Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 3336 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Nový způsob licencování

 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3493
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Nový způsob licencování
    Zasláno: 25.úno.2020 v 09:31
https://www.youtube.com/watch?v=LrmsAewe8Lk

Jak to tedy bude od srpna roku 2021? Co vše se ruší a co zůstane zachováno? Jak to bude s tou výměnou "2 za 1" a "1 za 1"? Co bude po roce 2028 :-) ?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Online
Bodů: 19478
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.úno.2020 v 10:05
Ruší se vše co je založené na sériovém čísle, což je mj. vše s plovoucími licencemi a všechny maintenance. Výměna 2:1 začne od 7.5.2020. Po roce 2028 už jen nejsou zaručeny budoucí ceny, ale ty z větší části stejně určuje trh. Ony významné datumy jsou uvedeny ve včerejším článku https://www.cadstudio.cz/zmeny-programu-autodesk-subscription-a-maintenance-art3580
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3493
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.úno.2020 v 11:49
Díky, skoro vše jasné. Jak funguje spuštění produktu na PC, které není na internetu? Je tam nějaká časová prodleva, do kdy musí být uživatel znovu online?
Tím pádem odpadají i HULA, protože bude jedno, zda je pracovní notebook doma nebo v práci apod. Pro správu a při výměně 2:1 to asi bude zjednodušení.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3493
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.úno.2020 v 11:54
Jo a ještě jedna věc, jak to bude s produkty, které jsou dnes v kaskádě licencí? Např. spustím Revit, kde je x licencí v síťové licenci, pak spustím Autocad, který je v BDSP nebo AEC licenci, v kaskádě se mi uvolní Revit licence a převezme se vyšší, jak si s tím poradí uživatelské licence?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Online
Bodů: 19478
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.úno.2020 v 12:05
Kaskádové licencování je funkce síťového správce licencí (AdLM), ten do budoucna nebude. Jestli bude nějaká podobná funkce i pro čerpání uživateli přiřazených licencí (např. Revit + AEC Collection), to nevím - ale u přiřazených licencí neexistuje společný "pool" licencí, tak nevím jestli tam má smysl.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
svarc.vl Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Autocad Mechanical 2010
Stav: Offline
Bodů: 204
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace svarc.vl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.bře.2020 v 11:25
Dobry den
Potřeboval bych odkaz, nebo informaci jakým způsobem bychom měli přenést licence ze
sitové licence na serveru pro Autocad Mech. 2015 na nový server?
V účtu Autodesku se mi nezobrazují tyto programy , protože asi nemáme placené subscription.
Totéž tedy asi bude u lokálních verzí, že...
děkuji
 
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Online
Bodů: 19478
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.bře.2020 v 11:28
Pro lokální verze stačí použít Pomůcku pro přenos licencí, pro síťovou bude asi nejsnazší jít přes Helpdesk.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Petr Studik Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support

Přihlášen: 18.bře.2019
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Maya 2019
Stav: Offline
Bodů: 3
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Petr Studik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.bře.2020 v 12:46
Na stránkách na to máme návod, pročtěte sekci Víceuživatelská:

Zpět nahoru
Sedláček Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 15.dub.2005
Lokalita: Czech Republic
Používám:
AutoCad 2017 LT
Stav: Offline
Bodů: 367
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Sedláček Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.bře.2020 v 15:23
Měl bych jeden dotaz ohledně licencí.
V práci jsem měl na "svém" počítači nainstalovanou TRIAL verzi REVITu, kterou jsem používal jako "prohlížeč". V rámci SW auditu bylo údajně konstatováno, že tímto porušujeme licenční podmínky (nesmí se používat TRIAL verze SW). Nedává mi logiku, že Autodesk vytvoří program s funkcí "prohlížeč", který pak nesmíme používat. Říkám si, jestli to není pouze problém v komunikaci našich "ajťáků" a auditorem.
 
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Online
Bodů: 19478
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.bře.2020 v 16:25
To je asi nějaké nedorozumění (pokud by problém přetrvával, eskalujte prosím přes náš Helpdesk). Viewer režim Revitu je Autodeskem doporučeným prohlížečem BIM projektů Revitu - viz:
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Sedláček Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 15.dub.2005
Lokalita: Czech Republic
Používám:
AutoCad 2017 LT
Stav: Offline
Bodů: 367
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Sedláček Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.bře.2020 v 07:40
Původně odeslal(a) Vladimír Michl Vladimír Michl napsal(a):

To je asi nějaké nedorozumění (pokud by problém přetrvával, eskalujte prosím přes náš Helpdesk). Viewer režim Revitu je Autodeskem doporučeným prohlížečem BIM projektů Revitu - viz:
 
Děkuji za informaci, také jsem si to myslel. Předám tuto informaci našim "ajťákům". Doufám, že se s auditorem nějak domluví.
 
