Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 6629 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Problém s typy čar

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
kupiska Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 27.čvc.2016
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 25
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace kupiska Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Problém s typy čar
    Zasláno: 02.čer.2021 v 13:52
Dobrý den,

obracím se na Vás s problémem přenosu typů čar - jedná se o vybrané čáry ve výkrese (zakreslení VO, elektriky kanalizace). U sebe ve výkrese mám všechny typy čar ok. 
Když si výkres otevře jeden nebo druhý kolega, tak se některé čáry projeví bez formátu jako čárkovaná čára (v obrázku tlustá modrozelená, tenká bílá, červena .... apod).  Zkoušeli jsme importovat všechny typy čar co jsem dohledal u sebe v PC (nevím zda-li byly opravdu všechny) a nic nepomohlo. Je možné nějakým způsobem třeba vyexportovat typy čar nacházející se ve výkrese? Nebo jakým způsobem tento problém řešit ? Jsme z toho zoufalí, jelikož si mezi sebou potřebujeme vyměňovat starší i nové výkresy.

Předem velmi děkuji za pomoc. 

Pracuji v ACAD 2019 kolega v ACAD 2020

S přáním hezkého dne
Michal
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 70534/Výstřižek.PNG

 
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20075
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.čer.2021 v 14:08
Komplexní typy čar (se symboly) odkazují externí soubory tvarů (.SHX). Pokud v cílovém systému chybí (nebo .SHX nejsou v prohledávané cestě), chová se to tak jak popisujete. Výkresy je nutno předávat kompletně, nejlépe přes eTransmit, ne jen jako .DWG.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
kupiska Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 27.čvc.2016
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 25
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace kupiska Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.čer.2021 v 14:13
Dobrý den,

děkuji za odpověď a interakci. Bohužel ani když jsem předal výkres přes eTransmit tak se typy čar nenačetly... nebo je nutno manuálně načíst nějaký SHX soubor ? Předem velmi děkuji za Váš čas.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20075
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.čer.2021 v 14:19
Ne, nemusí se načítat, ale musí se umístit někam, kde ho AutoCAD najde (vyhledávací cesta, složka výkresu).
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
kupiska Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 27.čvc.2016
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 25
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace kupiska Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.čer.2021 v 14:25
boužel jsme vyextrahovali celý zip do jedné složky a problém stále přetrvává. Zakopaný pes bude asi jinde ... :( 
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20075
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.čer.2021 v 14:57
Nehlásí to při otvírání nějakou chybu? Nemáte ve vyhledávací cestě kolizní .shx soubor stejného jména? Nejsou ty "chybějící" symboly jen v nějakém mrňavém měřítku? Těch možných příčin zase až tolik není, to najdeme.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
kupiska Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 27.čvc.2016
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 25
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace kupiska Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.čer.2021 v 15:15
Ano máte pravdu - Hlásí to, že chybí jeden nebo více souborů SHX a poté to hlásí problém s proxy.... Kde dopřípojím chybějící SHX soubor ? ... Děkuji velmi za rozřešení a pomoc ! 
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 70534/1.jpg

Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2294
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.čer.2021 v 16:20
Dobrý den
Že chybí jeden nebo více souborů SHX může ale také nemusí souviset s typy čar. může to být také napříklaD NĚJAKÝ "AUTOCADOVSKÝ" font, případně může být do souboru zanesen nějaký soubor z arcinfo ...
Aby se e-transmitem přenesly zkompilované soubory tvarů, potřebné pro komplexní čáry (inž. sítě), musíte nastavit v "nastavení přenosů" (vpravo uprostřed ) i "včetně písem", jinak se shx nezahrnou...

