Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2809 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

REVIT pro slaboproudaře

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Jan Fikejs Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 08.srp.2017
Lokalita: ČR (PA)
Používám:
AutoCAD LT 2020
Stav: Offline
Bodů: 6
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jan Fikejs Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: REVIT pro slaboproudaře
    Zasláno: 21.říj.2019 v 18:10
Dobrý den,
jsem projektant slaboproudu a řeším budoucí projekty ve formátu BIM. Poradil by mi zde někdo, jako já je optimální verze pro mou profesi? Zatím předpokládám hlavně vytváření páteřních tras. Knihovny pro trasy a nějaké komponenty již výrobci mají, takže je potřebuji aplikovat, případně si vytvořit vlastní bloky jako např. čidlo EPS a další.
Je pro mou profesi dostačující verze REVIT LT nebo je nutná plná verze, která je mnoho násobně dražší. 

Předem děkuji za Vaše odpovědi, názory a postřehy.
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2018
Stav: Offline
Bodů: 1149
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.říj.2019 v 18:46
Zkuste se prosím podívat na blog Jana Hlavatého s tématem BIM - zde
=^..^=
Zpět nahoru
OPlavek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 16.pro.2004
Lokalita: ČR (KV)
Používám:
Autocad,Revit
Stav: Offline
Bodů: 129
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace OPlavek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.říj.2019 v 20:35
Na TZB potřebujete plnou verzi Revitu. Budete jí taky potřebovat na spolupráci se stavaři.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3437
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2019 v 11:07
Pokud jste samostatný projektant a chcete zůstat ve vodách Autodesku, tak budete muset sáhnout k řešením, které budou částečně odporovat licenčním podmínkám - ale protože je v tom přístupu k "okrajovým" profesím Autodesk naprosto děsný, tak asi nic jiného nevymyslíte. Myslím že plná verze Revitu by byla moc velkou zátěží. Jestliže by vás bylo víc, tak už se to realizovat i s plnou verzí.
Zpět nahoru
mslanec Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 31.říj.2011
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AEC CAD/BIM
Stav: Offline
Bodů: 42
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace mslanec Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2019 v 15:24
Dobrý den, úplně nechápu Petera komentář ohledně částečných porušení licenčních podmínek. Buď licenční podmínky porušuji, nebo neporušuji. Ohledně slaboproudé profese a Revitu je pravdou, že to není žádná hitparáda v tomto je tento obor takovou popelkou. Nicméně, jak jsem psal v jiném vláknu, jsou tací, co se do toho pustili a nelitují, protože mají nyní dost zajímavých zakázek. Pokud BIM, elektro a Autodesk, tak jedinou možnou volbou je plný Revit
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2020LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 676
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2019 v 16:43
Původně odeslal(a) mslanec mslanec napsal(a):

Dobrý den, úplně nechápu Petera komentář ohledně částečných porušení licenčních podmínek. Buď licenční podmínky porušuji, nebo neporušuji. Ohledně slaboproudé profese a Revitu je pravdou, že to není žádná hitparáda v tomto je tento obor takovou popelkou. Nicméně, jak jsem psal v jiném vláknu, jsou tací, co se do toho pustili a nelitují, protože mají nyní dost zajímavých zakázek. Pokud BIM, elektro a Autodesk, tak jedinou možnou volbou je plný Revit
 