Když jsme u těch licencí, jak je to s instalací více verzí programu v rámci subscription. U Atocadu není problém ale u Revitu docela velký (vzhledem k zpětné nekompatibilitě souborů RVT). Pokud jsem správně pochopil, tak mohu mít nainstalované poslední tři verze. Co ale dělat, když zakázka trvala delší dobu - např. byla zpracována v Revit 2015 a investor nyní požaduje v této verzi zpracovat i dokumentaci skutečného provedení.
Zpět nahoru
Sedláček Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 15.dub.2005
Lokalita: Czech Republic
Používám:
AutoCad 2017 LT
Stav: Offline
Bodů: 367
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Sedláček Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.bře.2020 v 07:59
Ještě jednou takové postesknutí.
Nezdá se mi úplně šťastné ověřování licencí po internetu. Např. kolega chtěl něco dodělat na dovolené (bez připojení na internet), ale Autocad si usmyslil, že uplynulo 30 dní a potřebuje ověřit licenci, takže kolega měl smůlu. (Alespoň si nekazil dovolenou prací.).
Jak ale řešit např. práci v utajovaném režimu - režimové pracoviště NESMÍ mít připojení na internet. 
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Online
Bodů: 19478
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.bře.2020 v 08:25
Já myslím, že si to "usmyslí" vždy až 30 dnů po posledním online připojení, ale pro jistotu ověříme.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3493
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.kvě.2020 v 16:03
Ještě bych měl jeden dotaz na ty uživatelské licence - máme 3 různé balíky s Revitem, dnes má každý z nich vlastní SN. Když se přejde na "uživatele", jak to bude s instalací těchto balíků - stále budou mít své SN a budu přiřazovat uživatele k SN nebo bude pouze celkový počet licencí (bez SN) a budu dávat uživatele k tomuto celkovému balíku? Protože nám uživatelé cestují mezi počítači, tak můžou sedět každý den u jiného PC (s instalací balíku s jiným SN) a já budu každé ráno vyřizovat telefony - "nemám licenci, můžeš mi ji přepojit?" Přidat jednoho uživatele ke všem balíkům je asi nesmysl, předpokládám, že to bude omezeno právě počtem licencí v daném balíku.
Zpět nahoru
Petr Studik Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support

Přihlášen: 18.bře.2019
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Maya 2019
Stav: Offline
Bodů: 3
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Petr Studik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.kvě.2020 v 22:45
Každý uživatel by měl mít svůj vlastní účet s přidělenou licencí, ráno pak jen přijde k počítači a přihlásí se, takto by to mělo fungovat ideálně. Samozřejmě musíte mít nainstalovaný software z balíku což určitě máte pokud Vám to nyní funguje. Návod na správu licencí na "uživatele" jsem posílal, tam je to případně vysvětlené i s obrázky.

Zpět nahoru
Kotlaba Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.říj.2004
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
už žádné
Stav: Offline
Bodů: 359
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kotlaba Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.kvě.2020 v 11:22
Už jsem v důchodu, tak nějaké licencování mám u (_!_)
Ale kdysi se mne to týkalo a to tak, že velmi. Měl jsem jednu instalaci AutoCADu na pracovním počítači, další měl někdo v jiném oddělení. Když se AutoCAD upgradoval, moudří rozhodli, že to změní na dvě instalace síťové, klouzavé (nebo jaké) - nu což, moje peníze to nebyly. Ale když se to provedlo, zjistilo se, že na firemní síti firmy co jsem měl to potěšení tam být zaměstnaný to nefunguje. Snažil jsem se to nějak řešit, údajně tehdy šlo ty síťové licence změnit zase na individuální, samozřejmě za nějaké peníze, na to naši soudruzi nechtěli slyšet.
Pokud zpovzdálí sleduji co se děje na internetu, asi není daleko doba, kdy všechny instituce, u kterých o něco jde, se od internetu bezpečně odpojí, aby se zabezpečily před útoky hackerů. A vzroste potřeba kancelářského papíru a mechanických psacích strojů.


Upravil Kotlaba - 22.kvě.2020 v 11:25
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3493
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.kvě.2020 v 11:41
Původně odeslal(a) Kotlaba Kotlaba napsal(a):

Už jsem v důchodu, tak nějaké licencování mám u (_!_)

I na mne jednou dojde, jen si musím už jen pár let počkat :-)
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3493
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.kvě.2020 v 11:47
Původně odeslal(a) Petr Studik Petr Studik napsal(a):

Každý uživatel by měl mít svůj vlastní účet s přidělenou licencí, ráno pak jen přijde k počítači a přihlásí se, takto by to mělo fungovat ideálně. Samozřejmě musíte mít nainstalovaný software z balíku což určitě máte pokud Vám to nyní funguje. Návod na správu licencí na "uživatele" jsem posílal, tam je to případně vysvětlené i s obrázky.

Ale stále je přiřazen uživatel k produktu z balíku, který má svoje SN. Na jednom PC nemohu mít nainstalované Revity jedné verze s několika různými (platnými) SN. A tak ráno přijde uživatel k jinému stroji než předchozí den, tam bude instalovaný Revit z jiného balíku, a on si Revit nespustí, protože má jako uživatel ke svému účtu přiřazen jiný balík. A začne telefonování... Je to tak???
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8236:Změna licencování mezi MapGuide Enterprise a Infrastructure Map Server.
Tip 11338:Změna licencování Vault 2017 – důsledky pro použití starších verzí.
Tip 12336:Cíl v instalačním obrazu CAD aplikace má parametr /Trial. Proč?
Tip 1736:Efektivnější tvorba souborů v Mechanical Desktopu.
Tip 10262:Mohu použít svou Windows licenci AutoCADu i na Macu?
Tip 8575:Kolikajádrový stroj lze použít pro instalaci Autodesk Infrastructure Map Serveru?


 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,430 sekund.