Diskuzní fórum, poradna
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností |
Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi.
Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
CAD pro svařené konstrukce |
Odpovědět | archiv |
Autor | |
spaniell
Nováček Přihlášen: 18.led.2020 Lokalita: ČR (JM) Používám: Creo,WorkNC,Peps Stav: Offline Bodů: 4 |
Téma: CAD pro svařené konstrukce Zasláno: 18.led.2020 v 10:03 |
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s výběrem 3D CADu pro zámečnickou dílnu. CAD bude určen k modelování svařených zámečnických konstrukcí od složitosti zábradlí až po složitá schodiště, ohýbané trubky.....plechařina atd. - kompatibilita s AUTOCADem, podpora formátu DWG - výkresová dokumentace - možnost sestav - nízká cena Já jsem strojař pracuji v Creo, Peps, Work NC dělá mi potíže se na tuto problematiku podívat tak nějak jednodušším okem. Co jsem se tak díval tak mě zaujal 4M CAD nebo proge CAD. Ale nemám to ošahané tak nemohu posoudit. Děkuji za názory na tuto problematiku.
|
|
rys-kt4
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
TOP uživatel Přihlášen: 21.lis.2011 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Inventor - PrDSU, Solid Edge Stav: Offline Bodů: 456 |
Zasláno: 18.led.2020 v 22:51 |
Na toto není úplně jednoduchá odpověď.
Každopádně by rozhodnutí mělo postihnout převažující potřebu, typ výroby. Nejspíše to bude klasický střední univerzální CAD. Creo znáte a tak vám zbývá nejspíš Inventor, Solidworks a Solid Edge. První dva jsou strojařská klasika (konstrukce, rámy, svařence atd. s výbornou výpočetní podporou), třetí je velmi komplexní a má navíc vybroušené plechy a hlavně synchronní i hybridní technologii pro 3D modelování právě velmi složitých tvarů, včetně excelentně zabudované správy dat. Obchodní otázka vám výběr navíc určitě upřesní. U pronájmů je to asi jedno a srovnatelné, trvalé licence nabídne jenom někdo. Autodesk má ještě trochu kreativnější Fusion. Roztříštěnost na více samostatných aplikací u Autodesku ale moc nechápu. Nelze také opomenout fakt, že určitě existují ještě specializované aplikace / nadstavby právě na schodiště apod. Čili, výhled a peníze. (A oslovovat více prodejců ....)
Upravil rys-kt4 - 18.led.2020 v 22:54 |
|
JanB.
|
|
spaniell
Nováček Přihlášen: 18.led.2020 Lokalita: ČR (JM) Používám: Creo,WorkNC,Peps Stav: Offline Bodů: 4 |
Zasláno: 19.led.2020 v 07:39 |
Vlastně nevím jestli se porozhlédnout po strojařských nebo stavebních Cedech. Tento obor mě přijde někde mezi.
Ještě jsem objevil GstarCAD jak jsem pochopil je to levnější AutoCAD a navíc trvalá licence. Ale nebude mít takové 3D. Přemýšlím jestli na takovou skladbu práce nestačí 2D?? Zajímalo by mě co používají podobné malé firmy s podobnou skladbou práce, ale kde to zjistit?????
|
|
spaniell
Zasláno: 19.led.2020 v 09:27 |
Abych na jednoduchém výrobku nastínil co by měl software umět.
např. Ocelový regál ze třech druhů profilů. - pomocí knihovny ocelových profilů namodeluji tvar regálu - vytvořím výkresovou dokumentaci jako sestavu a také jednotlivých dílů z konkrétních profilů - software vytvoří tabulku kusovníku kvůli objednání potřebného materiálu V podstatě nic víc, samozřejmě s ohledem na mnohem složitější výrobky. Zaujal mě ten Solid Eddge. Mají plnou 2D verzi zdarma potom verzi Design and Drafting tady by chtělo zkusit co to umí. A zřejmě ideální verzi Fundation pod tím bude asi na nadstavba "rámy,příhradové konstrukce,svařence". Ale to bude už cenově asi vysoko, ikdyž udávají měsíční pronájem a popisu udávají i možnost trvalé licence. |
|
Boleslav
TOP uživatel Přihlášen: 06.led.2009 Lokalita: ČR (Pha) Používám: dříve Solidworks, teď Inventor Stav: Offline Bodů: 328 |
Zasláno: 19.led.2020 v 10:53 |
Na tom co popisujete není stavařského nic. Je to klasická strojařina. Z poměru cena/funkce vám vyjde nejlépe Fusion 360. Pokud vím tak pro malé firmy je dokonce zdarma. Větší podobnost se sestavami a svařenci z Crea bude mít Inventor. U těch ostatních narazíte na kompatibilitu, ale v principu vám to vyřeší také. Na nějaké ProgeCADy rovnou zapomeňte.
|
|
mineza
Diskutér Přihlášen: 24.pro.2009 Lokalita: ČR (VY) Používám: autocad, inventor Stav: Offline Bodů: 69 |
Zasláno: 19.led.2020 v 12:14 |
Je třeba vzít v úvahu též: - pořizovací náklady - náklady vynaložené na školení - je-li někdo v blízkosti s výbornou znalostí zvoleného CAD programu - jaké programy používají spolupracující firmy Podlě mě, by nebyla špatná kombinace AutoCAD + Inventor
|
|
mira
|
|
rys-kt4
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
TOP uživatel Přihlášen: 21.lis.2011 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Inventor - PrDSU, Solid Edge Stav: Offline Bodů: 456 |
Zasláno: 19.led.2020 v 16:12 |
Jenom malý dodatek.
Co používají firmy je různorodé, to záleží jaké mají okolí a jaké (jak schopné) vlastní lidi. Jsou firmy, které vše tvoří a tedy projektují od počátku a ty se budou klonit k dobrému 3D a s tím souvisejícímu způsobu práce. Také jsou ale čistě výrobní firmy bez projektování, vyrábějící z cizích projektů a tam postačí klidně i 2D. Pro levné rozkreslování výrobních výkresů třeba zábradlí a balkonů apod., není 2D dnes žádnou výjimkou. Poměr ceny (nákup vlastního SW, nebo nájem externisty) oproti 3D je zde cca 1:8! Ohledně kompatibility dat mezi 3D programy bych se dnes strašit nenechal, u hlavních hráčů (střední CADy) lze cizí nativní data načíst i bez potřeby instalace cizího CADu, či jejich převodu na neutrální formát. To spíš narazíte na nekompatibilitu starších dat u stejného výrobce.
|
|
JanB.
|
|
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět | |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 1,459 sekund.