJTZ Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 12.dub.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor 2017
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Dva a více monitorů
    Zasláno: 12.úno.2016 v 11:40
Zdravím, už nějakou dobu uvažuji zda má Inventor nějakou rozumnou zabudovanou funkci pro použití dvou monitorů. Co jsem četl na internetu tak informací je docela málo a jediné vhodné dvě alternativy jsou

1) Roztáhnout si okno na dva monitory a pokusit se v tom nějak pracovat. O využití tohoto řešení se nemá cenu ani zmiňovat, funkcionalita v takovém rozložení je naprosto úděsná. Navíc je to použitelné snad jenom se dvěma totožnými monitory.

2) Spustit si dvě instance Inventoru na každém monitoru zvlášť. Tuto možnost využívám teďka nejčastěji, ale to stojí taky vcelku za nic. Nejde tak totiž pracovat na jednou projektu současně. Takže takové základní věci jako modelování v jednom okně a v druhém kreslení výkresů je v tomto případě naprosto nemožné.

Způsob 2 zatím nějakým způsobem preferuji ale stojí to celkově vzato za nic. Další možnosti s funkcionalitou dvou monitorů je vyházet si některé prvky do vedlejšího okna, jako například Model browser, což je vcelku k ničemu. A třeba takové Content Centrum taky nefunguje, vždycky se zavře.

Prosím tedy o radu jak používáte dva monitory vy? Mě toto dosti irituje, například takový SolidWorks umí s více monitory pracovat naprosto běžně bez problémů.
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1626
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2016 v 12:32
No ja jedu jeden 2D Autocad a na druhým 3D inventor.< id="foxcub_translator_popup_win" style="visibility:;width:0px;height:0px;border:0;padding:0;">
Zpět nahoru
BMAJTZ Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 12.dub.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor 2017
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2016 v 12:38
Mno mne jde spise o neco takoveho: https://www.youtube.com/watch?v=dFLjrqt5OcU
Zpět nahoru
Panoch Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 08.pro.2011
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AutoCAD
Stav: Offline
Bodů: 43
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2016 v 12:50
A co z toho vám nejde v Inventoru nebo AutoCADu? To je normální funkce jakékoliv Windows aplikace, nebo ne? Některé dual-screen funkce jako centrování dialogů jsou věc grafického driveru.
Zpět nahoru
BMAJTZ Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 12.dub.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor 2017
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2016 v 13:25
Tak třeba mi nejde otevření sestavy na jednom monitoru a otevření podsestavy na druhém monitoru s tím, že když upravím v podsestavě něco tak se mi to upraví i ve vrcholové sestavě. Další věcí je otevření výkresu a modelu sestavy, každé na jednom monitoru (ve videu to není ale SW to umí). Roztažení displeje na 2 monitory samozřejmě funguje, ale nastavovat si 2 displeje jako jeden velký není zrovna řešení problému. V takovém případě jde otevřít dvě okna (sestavu a podsestvu), jako dvě okna vedle sebe, které si ovšem člověk musí sám zarovnat a navíc Browser menu zůstane pro obě okna pouze na jednom místě a zcela upřímně pracovat na pravém monitoru a přejíždět do Browser menu, které je úplně nalevo na levém monitoru není zrovna moje představa User friendly vývojového prostředí. Jak ale říkám, možná to už Inventor umí a já jenom tu funkci nenašel a proto se ptám. Solidworks má Browser menu připnuté vždy ke každému oknu zvlášť takže z tohoto hlediska nemusí řešit problém jak se bude Browser menu vykreslovat. Navíc co jsem pochopil, umí rozeznat, že se pracuje na dvou monitorech, takže při maximalizaci okna s danou částí se to okno maximalizuje jenom na jednom monitoru a neroztáhne se to do dvou což dělá Inventor

Jinak ukázka toho jak perfektně to rozhraní vypadá, když si to roztáhnu na 2 monitory přičemž jeden je s rozlišením 1920x1080 a druhý 1920x1200 je zde:


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 2882/dual_monitor.jpg


V tomto rozložení pracovat se prakticky nedá.


Upravil BMAJTZ - 12.úno.2016 v 13:41
Zpět nahoru
Panoch Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 08.pro.2011
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AutoCAD
Stav: Offline
Bodů: 43
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2016 v 14:42
Aha, dva browsery mi tedy moc user friendly nepřipadají. Proč mít dva browsery a ostatní ovládací prvky uživatelského prostředí, jako jsou menu a ribbon, jenom jednou? Nebo spíš proč už tedy nemít spuštěné dvě samostatné kopie?

