Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 6024 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenozrychlení velkých modelů

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
KMachálek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 07.říj.2004
Stav: Offline
Bodů: 175
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: zrychlení velkých modelů
    Zasláno: 15.srp.2006 v 08:05
Jsou nějaké postupy jak zrychlit práci s velkými modely v Revitu? Pomohla by 64-bitová stanice?

K.Machálek
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 21470
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.srp.2006 v 08:29

Je potřeba mít hlavně dostatek paměti RAM - 2-3GB. Ujistěte se rovněž, zda onu paměť Revit skutečně "vidí". Snižte počet propojených souborů.
Windows x64 pomohou zvýšit velikost přímo dostupné RAM (na 4GB) - viz tip:
Zrychlení práce s velkými modely v Revitu



Upravil Vladimír Michl - 15.srp.2006 v 10:01
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Petr Bláha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 27.čer.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD R14=>2021 CZ, Revit B/A 7.0=>2021 CZ
Stav: Offline
Bodů: 571
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.srp.2006 v 09:55
Také bych měl nějakou svou trošku do mlýna:
- Dle pokusů a reálných zkušeností má Revit Win x64 raději a běží na tom lépe, ačkoliv pro ně není nijak optimalizován. Vysvětluji si to tím, že Wx64 jsou prostě lépe udělané, protože při jejich tvorbě věděli, co pokazili na WinXP. Problém trochu je, že Wx64 nejsou dostupné česky, nejsou ovladače a některé standardní x32 aplikace na tom zlobí nebo nejdou spustit.

- RAM je důležitá, ale pokud máte pomalé PC, tak to nezachrání nic. S 2GB vystačíte na všechny běžné zakázky i větších rozměrů. Je dobré občas kouknout do vytížení RAM a dokud to neukládá na HDD, je to dobré. Revit má i tu zvláštní vlastnost, že se nezrychluje úměrně s růstem výkonu PC. Většina objektů je stejně rychlá na PC za 40 tis., jak na papírově výrazně výkonnějším za třeba 70 tis. Důležité je, jak složité/podrobné tam máte rodinné prvky, kolik různých tam máte a jak je máte utvořené. Stačí pár špatně utvořených rodin a nepracuje se již optimálně. Také je dobré nepoužívané rodiny čistit, hrozně pak narůstá velikost souboru a tím doba otevírání výkresu a velikost zabírané RAM. Na výkrese to může dělat klidně desítky MB!

- Jinak velké modely doporučuji nějak logicky rozdělit na několik samostatných souborů (třeba jednotlivé domy u areálu s více domy) a ty prolinkovat do sebe, místo Síťového projektu. Jak ale říká p.Michl, nesmí to být zase moc a někdy to také nejde. Pak může pracovat i více lidí najednou na oddělených částech; výrazně se to všem zrychlí, přestože vidí co dělá kolega; dají se dělat společné řezy/pohledy; atd.

- Pro zrychlení také pomůže si vypnout skupiny objektů, které zrovna nepotřebujete (podobně jako "sluníčkování" v AutoCADu). Např. pokud tam máte model terénu, tak pro tvorbu objektu pořád nepotřebujete a brzdí to velmi výrazně. Připojené .dwg/.jpg také nepotřebujete pořád, atd.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2021, Revit ->2022
Stav: Offline
Bodů: 3927
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.srp.2006 v 09:42
To není troška, to je pytel doporučení :-) dokážete trochu popsat, jak se vytvářejí špatné families, abychom se některým nešvarům dokázali vyhnout už na začátku? Dík
Zpět nahoru
Petr Bláha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 27.čer.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD R14=>2021 CZ, Revit B/A 7.0=>2021 CZ
Stav: Offline
Bodů: 571
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.srp.2006 v 20:52
No s těmi Rodinami je to složitější a je to spíše na ukazování. Ono i jen ty Rodiny tvořit není úplně jednoduché. Jestli jste koupil u Xanadu, tak se zkuste obrátit na pány, ti ví o čem mluvím a jistě Vám s tím rádi poradí. Jak jsou na tom s hlubší znalostí rodin Revitu ostatní prodejci nevím, ale předpokládám, že také ví, jak na to.

Obecně se dá říci, že je třeba vytvářet rodinu jen tak podrobnou, jak potřebujete a nejít do zbytečných podrobností (podrobnější/členitější rodina = pomalejší rodina). Např. u okna - až na vyjímky - nepotřebujete vytvářet kdejaký záhyb a pantík. Také je dobré vyrábět rodiny s parametry definující základní velikost. Mít např. na každou šířku stejných dveří samostatnou rodinu hrozně násobí počet ve výkrese a narůstá to a přitom je velmi snadné udělat rodinu s tímto „pohyblivým“ parametrem.
Dále je efektivnější používat v rodinách, kde se vyskytuje stejný prvek vícekrát, vnořený prvek (komponentu nebo rodinu) a ne tam ten prvek kreslit vícekrát přímo. Příklad je třeba obložení domu z dřevěných lamel - lamela by měla být vnořená komponenta. Extrémní případ chyby je třeba u rozpisky na výkrese, kde byste místo jedné rodiny rozpisky s modifikovatelnými textovými poli dělal dvacet samostatných rozpisek s pevným textem.
Velmi vděčné pro zrychlení je i tvořit rodiny s definovanou podrobností zobrazení pro danou Úroveň detailu v Revitu. Pro běžné kreslení nepotřebuje vidět např. u oken všechny podrobnosti, ale pro finál ano. Tak si to v rodině nadefinujete a běžné kreslení provádíte v nastavení Úrovně detailu na Střední/Hrubý a Jemný zapínáte jen, když to je potřeba. Ovšem toto klade nároky na souhru v rodinách a to není vždy časově zvládnutelné (dost rodin člověk postahuje z internetu a ještě je upravovat, je mimo časové možnosti komerční práce).

Každá rodina se dá také většinou vytvořit více způsoby a každá se pak chová výkonově odlišně. Je to něco jako u programování - sice program stejné funkčnosti, ale každý má jinou velikost a jinou rychlost. Ovšem přijít na ten správný způsob, dá hoooodně práce.

Také jsou tu jistě i další zkušenější uživatelé Revitu, tak sem se svými zkušenostmi ... kdepak jste zalezlí! Mě by také zajímalo, jak se s tím potýkají ostatní a jaký na to mají pohled.
Zpět nahoru
Balda Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 19.říj.2004
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
hlavu :)
Stav: Offline
Bodů: 251
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.srp.2006 v 09:10
Přidávám odkaz na volně stažitelné Rodiny, které vám můžou posloužit do projektů a pro inspiraci.
http://www.revitfamilyman.com/new3revitfotwpage.htm 
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5215:VIPZrychlení zobrazení okna Vlastnosti (velké výkresy).
Tip 2638:VIPJak zrychlit vytváření výkresových pohledů rozsáhlých sestav?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 5901:VIPOkamžité otevření velké sestavy Inventoru.
Tip 9003:VIPZrychlení prohlížení velkých sestav Inventoru.
Tip 4577:VIPTipy pro práci v Revitu na větších projektech.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,600 sekund.