Já bych to uvedl na pravou míru … Revit BIM elektro neumí a jak bylo prezentováno na CADforum konferenci, tak ani umět nebude (nebo ještě hodně dlouho ne) … To, čím se nejmenovaná firma prezentovala, je hraní si na BIM, ale rozhodně to není plnohodnotné projektování elektro silno / slabo v BIMu. Na prezentovaný způsob práce nemusím každý rok platit nehorázné výpalné, abych mohl dělat jenom kočkopsa...
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2020
Zpět nahoru
mslanec Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 31.říj.2011
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AEC CAD/BIM
Stav: Offline
Bodů: 42
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace mslanec Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2019 v 17:25
Ano, jistě máte pravdu, že Revitem neuděláte plnohodnotný projekt elektra. Na druhou stranu dané firmě přechod na Revit přinesl spoustu obchodů a jsou vyprodáni na dlouho dopředu s tím, že si s investory stanovují co mohou v Revitu odevzdal,  aby to všem dávalo smysl. Investice do Revitu se jim tedy vyplácí. Můj názor je takový, že kdo teď chytí příležitost a začne dělat v BIM ať už velmi omezeně,  tak bude mít nespornou výhodu před ostatními a investice do BIM sw se mu brzy vrátí. 
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2020LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 676
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2019 v 17:40
Přeli jsme se spolu o tom v tom druhém výše zmíněném vláknu. :-)
BIM bych rád používal, ale takový, který dává smysl a je plně funkční. Dělat nějakého kočkopsa za velké peníze se mi opravdu nechce. "Normálních" zakázek mám dostatek, takže ani nemám potřebu se plácat s něčím, co prostě nefunguje. Rozhodit pár značek do prostoru a namodelovat hlavní páteřní trasy může někdo ze stavařů, dle podkladů které jim předám. Kvůli tomu se nemusím zavazovat k pravidelným platbám, které Autodesku zajišťují jistý příjem.
Dokud nebudu modelovat ve 3D prostoru s přidanou hodnotou informací k prvkům a následnému výpisu délek kabelů, generování schémat zapojení, … + smysluplný výstup do 2D výkresu na papíru … tak je celý BIM v podáni Revitu jenom krásná pohádka před spaním ;-)
Netvrdím, že konkurenční DDS-CAD elektro je nějaký 100% zázrak, ale z pohledu elektro toho umí mnohem víc než Revit pro elektro. Uznávám, tento SW má zase jiná úskalí, která jsou pro mě momentálně také nepřijatelná, takže BIMovat momentálně opravdu nebudu.
Blog p. Hlavatého je naprosto pravdivý, to mohu na základě vlastní zkušenosti potvrdit …
Příští týden jdu na prezentaci DDS-CADu MEP, tak uvidím, co se u nich za ty 2 roky změnilo … třeba po více než 20ti letech opustím řady skalních Autodeskařů ...
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2020
Zpět nahoru
mslanec Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 31.říj.2011
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AEC CAD/BIM
Stav: Offline
Bodů: 42
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace mslanec Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2019 v 18:16
Jojo pamatuji si ;-), ale naříkal bych tomu pře. Máme jiný pohled na věc a změna je život Smile
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2020LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 676
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2019 v 18:49
Ano rozdílný úhel pohledu. :-)
Jak jsem psal, rád bych svůj projekční život změnil směrem k BIM, ale za nepoužitelný Revit pro profesi elektro, ty nekřesťanské peníze nehodlám platit.
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2020
Zpět nahoru
mslanec Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 31.říj.2011
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AEC CAD/BIM
Stav: Offline
Bodů: 42
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace mslanec Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2019 v 18:53
V pohodě Wink. Z ACAD LT bude pro Vás vždy cesta dražší ať už si vyberete jakoukoli BIM platformu.
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2020LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 676
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2019 v 19:01
To je sice pravda a počítám s tím. Ale je rozdíl, zda si pořídím trvalou verzi za nějaký vyšší peníz, kterou pak mohu používat do aleluja, a nebo zda platím nehorázné roční výpalné a když přestanu platit, tak nemám zhola nic … ale to se zase vracíme k dalšímu tématu, které jsme také řešili. :-)
Chápu sice Autodesk a jeho business plán v podobě jistého trvalého toku peněz do pokladničky, ale ty rádoby aktualizace, které za to dostávám, mi za ty peníze nestojí.  Klidně bych se vrátil ke starému modelu, kdy jsem jednou za 3 roky udělal upgrade na aktuální verzi a byl jsem v naprosté pohodě. A co víc, když jsem nezaplatil za upgrade, tak mi pořád v PC zůstalo něco funkčního … a víte moc dobře, že s tímto názorem nejsem sám … ale to už do tohoto vlákna zase zatahujeme něco jiného …
 
Prostě BIM v současném podání Revitu je pro profesi elektro nevyhovující a to mi nikdo nevyvrátí …
 
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2020
Zpět nahoru
sonicer Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 20.čvc.2005
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Revit, Autocad, Navisworks
Stav: Offline
Bodů: 202
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sonicer Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2019 v 19:53
Nemyslím si, že při přechodu na Bim Revit je zárukou více zakázek a více peněz. To se říká bohužel na každé konferenci. Trh je nyní nastaven tak, že řada investorů(developerů) chce BIM ač neví přesně proč. Pak nezbývá projektantům dělat v Revitu, jen aby mohli zakázku získat.

Také si nemyslím, že by se výkaz zpřesnil v případě projektanta elektro, když bude dělat v Revitu.
počet zásuvek a rozvaděčů dokáže spočítat i autocad jako bloky.

Samozřejmě je lepší vše v revitu než si podkládat jednu profesi jako autocad dwg.

Pokud je vše 3D pak se i lépe dělají koordinace.

a to jsem velký fanda 3D - Revitu;)






Sonicer - Revit master, plugin developer
BimRvt.cz
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2020LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 676
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2019 v 20:03
Pokud by ten prezentovaný kočkopes elektroprojektu šel udělat v Revitu LT, tak si klidně zaplatím cca 16.300,- za Revit LT suite … a budu se významně tvářit, jak moc jsem BIM. V Revitu bych rozházel do prostoru prvky, namodeloval bych hlavní trasy …. a zbytek klasicky v CADu LT ...
 
Jenže v LT (pokud se nepletu) nejdou modelovat trasy kabelových žlabů … takže k čemu vlastně to LT je?
 
 
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2020
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8143:Revit chyba: Čára je příliš krátká
Tip 12621:Jak zadat rozměry v Revitu v jiných jednotkách?
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,875 sekund.