Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2598 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Souřadnice Základního bodu projektu Revit 2020.2

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
váca Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 01.bře.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit, AutoCAD, NavisWorks
Stav: Offline
Bodů: 46
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace váca Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Souřadnice Základního bodu projektu Revit 2020.2
    Zasláno: 22.dub.2020 v 15:59
Dobrý den,
ve verzi Revit 2020.2 nelze manuálně zadat souřadnice Základního bodu projektu (ZBP) dle JTSK souřadnic. Ve verzi 2019 to nebyl problém, ale ve verzi 2020.2 při zadání hodnoty V/Z nebo S/J vyskočí hláška omezení posunu om ax. 16km viz obrázek. Všiml jsem si, že ve verzi 2020.2 už není symbol kancelářské sponky u ZBP, tak jak byla ve verzi 2019 a při změně hodnot ZBP se posouvá ZBP od Vnitřního počátku, což ve verzi 2019 nebylo.
Jak tedy ve verzi 2020.2 zadat polohu projektu? Pokud nechci využít funkce sdílení polohy z DWG, kterou jak jednou použiji, tak už nelze standartně vrátit zpět/deaktivovat, proto ji raději nepoužíváme...

chybová hláška z RVT 2020.2:

Takto by měla vypadat hodnota zápisu ZBP (z Revitu 2019), což ale manuálně Revit 2020.2 nepovolí:
Zpět nahoru
váca Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 01.bře.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit, AutoCAD, NavisWorks
Stav: Offline
Bodů: 46
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace váca Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.dub.2020 v 16:01

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 2406/Snimek_LukasV_2020-04-22_14-55-51.png


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 2406/RVT_souradnice.png

dopňuji chybějící obrázky

Zpět nahoru
m3ph1st0 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.říj.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD 2020, REVIT 2020
Stav: Offline
Bodů: 23
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace m3ph1st0 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.kvě.2020 v 08:18
Stačí použít nástroj Změna polohy projektu: Správa - Poloha - Změnit polohu projektu.
Ideální pokud si předem nastavíte ten bod zaměření, kde ty koordináty zadat jdou a pak lze zamknout. Pak ten bod můžete přesunout poblíž a donastavit přesně.
Zpět nahoru
váca Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 01.bře.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit, AutoCAD, NavisWorks
Stav: Offline
Bodů: 46
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace váca Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.kvě.2020 v 09:40
Pomocí tohoto nástroje také nelze posunout do JTSK souřadnit, protože je zde omezení 9144000mm:

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 2406/Snimek_LukasV_2020-05-04_09-31-47.png


Nakonec jsem JTSK souřadnice zadal pomocí příkazu Zadat souřadnice v bodě kdy jsem zvolil jako bod právě pozici Vnitřní počátek (= Základní bod projektu):

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 2406/Snimek_LukasV_2020-05-04_09-38-15.png



Zpět nahoru
Pavel Homan Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 13.pro.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
AutoCAD, Revit Architecture, Revit MEP
Stav: Offline
Bodů: 261
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Pavel Homan Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.kvě.2020 v 15:50
Tento dotaz jsme již společně řešili přes helpdesk CAD Studia.
V aktualizaci Revitu 2020.2 došlo ke změnám u základního bodu a vnitřního počátku. Vnitřní počátek je již nově viditelný a základní bod projektu se nyní chová trochu jinak. Už nemá onu sponku pro připnutí. Chcete-li přesunout připnutý základní bod projektu, tedy celý projekt, použijte příkaz Změnit polohu projektu > pás karet Správa > panel Umístění projektu. Bohužel je zde to omezení posunu vetší jak 9144000mm a pro posun do JTSK je tedy nutné použít příkaz Zadat souřadnice v bodě
Pavel Homan

CAD Studio a.s.
Zpět nahoru
váca Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 01.bře.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit, AutoCAD, NavisWorks
Stav: Offline
Bodů: 46
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace váca Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.kvě.2020 v 16:17
Ano, ale JTSK souřadnice jsou vždy větší než 9144000mm, proto příkaz Změnit polohu projektu není funkční a tedy k ničemu pro zadání JTSK... (jiné než JTSK souřadnice nejsou v ČR reálně používané). Jedniný funkční příkaz ve verzi 2020.2 je tedy Zadat souřadnice v bodě.
Zpět nahoru
Pavel Homan Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 13.pro.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
AutoCAD, Revit Architecture, Revit MEP
Stav: Offline
Bodů: 261
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Pavel Homan Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.kvě.2020 v 22:12
Ano máte pravdu, ale pořád lze získávat souřadnice i z DWG a to bych se tedy ještě vrátil k resetování sdílených souřadnic. Zde na cadforu máme popsáno v tipu: https://www.cadforum.cz/cadforum/resetovani-sdileneho-souradneho-systemu-revitu-tip9272

Podrobnější postup je na tomto videu: https://autode.sk/2YBSfq5
Pavel Homan

CAD Studio a.s.
Zpět nahoru
váca Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 01.bře.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit, AutoCAD, NavisWorks
Stav: Offline
Bodů: 46
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace váca Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.kvě.2020 v 17:17
Díky, reset dle postupu z videa funguje
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 6734:Kde leží počátek souřadného systému v Revitu?
Tip 12318:Počátek projektu v exportovaném IFC neodpovídá počátku v Revitu.
Tip 12380:Jak nalézt počátek (origin) projektu v Revitu?
Tip 8143:Revit chyba: Čára je příliš krátká
Tip 12434:Šipky souřadnic v pohledech Revitu 2020.
Tip 6394:VIPSdílený souřadnicový systém AutoCAD-Revit (principy, postupy, tipy).


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,156 sekund.