Diskuzní fórum, poradna
|

Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
marcelaajkova ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 06.dub.2019 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Autodesk AutoCad, Autodesk Inventor Stav: Offline Bodů: 13 |
![]() Zasláno: 06.dub.2019 v 09:51 |
Dobrý den, potřebuji udělat to, aby se mi automaticky pomocí parametrů změnil v obdélníkovém poli počet otvorů na základě délky součásti. Tedy do pole počet otvorů vložit něco jako: ((d0 - (2*d3))/d6)+1 (výsledkem bude vždy celé číslo) d0 - celková délka součásti d3 - vzdálenost prvního otvoru od kraje d6 - vzdálenost mezi otvory (Z celkové délky odečtu dva kraje (2*d3) a po vydělení roztečí d6 mi vyjde počet otvorů (musím přičíst ještě ten první) Nejde to ani obráceně, kdy bych zadávala v náčrtu délky součásti počet otvorů a automaticky by se mi změnila délka (šířka) vzorec to nevezme jakmile tam je parametr "počet" - ul Děkuji za nápovědu Marcelka |
|
![]() |
|
issin ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 11.čvc.2015 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Inventor Stav: Offline Bodů: 593 |
![]() |
Ono je to trochu složitější.
Pokud d0=1000, d3=50 a d6=65 potom váš vzorec bude ((1000-100)/65)+1 = 14,846 otvorů. Myslím, že je třeba se rozhodnout jestli dodržet pevnou rozteč nebo vypočítat počet otvorů a rozteč přizpůsobit. |
|
![]() |
|
issin ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 11.čvc.2015 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Inventor Stav: Offline Bodů: 593 |
![]() |
Kdysi jsem něco takového řešil asi takto nějak:
L1 - celková délka součásti E0 - min. odsazení otvorů od okrajů součásti L2 - Teoretická vzdálenost mezi krajními otvory N0 - Vypočtený počet roztečí [ul] N1 - Zaokrouhlení počtu roztečí na celá čísla (floor, ciel, round)[ul] L3 - Skutečná vzdálenost krajních otvorů P - Teoretická rozteč otvorů E1 - skutečné odsazení krajních otvorů od krajů součásti Ver.:1 L2 = L1-2*E0 N0 = L2/P N1 = floor(N0) L3 = N1*P E1 = (L1-L3)/2 V náčrtu použiji jako skutečné odsazení od kraje E1 a pole bude N1+1 s roztečí P Ver.:2 L2 = L1-2*E0 N0 = L2/P N1 = floor(N0) V náčrtu použiji E0 a pole bude N1+1 na délce L2 |
|
![]() |
|
maiklss ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 08.říj.2008 Lokalita: ČR (VY) Používám: Inventor Stav: Offline Bodů: 1594 |
![]() |
máte definované jazeče nebo to bude vždy daná minimální či maximalní rozteč?
pokud budete znáím max ci minimální tak jde použít vzorec ceil nebo floor ((delka osy na které jsou otvory/minimalní nebo maxilmální rozteč)+1) ceil- zaokrouhlení k číslu nahoru 4,3=5 floor- zaokrouhlení k číslu dolu 4,3=4 Pokud máte definované počty tak přes podmínky v parametrech
|
|
Když můžu pomůžu:)
|
|
![]() |
|
Navara ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Arkance Systems support ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 08.zář.2008 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Inventor Stav: Offline Bodů: 1620 |
![]() |
Zkuste se podívat na tahle témata. Řeší se tam podobná úloha
https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=26572 https://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=26469 |
|
![]() |
|
marcelaajkova ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 06.dub.2019 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Autodesk AutoCad, Autodesk Inventor Stav: Offline Bodů: 13 |
![]() |
Děkuji všem za pomoc, nápady a rady.
Tak jsem to s Vámi celkem dobře vyřešila. Pro ty co budou něco podobného řešit, zde malý tip. Pokud budete chtít do položky počet prvků dát vzorec, kde se bude počítat s rozestupem, tak nejdříve musíte udělat jakékoliv pole. Bez tohoto jsem nebyla schopná zjistit paramatr té položky (rozestup). Teprve po vytvoření prvního libovolného pole se zobrazil parametr pro rozestup (např. d20). No a potom jsem mohla dosadit do pole počet prvků (pro jednoduchost zkráceně) "délka součásti/rozteč prvků" "d0/d20" PS. já si parametry raději pojmenovávám, lépe se v tom potom orientuji v iSoučástech, tabulkách Excel,.... Marcelka |
|
![]() |
|
![]() |
jde to i opačně. Nejdříve si uděláte uživatelské parametry např. parametr "Rozteč" a potom při vytváření Pole prvků do políčka rozteč napíšete Rozteč, popř. tento parametr vyberete pomocí malé šipky na pravé straně zadávacího pole.
|
|
![]() |
|
![]() |
Děkuji,
jak se člověk učí spoustu nových věcí, tak mu unikají souvislosti. I přesto, že na to odkazoval jeden odkaz pana Navary. Děkuji za připomenutí, o to si to budu více pamatovat. Děkuji |
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,188 sekund.