Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2502 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Filtrování nosných konstrukcí

 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
Martin_123 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.bře.2015
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit 2014
Stav: Offline
Bodů: 30
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Martin_123 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Filtrování nosných konstrukcí
    Zasláno: 11.říj.2018 v 09:52
Dobrý den, 

jakým způsobem filtrujete nosné konstrukce od těch nenosných? Například pro výkresy tvarů atak.

stěny, sloupy, podlahy obsahují v revitu už defaultně zatrhávátko "Konstrukce" (parametr ano/ne). Tenhle parametr, ale není uveden v tabulce parametry projektu. A ani podle něj nelze udělat filtr. 

Takže filtruji tak, že buď si přidám ke všem souvisejícím kategoriím svůj vlastní parametr "konstrukce!" a podle toho již mohu filtrovat. Nebo filtruji podle textu například v popisu nebo označení prvku.

Lze pro tuto filtraci přímo použít defaultní parametr "Konstrukce"?

Děkuji za odpovědi
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2019, Revit ->2019
Stav: Offline
Bodů: 3172
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.říj.2018 v 11:01
To jsou vše důvody pro to, že v modelech je nosná "stěna" samostatná konstrukce, na kterou jsou "nalepené" vnější a vnitřní vrstvy. Sice to je drobná komplikace pro kreslení, ale zas přináší mnoho výhod.
Zpět nahoru
Martin_123 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.bře.2015
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit 2014
Stav: Offline
Bodů: 30
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Martin_123 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.říj.2018 v 12:40
S tím já plně souhlasím. Nosné prvky namodelovat samostatně. Samostatná nosná stěna, samostatná nosná podlaha. A zbylé vrstvy pod a nad jsou namodelovány zvlášť.

Pak stejně ale musím pokud si chci zobrazit jen nosné prvky, ty nenosné z pohledu odfiltrovat. Protože mám jako stěnu namodelovanou železobetonovou stěnu, tak i například zateplovací systém hned vedle.

A nevím, zda k tomu můžu použít to defaultní zaškrtávátko "konstrukce"
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2019, Revit ->2019
Stav: Offline
Bodů: 3172
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.říj.2018 v 12:58
Zkuste použít disciplínu Structural /Konstrukční pro daný pohled, ten by neměl zobrazovat nenosné prvky.
Zpět nahoru
sonicer Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 20.čvc.2005
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Revit, Autocad, Navisworks
Stav: Offline
Bodů: 192
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sonicer Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.říj.2018 v 13:07
Stejně když modelujete omítku i s betonem tak to jako podklad pro statika není skoro použitelné.
Sonicer - Revit master, plugin developer
BimRvt.cz
Zpět nahoru
Martin_123 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.bře.2015
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit 2014
Stav: Offline
Bodů: 30
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Martin_123 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.říj.2018 v 13:50
Jestli myslíte disciplínu jako pohled - konstrukční půdorys, tak tam to nehraje žádnou roli, jestli je zaškrtnuto poličko konstrukce nebo není.
Zpět nahoru
Martin_123 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.bře.2015
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit 2014
Stav: Offline
Bodů: 30
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Martin_123 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.říj.2018 v 14:16
Tak jsem to více prozkoumal a je to zvláštní, někdy to funguje, že opravdu v pohledu konstrukční půdorys se zobrazí jenom prvky, který mají zaškrtnuto konstrukce, ale taky se tam zobrazí ty co to nemají zaškrtnuté, jsem z toho lehce zmaten. Zapínáním a vypínáním políčka konstrukce opravdu z konstrukčního půdorysu mizí a objevuje se entita, ale na některých to pak zas nefunguje.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2019, Revit ->2019
Stav: Offline
Bodů: 3172
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.říj.2018 v 17:55
Ještě to můžete zkusit jinak, použít parametr Structural Usage, ten je pro Nenosne konstrukce defaultne na Not bearing,  kdežto konstrukční prvky mají tento parametr nastaveny na jinou hodnotu. Podle tohoto můžete i filtrovat. Snad se nepletu...
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 5918
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.říj.2018 v 05:06
Dobrý den,

určitě jak píší kolegové, pro tyto účely oddělujte nosnou a nenosnou část. Filtrovat ji potom můžete např i skrze vlastní parametr (pokud by 100% nefungoval parametr Konstrukční využití) a filtr pohledu.

