Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 3391 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Blok dveří - stavy viditelnosti

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Kollegah Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 29.lis.2018
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2014
Stav: Offline
Bodů: 2
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kollegah Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Blok dveří - stavy viditelnosti
    Zasláno: 29.lis.2018 v 13:42
Dobrý den,


rád bych zde přednesl následující problém. Jedná se o vytvoření bloku dveří v půdorysu. Vytvořil jsem blok dveří o šířce 600, 700, 800, 900, 1000 a 1100 mm, tedy 6 variant. Každé z těchto dveří jsou opatřeny standardním popisem, tedy na ose dveří je úsečka, nad ní pak šířka dveří a pod ní výška dveří (patrno z obr.1). Tento popisek je možno zrcadlit, otáčet apod. Až potud problém není. Dostal jsem však za úkol vymyslet elegantní způsob, kdy bych takřka jedním kliknutím byl schopen u každé z těchto šesti variant změnit popisku na variantu, kdy se na úsečce zobrazí POUZE šířka dveří (obr.2) a pak ještě na variantu, kdy se popiska vůbec nezobrazí a s ní ani pomocná úsečka (obr.3). Vzhledem k tomu, ze v AutoCadu je možné do bloku vložit jen a pouze jeden uzel viditelnosti, považuji tento úkol za nesplnitelný.
Nabízela se varianta vložení atributů s tím, že bych při každém vložení bloku ručně zadával hodnotu šířky a výšky (tzv. Ověřovaný atribut) s tím, že v jedné z variant bych hodnotu výšky nezadal a tedy by se nezobrazila. Tato varianta je však jednak nepohodlná a jednak by nevyřešila požadavek, aby zmizela pomocná úsečka.
Samozřejmě je možné vytvořit blok, kde by každá varianta měla svůj stav viditelnosti, což by však vedlo k vytvoření 24 stavů viditelnosti v jednom bloku a to opět není považováno za řešení "elegantní".
Předem děkuji za jakoukoli zpětnou vazbu a dodávám, že i odpověď "Nelze" považuji za uspokojivou odpověď.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 88231/obr1.png



Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 88231/obr2.png



Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 88231/obr3.png


Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 17730
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.lis.2018 v 13:52
Blok s více stavy viditelnosti se dá řešit pomocí Lookup - viz např. starší blok:
https://www.cadforum.cz/catalog/block.asp?blk=13896
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 5940
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.lis.2018 v 18:32
Dobrý večer, 

zeptám se možná hloupě, avšak za jakým účelem tam potřebujete pouze šířku? Já v tom moc nevidím smysl.

V rámci dynamického bloku můžete mít pouze jeden stav viditelnosti. Dva stavy viditelnosti šly za určitých podmínek nacpat do jednoho bloku, ale bylo to nestandardní postup a moc se mi neosvědčil.

Jedinou možností, která mě napadá je využít Lookup (Vyhledávání), jak píše pan Michl, pokud si právě Viditelnost nechcete vypotřebovat na tuto věc. Anebo nechat atribut výšky dveří prostě prázdný a vyplnit jej pouze v případě potřeby. Podobně jsem to vyřešil u bloku přiloženého níže pro vlastnost požární odolnosti dveří.

Přidávám pro inspiraci jeden postarší blok, kdy jsem právě vytvoření bloku pro dveře bral jako výzvu.

Připojené souborydwguploads/270/Dvere_otvirave_1kridle_OCL_2018-11-29_18-29-43.dwg

PepaR
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 12085:Viditelné označení předběžného, neschváleného výkresu.
Tip 10760:Proč atribut dynamického bloku nereaguje na stav viditelnosti?
Tip 8592:Vypnutí dynamického náhledu při změně vlastností objektů.
Tip 8287:Vytvoření dynamického bloku dle rozměrové tabulky.
Tip 7024:Jak vložit značku drsnosti povrchu?
Tip 3695:Jak použít podmíněné zobrazení prvku z Revit family (rodiny)?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,469 sekund.