Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 8937 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoVýkresy Krovů - kreslení prvků nad sebou

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
jindra.123 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 25.čer.2018
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Microstation
Stav: Offline
Bodů: 3
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Výkresy Krovů - kreslení prvků nad sebou
    Zasláno: 28.kvě.2019 v 10:13
Dobrý den.

Nevím, jestli jsem trefil správně diskusní skupinu pro můj dotaz, pokud ne tak se omlouvám.

Nejsem stavař, ale zeměměřič. Vytváříme zaměření skutečného stavu krovu pro rekonstrukci (půdorys, řezy...). Mám tam kleťiny nad sebou. V dwg jsem si vytvořil hladinu (vrstvu) kleštiny úroveń 1 a kleštiny úroveň 2. Kleštiny se v půdoryse částečně překrývají. V tisku půdoryse se to bude jevit jako jedna čára. Jde mi o to, jaký pohled mají stavaři na vrstvení a překryvy čar v dwg (v tisku se to nepozná, že jdou čáry částečně přes sebe).
Příjde mi přehlednější, když si vypnu hladinu s jednou úrovní kleštin a v dwg vidím celé konstrukce kleštin úrovně vyšší. Setkal jsem se ale s názorem, že dle normy a nějakých předpisů by to mělo být v jedné hladině a že čáry přes sebe jsou u stavařů v dwg nepřípustnou věcí. Bohužel nevím co je pravda, tak bych se rád zeptal na názory ostatních.
Obecně mi příjde lepší postup vytvářet více hladin, jelikož spojit se dají vždy a zapínáním a vypínáním zobrazení jednotlivých hladin se v tom lépe orientuje. Ale nevím.
Předem děkuji za vaše názory a pokud by tento příspěvek nezapadal do této diskusní skupiny, poraďte mi prosím kam to mám napsat.
S pozdravem Jindra S.
Zpět nahoru
mineza Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.pro.2009
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
autocad, inventor
Stav: Offline
Bodů: 68
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.kvě.2019 v 17:54
Dobrý den,
doporučuji přidat další pohledy tak, aby byl zcela jasný tvar konstrukce. V případě složitějšího tvaru přidat  3D pohled. Vše je nutno upřesnit v dílenských výkresech jednotlivých pozicí.
Co se týče více čar přes sebe, tak je myšlená čára "zbytečná" (např. na dlouhé čáře čára krátká nakreslena např. nepozorností....to může komlikovat další práci při kótování, kreslení osy,....)
Pokud budete mít vytvořenou sestavu z bloků, tak se čáry překrývat budou).
Doporučuji dodržovat více hladin (1.krovy, 2.kleštiny, 3. vazníky, 4.zdivo, 5. spoj. mat., 6. kóty stavební, 7. kóty výrobní, .....) budou se Vám pak lépe tvořit výkresy sestav, výrobní, montážní,....
mira
Zpět nahoru
jindra.123 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 25.čer.2018
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Microstation
Stav: Offline
Bodů: 3
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.kvě.2019 v 18:18
Děkuji za odpověď.
S dalšími řezy k půdorysu samozřejmě počítám. Vrstvy mám pojmenované skoro přesné jak uvádíte. Jen u Kleštin to mám rozděleno na "Kleštiny-úroveň 1" a "Kleštiny-úroveň 2" V první úrovni mám půdorysně zakresleny celé kleštiny umístěné níže a v druhé úrovni mám zakresleny kleštiny umístěny výše. Jedná se o plnou vazbu (př. nalezený googlem:  https://eluc.kr-olomoucky.cz/uploads/images/13064/plna_vazba.jpg ). Překryvy čar nejsou způsobeny chybami že by byla nějaká čárka zapomenuta. Asi se to bude podobat sestavě z bloků, kde je blok nižších kleštin v jedné hladině a blok vyšších kleštin v jiné hladině. Při rozsvícení obou vrstev se tam čáry překrývají. 
Narazil jsem na názor, že se to takto nekreslí, že to má být vše v jedné vrstvě a překryv čar je nepřijatelná věc, což se mi zdá divné. Nevím jestli ten názor je pravdivý či ne, proto se zde na to ptám.
3D výkres to sice není, ale zapínáním a vypínáním hladin si může kdokoliv poté prohlédnout jednotlivé prvky (vazné trámy, vaznice, kleštiny v první výškové úrovni, kleštiny v druhé výškové úrovni atd..) i v různých výškových úrovních v 2D výkresu. 
Zpět nahoru
mineza Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.pro.2009
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
autocad, inventor
Stav: Offline
Bodů: 68
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.kvě.2019 v 21:03
Dobrý den,
dám jednoduchý příklad: vložím-li matici (v bloku) na materiál, dojde tím ke zdvojení čáry.
Není pak rozumné blok rozkládat a jednu čáru, potažmo další čáry (třeba z podložky) mazat.
Je ovšem špatné jich na sebe vkládat několik a i třeba různě dlouhých. Pravděpodobně Vám to nebylo dobře vysvětleno s návazností na konkrétní příklad
mira
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5385:Vytváření krovů v Autodesk Revit Architecture.
Tip 10530:Mohu editovat BIM projekty z Revit Extensions i v holém Revitu či LT?
Tip 6333:Jak kreslit šrafy automaticky vždy dospod (pod ostatní entity)?
Tip 6294:Revit - čáry nad rovinou řezu.
Tip 5720:VIPPohledy z Revitu s roztřesenými hranami (odruky).
Tip 2076:Jak v Inventoru zadávat souřadnice kreslených prvků náčrtu číselně, pomocí klávesnice?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,680 sekund.