Doporučuji pro přečtení knihu Revit ve stavební praxi od Lukáše Cimaly, kde je toto téma v kapitole 6.2 probíráno a níže cituji vybranou část:

Původně odeslal(a) Revit ve stavební praxi Revit ve stavební praxi napsal(a):

Revit neumožňuje u sendvičových konstrukcí oddělení nosné a nenosné části, což značně komplikuje kooperaci se statikem. Zároveň není možné obě části měnit nezávisle, což je v praxi často potřeba. Z tohoto důvodu je nejlepší sendvičové konstrukce (obsahující nosné jádro i nenosnou část) vůbec nepoužívat a oddělit je jako dvě samostatné konstrukce. Jedná se o pracnější variantu, kterou lze doporučit spíše u vyšších stupňů PD, ve studii či v dokumentaci pro územní rozhodnutí, kde můžeme sendvičové stěny použít.
PepaR
Zpět nahoru
sonicer Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 20.čvc.2005
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Revit, Autocad, Navisworks
Stav: Offline
Bodů: 192
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sonicer Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.říj.2018 v 10:11
Ještě lze stěny rozložit  na součásti. Beton / omítka/ izolace
Bohužel to moc dokonale nefunguje v místech spojení stěn.
Sonicer - Revit master, plugin developer
BimRvt.cz
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 5918
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.říj.2018 v 10:23
No jo, ale to rozložení má smysl, až když vím, že se mi nebude nic měnit.
A ruku na srdce, věci ve stavařině se mění i den před odevzdáním projektu.

Upravil PepaR - 12.říj.2018 v 10:29
PepaR
Zpět nahoru
Žufi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 11.srp.2009
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad2018 + Cadkon2018, Revit2018.2
Stav: Offline
Bodů: 96
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Žufi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.říj.2018 v 08:31
používáme samostatné konstrukce. Jedna pro nosnou část, a pak extra zateplovák nebo nášlapy podlahy. Filtrujeme přes pracovní sady a funguje to parádně.
Zpět nahoru
sonicer Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 20.čvc.2005
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Revit, Autocad, Navisworks
Stav: Offline
Bodů: 192
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sonicer Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.říj.2018 v 09:20
Modelujete tedy železobeton a zdivo vzlášť a omítky též vzlášť?

Jak to řešíte při posunu příčky a dveří apod?

Sonicer - Revit master, plugin developer
BimRvt.cz
Zpět nahoru
Žufi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 11.srp.2009
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad2018 + Cadkon2018, Revit2018.2
Stav: Offline
Bodů: 96
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Žufi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.říj.2018 v 10:10
ano, zvlášť železobeton v pracovní sadě "statika", a zvlášť zateplovák v pracovní sadě "stavba". Omítku
nemodeluji, ta tenká vrstva dělá v zobrazení hrozné věci, a v měřítku 1:50 se stejně nezobrazí.
zateplovák je zavazbený k betonu, takže se posune s ním, a když je připojená geometrie beton/zateplovák, tak si dveře vyříznou prostor i při jejich posunu.
Zpět nahoru
sonicer Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 20.čvc.2005
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Revit, Autocad, Navisworks
Stav: Offline
Bodů: 192
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sonicer Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.říj.2018 v 19:02
Ale výsledkem je, že nemůžete vykázat omítky a šířky místností jsou špatně a též plochy místností. 

Sonicer - Revit master, plugin developer
BimRvt.cz
Zpět nahoru
Žufi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 11.srp.2009
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad2018 + Cadkon2018, Revit2018.2
Stav: Offline
Bodů: 96
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Žufi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2018 v 08:47
Ano, omítky musím získat jinak (z plochy stěn), šířka stěny- kótuji skladebné rozměry, tloušťku omítky tedy rozpustím v tloušťce stěny.
Zpět nahoru
sonicer Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 20.čvc.2005
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Revit, Autocad, Navisworks
Stav: Offline
Bodů: 192
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sonicer Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2018 v 14:01
No myslím, že to není správně. Pro DWG výkresy asi v pořádku.
Ale nyní stěna má jiné tl. než má mít. Pro statika jako podklad je to špatně.

Omítky počítat z ploch stěn uplně dobře nejde. Plocha stěny moc neodpovídá skutečnosti.
A omítky jsou z obou stran. To už je spíše manuální počítání rychlejší .
Sonicer - Revit master, plugin developer
BimRvt.cz
Zpět nahoru
Žufi Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 11.srp.2009
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad2018 + Cadkon2018, Revit2018.2
Stav: Offline
Bodů: 96
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Žufi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2018 v 14:56
špatně jsem to napsal.
cihly jsou v pracovní sadě "stavba", takže je statik ani nevidí. železobeton neomítám, takže tloušťka žb je v pořádku.
 
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 10509:Jak napojit konstrukci monolitického schodiště na nosnou vrstvu stropní desky?
Tip 10549:Vyhledávání parametrů a filtrování objektů v Advance Steel.
Tip 8544:Jak přesunout díl z nadřazené sestavy do existující podsestavy?
Tip 8143:Revit chyba: Čára je příliš krátká
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.


 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,375 sekund.