To jak se maximalizuje okno, se nastavuje v NVidia driveru, to nemá dělat aplikace.

Tu ukázku perfektního rozhraní ale máte v Inventoru, takže je vidět že to na dva monitory funguje, ne?
Zpět nahoru
BMAJTZ Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 12.dub.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor 2017
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2016 v 20:15
Já se omlouvám, ale asi si stále nerozumíme. 

Proč nemít spuštěné dvě kopie Inventoru: Protože se tímto způsobem nedá pracovat na jednom projektu současně. Tedy nelze v jedné kopii upravovat podsestavu, která by se ihned v druhé kopii aktualizovala. Případně nelze v jedné kopii upravovat součást a zároveň kreslit její výkres v druhé kopii. Takto spolu ty programy neumí komunikovat. Ergo toto je prakticky nepoužitelné.

Jak se maximalizuje samostatné okno programu skutečně řeší ovládač a nastavení grafické karty. To ovšem přináší hned dva zádrhely. První, a přesto, že mi vadí, označme za minoritní, při nastavení maximalizace okna přes oba monitory se skutečně program maximalizuje správně. Problém je ovšem u dvou monitorů, které nemají stejné rozlišení (viz obrázek). Na jednom monitoru program zcela obrazovku vyplní a na druhém logicky zbude nevyužitý pruh rozdílu jednotlivých rozlišení.

Problém dva a ten je už majoritní je v tom, že Inventor stejně nepochopí, že se v tomto případě pracuje na dvou monitorech a pokud budu maximalizovat jednotlivá okna v rámci jednoho programu, roztáhne mi danou součást vždy přes oba monitory. Ano dá se oponovat tím, že si to může uživatel roztáhnout sám, což je samozřejmě pravda, ale pokud takto navíc překlikávám mezi řekněme 4 soubory a dvěma výkresy, tak si budu furt donekonečna hrát s nastavením oken v inventoru. Což je teda dost nechut, nehledě na to, že se v tom pracovat nedá, protože je v těch oknech potom docela nepořádek. 

Jasně dá se použít ještě strojové zarovnání jako je například Tile Vertically, ale to nic neřeší protože Inventor opět nechápe, že se pracuje na dvou monitorech takže to roztáhne tak, aby obě okna byly stejně velké, což ve výsledku znamená, že se jedna dostane do druhého monitoru (viz obrázek).

Mno a k čemu mít dva browsery? Za předpokladu, že mám jenom 2 monitory to jde vyřešit tak, že si dám browser na střed mezi ně a při překlikávání mezi součástmi potom mám browser stejně daleko od obou součástí. Nicméně v krajním případě pokud mám browser nalevo na levém monitoru a pracuji se součástí na pravém monitoru, tak pro každou úpravu v browseru musím přejet přes celý monitor. Opět příklad je v obrázku.

Ano dá se oponovat, že browser není u návrhů prakticky potřeba a dá se používat rychlé menu po kliknutí pravou myší, to je pravda, ale tam taky nejsou všechny funkce. Takže mít u každé součásti vlastní browser má dost značnou výhodu. U ribbonu je to podobné, ale jelikož jsem si už zvyknul na klávesové zkratky tak to až tak velký problém není.

A to jde pouze o dva monitory, když bych chtěl přidat monitor 3. tak už ten systém bude nepoužitelný úplně. A to bych si ještě mohl hrát s jejich rozmístěním a natočením, takže pokud budu mít dva monitory vedle sebe a jeden nad něma, tak je to nepoužitelné. Případně dva vedle sebe a třetí na výšku, tak je to taky nepoužitelné. 

Už nějakou dobu jsem zvyklý pracovat na více monitorech právě z toho důvodu, že to ulehčuje práci a není potřeba stále překlikávat mezi jednotlivými součástmi, ale u inventoru jsem tuto chytrou logiku ještě nezpozoroval, zatímco SolidWorks už s tímto trochu pracuje. 

Proti Inventoru nic nemám a pro většinu úkonů mi naprosto vyhovuje a to co označujete za "perfektní" rozhraní na dvou monitorech prostě dobře nefunguje. Nicméně z diskuse je mi jasné, že Inventor prostě zobrazování na dvou monitorech nezvládá což je vlastně odpověď na kterou jsem se ptal.


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 2882/dva_mon.jpg


Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 13721:Jak utrhnout a přetáhnout okno DWG výkresu na druhý monitor?
Tip 9421:Dvouobrazovková konfigurace: AutoCAD mi nezachová polohu dialogu
Tip 11550:iLogic: Spuštění externího procesu s parametry
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 1,058 sekund.