Osobně ale - pokud jste s kolegy (kterým to nefunguje) v jedné firmě - bych doporučoval postup, který se nám osvědčuje již delší dobu
Založil jsem (v zásadě je možné kdekoliv, ale nejlépe mimo akce, klidně i na disk C nebo do rootu disku D adresář (např. "XXX-SUPPORT") a do něj sesypal všechny čáry (soubory LIN a SHX), šrafy (soubory PAT), případně i další - např upravované soubory CUIX, apod. Tedy kromě originálních.
Tento adresář se jednoduše rozkopíruje na všechny PC ve firmě - ale jak píše p. Michl, musíte k tomuto adresáři nastavit v možnostech acadu cestu - doporučuji "hodně vysoko"
J. Mantlík

Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1198
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.čer.2021 v 17:32
Podívejte se na příslušnou definici čar (soubor s příponou LIN - *.lin), kde je uveden název tvaru a název kompilovaného souboru tvarů (soubor s příponou SHX, *.shx). Tento soubor *.shx musí být ve vyhledávací cestě - nejlépe tam, kde jsou soubory *.lin.  
---viz nápověda (F1): "o uživatelských typech čar"--- 
Příklad:
Následující definice popisuje typ čáry s názvem CON1LINE, skládající se z opakujícího se vzoru čárka (délka = 1), mezera (délka = 0,25), vložený tvar CON1 ze souboru "ep.shx", mezera (délka = 1)
Aby následující příklad fungoval, musí být soubor ep.shx uložen v cestě podpůrných souborů.
*CON1LINE, --- [CON1] --- [CON1] --- [CON1]
A,1.0,-0.25,[CON1,ep.shx],-1.0
---
Může jít také o textovou čáru, kde je místo souboru tvaru definován text a příslušný textový styl:
---příklad---
["text",text_style_name,scale,rotation,xoffset,yoffset]
A,.5,-.2,["VVN",STANDARD,S=.1,U=0.0,X=-0.1,Y=-.05],-.2
Čára začínající čárkou (délka 0,5), mezera (délka 0,2), text VVN textovým stylem Standard (transformace textu: měřítko 0.1; rotace 0°; posunutí -0.1 po X a -0.05 po Y), mezera (délka 0.2)
---  
Online česká nápověda: Vlastní typy čar a definice typů čar
Jazyk nápovědy změníte ve vyskakovacím seznamu pod tlačítkem v pravém horním rohu stránky.
Doporučuji používat nápovědu anglickou - ne vždy jsou překlady do jiných jazyků korektní.


Upravil vbehun - 03.čer.2021 v 12:23
=^..^=
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20075
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.čer.2021 v 21:48
Původně odeslal(a) kupiska kupiska napsal(a):

Ano máte pravdu - Hlásí to, že chybí jeden nebo více souborů SHX a poté to hlásí problém s proxy.... Kde dopřípojím chybějící SHX soubor ? ... Děkuji velmi za rozřešení a pomoc ! 
Pomohly by jména těch chybějících souborů. To, že chybí enabler proxy objektů je také divné (i když to se symboly asi nesouvisí) - který enabler chybí? je to níže v tom popisu v dialogu.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
kupiska Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 27.čvc.2016
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 25
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace kupiska Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.čer.2021 v 07:38
Dobrý den,

tak problém vyřešen.... Kolegyně přišla na jednu super věc. Pokud kliknu na nahradit SHX soubor, tak se v tabulce, kde hledáme zdrojoví soubor SHX objeví ve spodním řádku název chybějícího souboru, který chybí a jej nutné donahrát. Možná škoda, že se tato informace neobjeví ihned v prvním vyskakovacím okně. Ale až ve chvíli, kdy hledáme cestu k souboru. 

Děkuji všem mnohokrát za pomoc a čas, který jste mi věnovali.

Přeji příjemný den.
Michal Krupička
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20075
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.čer.2021 v 07:48
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5272:Speciální typy čar pro AutoCAD.
Tip 5270:Přehled vašich komplexních typů čar.
Tip 4536:VIPNedokumentovaný kód zarovnání typu přerušované čáry.
Tip 5329:VIPJak rozložit přerušované a komplexní typy čar na segmenty?
Tip 7432:Nový typ zarovnání komplexních typů čar v AutoCADu 2011.
Tip 11789:Neplatné číslo nebo chybné pokračování - při tvorbě typu čáry.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,344 sekund.